bugün

yeni rakı

MEY adlı firmanın ürünüdür. firmanın sitesinde ürün ile ilgili yapılan açıklama aşağıdaki gibidir.

Rakı, doğduğu Anadolu topraklarındaki yüzlerce yıllık geçmişinin yarattığı güçle bugün de sofralarımızın ve eğlencelerimizin başlıca içkisi olmaya devam ediyor. Her gün Türkiye'nin dört bir yanında sayısız sofraya konuk olan rakı, eğlence kültürümüzü ve mutfak zenginliğimizi ifade eden bir sembol olarak Türkiye'yi ziyaret eden yabancılar tarafından da tanınıyor ve seviliyor.

Yeni Rakı ise bir marka olmanın çok ötesinde, tüketicileri tarafından neredeyse rakıyla eşanlamlı görülme mertebesine ulaşmış bir içecek. Türkiye'nin en çok sevilen ve tüketilen içeceklerinden biri olan Yeni Rakı, eğlence ve sofra kültürümüzün vazgeçilmez parçalarından biri haline gelmiş durumda.

Türk Rakısı, yalnızca üzüm distilatı ya da tarımsal kökenli etil alkol ile karıştırılmış sumanın, beşbin litre ya da daha küçük hacimli geleneksel imbiklerde, yüksek eteri yağ içeren anason tohumu ile ikinci kez damıtılması ile üretiliyor. Yeni Rakı yedi ayrı damıtma tesisinde işlenen suması ve bileşimindeki yirmi farklı üzüm çeşidinin oluşturduğu aroma zenginliği ve yeşil anason kokusu ile benzersiz bir tada sahip. Rakı üretiminde kullanılan sumanın yapımında, hem yaş hem de kuru üzümler kullanılıyor. Türk rakısının tadını ve lezzetini başka ülkelerde üretilen benzerlerinden ayıran en önemli fark ise kullanılan anason tohumundan kaynaklanıyor. Yeni Rakı başta olmak üzere geçmiş dönemde Tekel'in, şimdi de Mey'in üretmekte olduğu rakılarda, sadece Batı Anadolu'da üretilen ve yüksek yağ eteri içeren anason tohumları kullanılıyor.

Yeni Rakı'daki alkolün %65'i üzüm kökenli sumadan geliyor. Hacminin %45'i alkol olan Yeni Rakı'yı soğuk içmek çok önemli. Rakının lezzetine varabilmek ve keyif alabilmek için soğuk içim şart. Rakıyı sek içenler bulunmakla beraber, büyük çoğunluk soğutulmuş rakının üstüne soğuk su ekleyerek içmeyi tercih ediyor.

Yeni Rakı, eğlence tarzlarındaki değişimle birlikte gece kulüplerinde ve barlarda sek olarak içilmeye başlasa da, asıl ününü mezelerin şen sohbetlere eşlik ettiği meyhane masalarının baş köşesindeki konukluğundan alıyor. Yeni Rakı, gerek içim özelliklerinin ve lezzetinin tüketicilerde gördüğü kabul, gerekse kültürel anlamlarının zenginliği ve derinliğiyle Türkiye'deki sosyal hayatın en güçlü sembollerinden biri olmaya geçmişte olduğu gibi bugün de devam ediyor.

Türkiye'de 1944 yılından beri üretilmekte olan Yeni Rakı, ülkemizin en çok tüketilen ve en beğenilen içeceklerinden biri olma özelliğini uzun yıllardır koruyor.
Yeni Rakı üretimi için her türlü yaş ya da kuru üzüm, kaliteli anason, şeker pancarının damıtılmasıyla elde edilen melas (şeker alkolü) ve yumuşak içme suyu gerekir. Suma, rakının ön maddesi, fermante olmuş ürüne denir.
Şişe Hacmi: Piyasada 5, 20, 35,70 ve 100cl'lik şişelerde bulunmaktadır.
Üretildiği Fabrikalar: istanbul, izmir, Tekirdağ, Nevşehir ve Diyarbakır içki Fabrikaları'nda üretilmektedir.
Alkol Derecesi: %45
Tüketim Önerisi: Sek içilebileceği gibi su veya maden suyu ilavesiyle, ama mutlaka soğuk içilir. (8-10°C). Aperatif olarak da alınabilen rakının, Türk içim geleneğine uygun olarak çilingir sofrasının, özgün soğuk ve sıcak mezeleri ile içilmesi tavsiye edilir.

Uluslararası Şarap ve Yüksek Alkollü içkiler Yarışmaları'nda çeşitli
Altın ve Gümüş madalyalar kazanmıştır.

kaynak: mey
http://www.mey.com.tr/u_raki_yeni.html