bugün

Olay yerli ürün kullanmak veya ülkeye ekonomik faydaları değil. Hayatta bizim hiç yaşamadığımız zevkler var. Bu zevkin doruk noktasını Steve Jobs, Bill Gates yaşıyor. Senin ürettiğin ürünün kullanıldığını ve insanların hayatlarını kolaylaştırdığını ve dünyaya faydalı biri olduğunu gördüğün andaki zevk. 70 milyon olarak bu zevki yaşayamadan ölüyoruz. Hep başkalarının ürünlerini kullanıp, başkalarının ne kadar faydalı insanlar olduklarını kanıtlıyoruz. Herkes geçim derdinde, insanlara faydalı olmak kimsenin aklına bile gelmiyor. Ar-ge denilen şey ülkemizdeki mühendisleri ülkenin faydasına iş yapan insanlara dönüştürecektir. içimizden bazılarının bu zevki yaşaması ülkenin psikolojik durumu açısından önemli. Türkiye'de televizyona twitterla ilgili bişey oldu mu twitter fenomenleri çıkar. Amerika'da televizyona twitter'ı yapan adam çıkar. Üretenle tüketen ülke arasındaki fark budur. Üreten ülke olmanın yolu da bi yerden başlamaktan geçer.
çıktığı ilk gün alacağım otomobildir. ilk alanlardan biri olmak istiyorum. eğer memnun kalırsam bi daha da başka marka almam.
Ülkenin böyle şeylere ihtiyacı var. Muhalefeti bir kenara bırakıp tarafsız bakarsınız otomobilin güzelliğini göreceksiniz. Yeri geldi mi takdir etmeyi de bilmeli insan.

Hayırlı uğurlu olsun.
görsel
http://www.haberself.com/h/43590/

Prototipinin kamuflajlı görüntüsü verilmiştir.

Önden chevrolet, arkadan özgün bir tasarıma benzese de arka stoplar toyota corolla'yı andırıyor. Neyse benzemesi önemli değil herkes birbirinden araklıyor zaten. Kasa olarak benim hoşuma gitti şahsen.
Araba gerçekten güzel. Ben bu arabayı alırım ama dediğim gibi çok pahalı olmazsa tabiki. Resmen Mercedes BMW gibi bir şey bunlar. Cayır cayırlar. Yapanların emeğine sağlık. Memleketimiz böyle şeyler istiyor işte.
Kamuflajlı haliyle bile hoş bir tasarıma sahip araçtır.bir an önce yollarda görmek isteriz.

Tasarıma çalıntı diyenler diğer markaları bir incelesin sonra konuşsunlar.şu an yollarda ki tüm araçlar tasarımında birbirine benzer çizgiler taşımaktadır.
üretilmesine ve üretilebileceğine inandığım otomobildir. öncelikle türkler araba yapsa arkasında şöyle yazar, türkler araba yapsa böyle yazar zihniyetinin ürünü olan yazar ya da yazar olmayan herkesin yüzüne tüküreyim diyerek söze başlamak istiyorum. savaştan çıkalı çok olmamış türkiye cumhuriyetinin yaptıklarına bakılırsa hiç te zor değildir. o yıllarda bile kendi uçak fabrikasını açmış -sonradan kapanmak zorunda kalsa da- bir ülkenin altından kalkabileceği bir iş bu. neden olmasın ki? hem bu ülkeye katacağı şeyler gayet fazla. öncelikle türk teknoloji firmalarına, zengin iş adamlarına böyle bir teklifin devlet tarafından iletilmesi gerektiğine inanıyorum. ancak böyle bir teklifin kuru kuruya değil, çeşitli olanaklar sağlanarak yapılmasından yanayım. gerekirse arazinin ücretsiz verilmesi, belli bir süre vergi alınmaması, sigorta masraflarının devlet tarafından karşılanması gibi birtakım kolaylıklar ve imkanlar. bu gibi şeyler maliyeti düşüreceğinden türk üreticisi bu işe daha cesur adımlarla girecektir. işin teknik konusunda bir sıkıntı yaşamayacağımızı düşünüyorum. cumhuriyet kurulduktan çok ta uzun olmayan bir süre sonra uçak fabrikası açabiliyorsa bu ülke bunun altından gayet rahat kalkar. bu ülkenin mühendisleri, bu konudaki uzmanları bu işi götürebilecek nitelikte. özellikle askeri teknolojilerde son zamanlarda gösterdiğimiz gelişme bu konudaki inancı da arttırmıyor değil. neyse, asıl önemli yere geliyoruz bence, yani talebe. türk arabası olduğundan kim talep eder ki diyor insan. kalitesine güvenme bir yana işin reklam boyutu var. yani bir kişinin renault, bmw ya da atıyorum opel kullanıyorum demek varken atalay * kullanıyorum demesi var. ama yine bana kalırsa bu ilk etapta önemli değil. yapılacak üretim ilk etapta yalnızca devletin kullanacağı araçlara yönelik olursa bu sıkıntı da aşılır. askeri araçlar * **, polis ekiplerinin araçları , diğer devlet dairelerinin araçları ve siyasilerin başta olmak üzere makam araçları atalay olursa bir süre sonra ülke tarafından kabullenecektir. hatta stışları patlayacaktır. bunun yanı sıra çok önemli bir istihdam kaynağı olacak ve paranın büyük bir kısmının yurt içinde kalması sağlanacaktır. ülkenin parasının fransa'ya,almanya'ya değil de ülkenin kendisine dönmesi sağlanacaktır. düşünün bir, sadece istanbul'da ne kadar otomobil olduğunu. sonuç olarak, böyle, bir paragrafla açıklanacak, olur bu denecek konu mu? elbette hayır. ama zor olanları gerçekleştirmek siyasi iradelerin görevidir. benim her zaman içimde kalmıştır açıkçası bir türk otomobilini yollarda görmek. *
dizayn anlamında tüm firmalar birbirlerinden esinlenir o yüzden peşinen yok şundan araklanmış yok bundan araklanmış geyiğine giremem... yerli arabanın belki ilk modeli dünya standartlarında olmayacak, eksikleri beklenenden fazla çıkacak ama bence üretilmesi gerek...
yürümeden önce emeklemek lazım malum...

