bugün

varan

son derece pahali bir firma, ayni fiyata bir sürü ucak sirketi varken, neden tercih edilecegini kendime devamli sordugum bir firma. iki kere "lipton" poset cayi ki, o ikisinin piyasa fiyati olsa olsa 50 kurustur- o kadar bile yoktur- icmek icin tutup da 30 ytl daha fazla parayi bilete vermenin, anlamini kavrayamadigim bir firmadir.

orta, ve orta´nin üzerindeki kesime hitap eden sirketlerin -kamil koc, pamukkale, metro, nilüfer, sec, kent gibi- servisleri de varan´dan cok kötü degildir. ben bir kere "sec" turizm´le- otobüs gaziantep´e gidiyordu- adana´ya gitmistim, otobüste al pacino´lu w. shakespeare´nin "much ado about nothing" isimli filminin dvd´sini göstermislerdi, film türkce dublaj edilmemisti, altyaziliydi, ve konusulan replikler de shakespeare´nin yazdiklarinin aynisiydi- dogrusu dumura nasil ugradigimi anlatamam- ki ayni sefer de kalitesi biraz daha düsük olmakla birlikte, kek cay, ve kahve ikramini, isteyen yapiyorlardi- adamlarda resmen bir cuval kek vardi- ben sahsen gece olup uyuyana kadar habire cay ictim, molada´da 3 dakika kadar cis yaptim.(otobüsteki insanlarin filmi anlamyabilmek icin gercekten caba harcadiklarini, cogunun da anladigini söylemeden gecmeyeyim. kürtlere, egitim düzeyi düsük insanlara "öküz" diyenlerin tümüne de buradan selamlar söyleyeyim. adamlar gercekten dikkatle izlediler filmi, ki o film zaten son derece enterasandir)

bunun disinda adi sani hic duyulmamis "isparta petrol" diye bir otobüse bindim. antalya´dan izmir´e giderken. otobüs isparta üzerinden gidiyordu. geceydi. adamlar kulaklik dagittilar, ve 6 kanal müzik yayini yaptilar, yaptiklari yayinlardan birisi gec romantik bestecilerin-rachmaninof, mahler, bruckner gibi- senfonileriyle bir digeri de en baba metal gruplarinin karmasiydi- metallica, judas priest, deep purple, alice cooper, rolling stones- gibi.

kafayi yedim, cok merak ettim, muavine sordum, bunlari nereden buldunuz diye. mp3 cd´ymis onlar, otobüste de böyle bir seyi calabilecek bir alet varmis. ayni anda 6 cd calabiliyormus, o cd´leri de meraklisina sorarak yaptirmislar.

sonucta varan turizm gecmiste fark atiyordu diger sirketlere, ancak günümüzde o fark oldukca azalmistir. hatta bazi sirketler varan´la ayni seviyelere gelmislerdir. simdi kamil koc gibi varan´dan cok daha büyük bir sirketin bütün otobüslerinin varan seviyesinde opere olmasi mümkün degildir. ama kamil koc sirketinde bile, varan hayranlari alinmasin, denk gelirseniz hayran olunacak hizmetlerin sunuldugu servisler de kesinlikle yok degildir. hatta belki sayiya vurulsa, kamil koc´un pamukkale´nin varan seviyesindeki servisleri, varan turimz´in otobüsleri kadar vardir. ama sirketler cok daha büyük olduklari icin öyle görünmüyor.

neyse, ben varan´in fiyat politikasini cok pahali bulurum. dedigim gibi, iki üc lipton cay icmek icin, 30 ytl fazla parayi vermem. paramin olmamasindan degil, prensip olarak vermem. 30 ytl az verip baska sirketle gitmeyi, ve terminaldeki dilencinin eline 5 ytl tutusturmayi, daha iyi akilci bir hareket olarak görürüm. ama dedigim gibi bunlar benim düsüncelerim, kimse benim gibi yapmak zorunda degildir.