bugün

pro evolution soccer 2014

pes serisinin gelmiş geçmiş en kötü oyunlarından birisi. ben konami şirketinin başındaki adam olsam, bu oyunda emeği geçen herkesi işten çıkartırdım. oyuncuları nasıl kanser edebiliriz, nasıl oyun zevklerinin içine sıçabiliriz diye düşünmüşler sanırım. bunu yapan insan olamaz.

öncelikle şunu belirteyim: winning eleven dahil, konami nin şu ana kadar piyasaya sürdüğü bütün futbol oyunlarını oynadım. hatta sırf bu yüzden fifa 13 e kadar hiç bir fifa serisine elimi bile sürmedim. ama konami işin suyunu öyle bir çıkardı ki; siz zaten alacaksınız çok da sikimizde der gibi oyunlar çıkartmaya başladı. zaten fifa 12 den itibaren bir çok oyuncunun da fifa serisine dönmesinin sebebi budur. adamlar ileriye doğru gideceklerine, geriye doğru gidiyorlar.

öncelikle işin grafik kısmından başlamak istiyorum. pc de oynayanlar farketmeyebilirler fakat konsollar bu grafikleri kaldırmıyor. oyun bir süre sonra yavaş çekimmiş gibi gelmeye başlıyor. oyun hızını +2 yapmama rağmen, pes 2013 deki -1 kadar hızlanıyor. bu dediğim düz koşan bir oyuncu için geçerli değil. mesela kanattan koşturan bir oyuncu olduğunda oyun gayet seri bir şekilde ilerliyor. fakat orta yapmaya başladığınız anda top havada süzülüp ceza sahası içine girene kadar mevsimler değişiyor. hele kalecinin uçup topu tutmasından sonra yaşananlar tam bir facia. o adam yerden kalkacak da, topu dikecek de.... pes 2013 le karşılaştırdığınızda bile yavaş kalıyor. gerisini siz düşünün. ayrıca sadece forma grafiği kasmışlar resmen. yüzler berbat.

gelelim oynanışa: animasyonlar çok yavaş olmasına rağmen oynanış pes 13 den daha çok zevk veriyor bence. fakat zevk vermesinin yanında oyuncu tepkileri biraz geç olmuş. daha doğrusu oyunun yapay zekası, sizin vereceğiniz tepkiden çok daha erken davranıyor. bu da özellikle defansif anlamda sıçışlarda olmanıza sebep oluyor. bir de momentum eklemişler futbolculara. mesela bir yöne doğru koşturduğunuzda, elinizi yön tuşlarından çekince, adam oraya yavaş adımlarla ilerlemeye devam ediyor. bu da tekrar geri dönmesini çok zorlaştırıyor. böyle bir şeyi neden yaptıklarını bende çok merak ediyorum. ne gerek var yani böyle bir şeye. momentum nedir amk. insan lan bu. ayrıca o tuşu ile kaydığınızda oyuncu yaklaşık 3 metre falan kayıyor. hani fiziğe çok meraklısınız momentum falan yapmışsınız ya, bir insan evladının o kadar uzağa kayabilmesi nasıl bir fiziktir birisi açıklasın.

bunun yanında çalım olayını çok güzel yapmışlar. ilerlemek istediğiniz yöne doğru basarken elinizi çekip sağ analogla çalım atma olayı iyi. ama işte onun da tepki süresini çok iyi ayarlamak lazım. öyle zart diye yapamıyorsun. yapay zeka çotank diye alıyor topu. ama ibneler çatır çatır çalımlıyor seni. yani güzel bir özellik yapmışsınız onu da tam yapsaydınız amk. sen x e abanırken senin futbolcu amele sümüğü gibi duruyor orada. adam da geçip gidiyor seni.

taktik kısmında kombinasyonlu oyun uygulanabildiğinde çok işe yarıyor. ama taktik yapmak çok yapaylaştırılmış. çok özgür davranamıyorsunuz. şu adamı azıcık sağa kaydırayım devrini kapatmış konami. onun yerine kombinasyonlu oyunu getirmiş sanırsam. olmuş da, yine tam değil.

şimdi iğrenerek duran toplardan bahsedeceğim; frikik becerisi 85 ve yukarısı olan her oyuncuyla, 25 metre ve altında, kaleyi karşıdan gören bir mesafeden attığınız her 10 frikik den 8 tanesi gol oluyor. geri kalan ikisi de tehlike yaratıyor. o noktaları koymayacaktınız oraya. şutun hızını iyi ayarladığınızda, gol olmaması mucizelere kalıyor. yani neden bu kadar kolaylaştırdılar bu işi ben anlamadım. madem oyunu gerçekçi yapmak için uğraşıyorsunuz, o zaman frikikler neden bu kadar kolay? dünyada şu oyundakini yapabilen oyuncular bir elin parmaklarını geçmezken, neden 150 tane futbolcuyla frikik golü atabiliyorum ben?

kaleci kısmını en sona sakladım çünkü ağır konuşacağım; e be ibneler, e be götlekler, o nasıl kaleci lan? ileri açıl desen açılmıyor, köşeyi kapat desen kapatmıyor, yerden gelen şutları elinden sektirip içeri alıyor, çaprazdan vuran topları sektirip içeri alıyor, e koymasaydınız madem. boşu boşuna yer kaplıyor oyunda. yaptığım her maçta karşılıklı toplam en az 7 gol oluyor lan. 7 golün de en az 4 tanesini kaleci hatası. bir yolu olsa bütün kalecileri silerim oyundan. o derece sinirlendim.

işin özeti; konami kendi kendini bitirmiş. 2013-2014 senesinde fifa ile arasına uçurum sokmuş. bu sene geri dönülemez bir hata yapmış. 150 lira verdiğim için inatla oyunu sevmeye çalışıyorum, kolu duvara fırlata fırlata tekrar maç yapmaya çalışıyorum ama olmuyor. en fazla 2 maç yapıp 15 dakika ara vermem gerekiyor. şöyle milyonlarca takipçisi olan bir blog sitem olsa da sizi itin götüne soksam. şirketinizi batırsam. neyse belki buradan da okursunuz diye yine de yazayım; hepinizin amına koyim.