not: siyasi olarak sikimde değil kim yaparsa yapsın...
Bir gerçek (!).

görsel
görsel
Hem suv hem de sedan çok yakışıklı, gerçekten çok beğendim.

''yerli malı yurdum malı herkes onu kullanmalı'' düşüncesiyle hareket edip bu atılıma tüm türkiye destek olmalı. Arkadaşlar bu bir akp-chp meselesi değil, millî bir meseledir. Herkes destek olmalı tıpkı yerli-millî uçak gibi.

''Şu kadarı italyadan, bu kadarı türkiyeden'' gibi sözlerle balta vurmak çok yanlış. Gelecekte %100 yerli olarak ihraç edilmesi muhtemel, herkes destek olmalı.

Net söylüyorum, köstek olan vatan hâinidir.
Letgoya düşerse bir tane almayı düşünüyorum.
evde 31 çekmek dışında bir sikime yaramayanlar tarafından eleştirilmiş.

olum siz ne mal insanlarsınız lan. taş üstüne taş koymazsınız insanların uğraşarak yaptığı şeyleri eleştirirsiniz.

biri çakma demiş diğeri güvenik sıkıntısı var. hayır amk toyata dediğiniz adamlar 2000 senesinde mercedes'in aynı tarz farlara geçtiğinde hiç biriniz bir sikim dediniz mi ?

amına koduklarım alayınız açık öğretim işletme mezunu adamlarsınız burada afra tafra yapıyorsunuz.

güzel arabadır. piyasa sürdükleri anda alıp destek olacağım arabadır.

eğer diğer olaylardaki gibi buradan da kendilerine pay biçip bu işi sikmezler ise ülkemiz adına güzel olayların habercisi olacak arabadır.
Farları daha haşin baksaymış daha güzel olurmuş arabası. * Bu haliyle de başarılı ama.

Biri Onun bunun çakması diyenlere bütün arabaların birbirine benzediğini söylesin aq ya adamlar Özgün olacak diye düdüklü tencere şeklinde araba mı yapsınlar napsınlar?

Çakma dediğin böyle olur; görsel

Bizim arabanın bir tek önü azıcık cadillac'a benziyor.

"Bizim araba"... Hehehe. *

Edit: tamam içi de epey benziyormuş ama ahşap detay bir tek cadillac'ta mı var?! Orda bir araba var uzakta, o araba bizim arabamızdır!

(bkz: hunharca savunmak)

Edit 2: ırtık iritim ınlır. Tamam anladık ortak üretim. Bence hâlâ çakmalar.
Bir yalan ve dolan hikayesi. Buna kanan insanlar var.

--spoiler--
Hükümetin yerli otomobil isteğine bağlı olarak, TÜBiTAK’ın Sanayi Bakanlığı’nın desteğiyle Kasım 2012’de açtığı ve 2 yıl süren ‘yerli elektrikli araç’ ihalesi için 20 proje yarıştı ve kazanan Anadolu Isuzu oldu. Kazanana vaadedilen 100 milyon TL’lik teşvik Temmuz 2014’te 50 milyon TL’ye inince Isuzu projeden çıkartıldı, tüm ihale sessiz sedasız iptal oldu. Katılımcılar, “TÜBiTAK kendi yapacaksa bu ihaleyi neden düzenlendi?” diye soruyor.

BiLiM, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, büyük tartışma yaratan ‘yerli otomobil’ projesiyle ilgili tüm geliştirmenin TÜBiTAK tarafından yapılacağını ve aracın 2020 model olarak piyasaya sunulacağını açıkladı. Yani TÜBiTAK, isveçli Saab’ın otomobil üretim tesisleri ile 9-3 modelinin haklarını alan Çinli NEVS’in gönderdiği 4 prototip üzerinde yapacağı çalışmalarla yerli otomobili üretime hazır hale getirecek. Tabii bu aşamada tüm test araçlarının, prototipler ve üretime hazır nihai aracın ise NEVS tarafından üretileceği açıklandı. TÜBiTAK, mevcut prototiplerin içinde ve dışında hem tasarım hem de teknoloji olarak değişiklikler yapar mı bilemiyoruz. Şu ana kadar sadece TÜBiTAK’ın bu araçların içine kendi geliştirdikleri elektrikli motor ve pili yerleştireceğini biliyoruz. işte bu noktada yine aklımıza ‘TÜBiTAK bunu kendi mühendisleriyle mi yapacak?’ , ‘Yoksa yine prototiplerde olduğu gibi destek alacak mı?’ soruları geliyor. Eğer TÜBiTAK bunu kendisi yapacaksa o zaman neden 2012 Kasım ayında Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın desteğiyle ‘elektrikli ve hibrit elektrikli araç teknolojilerinin geliştirilmesi’ adı altında 2 yıla yakın süren Türkiye’nin yerli elektrikli aracı için kapsamlı bir ihale (çağrı) programı başlattı.

20 PROJE BAŞVURDU
Bilmeyenler için hatırlatayım, TÜBiTAK, Kasım 2012’de kazanın hükümet tarafından 100 milyon TL’lik teşvikle ödüllendirileceği firmalara söyleyen yerli elektrikli araç projesi için bir çağrı yaptı. Bazı firmalara teşviğin 500 milyon liraya çıkabileceği bile söyleyindi. 2013 yılının ocak ve şubat ayında firmalar çağrıya çıktı. Çağrı için son başvuru tarihi olarak Mayıs 2013 belirledi. TÜBiTAK tarafından Temmuz 2013’te yapılan açıklamada yüzde 100 Ar-Ge desteği verilecek yerli elektrikli araç üretimi çağrısına yapılan 20 proje başvurusunun mali, teknik ve hukuki olarak değerlendirildiği belirtildi. TÜBiTAK’ın devlet destekli elektrikli araç projesi için Hattat-Magna, Nurol, BD Otomotiv, Karsan-Hexagon, Temsa, Derindere, Malkoçlar ve Hisarcılar gibi büyük firmaların dışında üniversiteler ve küçük ölçekli bir çok firma ve birey teklif verdi. Hattat-Magna, BD Otomotiv ve Derindere elektrikli otomobil geliştirme teklifinde bulunurken, Temsa ve Hisarcılar hafif ticari araç, Isuzu elektrikli otobüs, Karsan ise New York için geliştirdiği V1 kodlu taksi projesini teklif etti. Projelerle ilgili TÜBiTAK’ın birkaç grubu biraraya getirebileceğini kaydeden yetkililer, projenin tek bir gruba verilmeyebileceğini de açıkladı.

7 PROJE FiNALE KALDI
Yapılan değerlendirme sonunda 10 projenin elendiği kalan 10 projenin ise ‘Elektrikli Araç Teknolojilerinin Geliştirilmesi’ çağrısının ikinci aşamasına başvurmaya hak kazandığı açıklandı. Bu süreçte proje başvurusu yapan firmalar gerçekten tam anlamıyla uzun süreler alan raporlar hazırladılar. Maliyet ve fizibilite çalışmaları yaptılar, 1 yılı aşkın bir süre bu proje üzerinde kafa patlattılar. Aralık 2013 gerçekleşen ikinci değerlendirmede 3 proje elenerek son değerlendirme aşamasına 7 proje kaldığı açıklandı. Finale Hema Endüstri ve Magna ortaklığı, Karsan, Isuzu, Hisarlar, Malkoçlar ve Derindere kalmıştı. (1 proje bilinmiyor) Projeleri öneren konsorsiyumlar ayrıntılı projelerini ikinci aşama olan Aralık 2013’e kadar TÜBiTAK’a sundu. Projeler 6 ayrı başlıkta ve 31 konu uzmanı tarafından değerlendirildi.

SESSiZCE iPTAL OLDU
2014 yılı mart ayında yapılan değerlendirme sonucunda Anadolu Isuzu 1’inci seçildi ve projesi revizyona gönderildi. Projeyi önerenlerin gerekli revizyonları yapmaları durumunda ise projenin TÜBiTAK tarafından destekleneceği açıklandı. Plana göre aracın en fazla 4 yıl içinde tamamlanacağı ve bu süre sonunda prototip araçların hazır hale getirileceği söylenmişti. Ardından da üretici kuruluşlar tarafından seri üretime geçileceği ve üretilecek araçların kritik ve yeni teknolojilere sahip, dünya ile rekabet edebilecek fiyat ve kaliteye sahip olacağı da açıklandı. Hatta TÜBiTAK sahip olduğu fikri hakları, aracın Türkiye’de üretilmesi ve 5 yıl süreyle üretim ve satış garantisi verilmesi durumunda üretici kuruluşa devredeceğini açıkladı. Ancak çağrı sonunda TÜBiTAK sürpriz bir şekilde vereceği 100 milyon TL teşvikte yarı yarıya revizyona gidince, kazananı belli olan proje Temmuz 2014’te biranda sona erdi.

Cevap bekleyen TÜBiTAK soruları

* Çalışmaları, hazırlıkları 2 yıla yakın süren devlet destekli ‘elektrikli araç’ projesinden neden sessiz sedasız vazgeçildi?
* Kazanana 100 milyon TL teşvik verileceği açıklanan projenin bütçesi neden 1’inci belli olduktan sonra yarı yarıya düşürüldü?
* Türkiye’nin en önemli otomotiv şirketleri ve üniversitelerden projeleriyle ilgili kapsamlı, ayrıntılı raporlar hazırlanması istendi. Sanki proje hemen hayata geçirilecekmiş gibi finansmanı ve yatırım bedelleri dâhil hazırlanan bu raporlara rağmen neden bir sonuç çıkmadı. TÜBiTAK bu raporlardan ne ölçüde yararlandı?
* Bu çağrının sessizce iptal edilmesinin ardından TÜBiTAK’ın yerli otomobil projesi üzerinde çalıştığı açıklandı. Eğer TÜBiTAK’ın bunu yapacak bilgi ve birikimi varsa neden bir çağrı yapma gereği duyuldu?
* Çağrıdaki projeler için ayrıntılı rapor isteyen TÜBiTAK, şu an gündemdeki yerli otomobil projesi için bunlardan ne ölçüde yararlandı?
* Bütçe revizyonunun ardından Isuzu’nun projeden çıkartılması sonrası neden finale kalan projelere gidilmedi?

‘Babayiğit bulundu’ başlıkları atıldı

O dönem TÜBiTAK’ın ihalesini kazananı gazetelerde, ‘Aranan ‘babayiğit’, elektrikli araçta bulundu’ başlığıyla yer aldı. Aranan babayiğitin ise otomotiv ve basketbol tutkusuyla tanınan Anadolu Grubu’nun Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan olduğu yazıldı. Çünkü TÜBiTAK’ın çağrısını Anadolu Isuzu ve işbirliği yaptığı konsorsiyum kazanmıştı. Konsorsiyumun içinde TÜBiTAK MAM, Yıldız Üniversitesi ve Altınay şirketi bulunuyordu. Otobüs, pick-up ve kamyonet üreten Anadolu Isuzu’nun Şekerpınar fabrikasında tasarladığı elektrikli otobüs projesi birinci seçilmişti. Ancak TÜBiTAK önce Anadolu Isuzu’dan elektrikli araçla ilgili değişiklikler istedi. Proje üzerinde yapılan revizyonlardan sonra TÜBiTAK bu kez de Haziran 2014 gibi bütçede revizyona gitti. Yani 100 milyon liralık teşviği yarı yarıya kesmişti. TÜBiTAK, Isuzu’yu bu revizeyi kabul etmediği için Temmuz 2014’te projeden çıkarttı.

iptal olduğunu sessizce açıkladı

O dönem Anadolu Isuzu KAP’a şu açıklamayı yaptı: “TÜBiTAK tarafından şirketimize gönderilen elektrikli araç teknolojilerinin geliştirilmesi proje çağrısına sunulan 2. aşama proje önerisi kapsamında projeye devam edilmesi ve bu kapsamda revize proje bütçesi hazırlanması talep edilmiş, bu husus özel durum açıklamamız ile kamuya duyurulmuştu. Revize proje hazırlanması konusundaki görüşmelerimiz mutabatak ile sonuçlanmamış, yapılan bu temaslar sonrasında ilgili kuruluş tarafından şirketimize gönderilen 9 Temmuz 2014 tarihli yazı ile şirketimizin proje kapsamı dışında kaldığı bildirilmiştir.”

Her yıl 40 aracı bakanlık alacaktı

ELEKTRiKLi araç projesinde müşteri kurum olarak yer alan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, üretilecek araca bağlı olarak 5 yıl boyunca toplam 200 araç alımı yapacağını açıklamıştı. Yerli elektrikli araçların kamu alımlarında yer alması için teşviklerin etkinleştirileceği de belirtilmişti.
--spoiler--