bugün

yatarak asla başarılamayacak geçiş türü.
-ben yatay gecicektim
-gno kac senin
-0.83
-ıgdır ilköğretim okulu.yürrüü
resmi adı (hani lazım olursa diye):

eğer başka bir okula geçiyorsanız:
kurumlararası geçiş

kendi okulunuzda bölüm değiştiriyorsanız
programlararası geçiş

tir.
an itibariyle merakla sonuçlanmasını beklediğim hödö.(yatay geçiş =horizontal passing)
Türkiye harici baska bir ülkeden yatay gecis yapma tecrübe dayanarak söyleyebilirimki bu i$te torpil vardir, zaten üc-be$ kisi aliyorlar bunlardan en az bir-ikisi torpille girmistir, cünkü degerlendirme kriterleri, kabul edilmeme nedenleri gibi kritik sorulara cevap vermezler/veremezler.

ayrica yatay gecis sonrasi ders kabulü icinde torpil cok önemlidir, cünkü ayni üniversiteden gelen 2 ögrenci ayni dersleri ayni hocalardan yapmis olsa bile birininki sayilirken digerininki sayilmamaktadir. (bkz: bizzat ya$anan aci tecrübeler)
Bir üniversiteden diğer üniversiteye geçme olayıdır.Genellikle yüksek not ortalaması gerektirir ve geçilen kurumda alınan ders yükü artar.Bu sebepten ötürü okulun uzama ihtimali bile çıkabilir.Yüksek not ortalaması dışında benim gibi şanslıysanız başvuran kimse olmayıp,tek kişi sizseniz gerçekleşen eylemdir.
devam edilen bir lisans veya üzeri programda henüz mezuniyet safhasına gelinmeden bir başka üniversitenin aynı bölümüne geçiş yapmaktır.

genelde ayrılınmak istenen üniversitede yüksek notlar almış olma ve üniversiteye giriş sınavında yatay geçilmek istenen bölümün taban puanını aşmış olma gibi şartlar aranır.

torpiller döndüğü söylenir.
'yavru böt abinin komşusu 95 ortalamaylan istanbula geçmiş trakyadan....' şeklinde bir baba cümlesi duyduğumdan sonra haha ben en iysi sınıfı geçiyim dediğim zurna..bilinir ki iyi bir torpillen 74 ortalamaya bile fıstık gibi geçişler mümkündür*
notun ne kadar yüksek olursa olsun bazen yapılamadığı görülür.güzide üniverisitelerimizin güzide senatoları öyle akademik takvim hazırlar ki finaller bittikten 2 gün sora diğer okulumuzun yatay geçiş başvuru süresi dolar..bu iki gün içinde çalışkan hocalarımız sınavları okuyacak , öğrenci işleri sınav sonuçlarını girecek, öğrenci transkripti alacak ve diğer okula başvurucak...
okuldan memnun olmayan kişilerin okulun ilk günleri söylediği sözlerdir. bu sözü duyduğum kişiler paşa paşa yerlerinde oturmuşlardır. people only can imagine.

- abi ben burda yaşayamam. en yakın zamanda istanbul ya da çevresine geçiş yapmalıyım.
- yaparsın abi. notları yüksek tut, gideceğin üniversite de kabul ederse, geçersin.(bok geçersin).
kuzey kıbrıs türk cumhuriyetine özel yetenek sınavı ile gelmiş ve eğitim hayatına başlamış öğrencilerin ortalamalarını 4.00 dahi yapsada gerçekleştiremeyeceği geçiştir.*
Öss de bir bok yapamayınca mecbur yatay geçelim bari denilesi , ama yatay geçince , lisede birşey öğrenememiş tayfaya orada yatay geçirilen sistem.
Açıköğretim fakültelerinde kayıtlı öğrenciler, her ne sebeple olursa olsun, fakülte bölüm ve programlar arasında yatay geçiş yapamazlar. Bu fakültelerinde okuyan öğrenciler, örgün yükseköğretime de geçiş yapamazlar.
(bkz: yatay geçiş hayaliyle üniversiteye başlamak)
bu geçiş olayına fazla zor demezler. e herkes bi yatay geçiş hayaliyle başlar bu işe. peki neden pek azı bunu başarır? yapılan bi ankete göre bu insanlar yatay geçişi yatmaktan gelir zannederlermiş. kardeşş! yatay geçiş diyosun aklın fikrin ya yan gelip yatmakta yada üst üste yatmakta,beyine odaklan birazda!
yatarak ders gecmek demektir. sinavlara son anda, sinava girecegin kapinin onunde hazirlanirsin. sinav iyi gecer. budur!
kolay değildir.her üniversiteye başlayan talebenin ya kendi şehrine ya da şehrine yakın başka bi üniversiteye geçiş yapmayı istemesidir.kendini tüm yıl bu geçiş yapma ümidiyle avutan talebe yıl sonunda artık geçiş yapamayacak derecede dersten kalıp, gereken ortalamamayı sağlayamadığı takdirde hayallerine son verir.
1. öğr: ya abi en düşük notum 45 cambridge'mi geçsem diyorum..
2. öğr: lan sıs Allah cezanı vericek, sen anca geçsen geçsen öküzford'a geçersin..
yatay geçiş ile dikey geçişin arasındaki fark 90 derecedir. bide bunların 3. boyutu var zikey geçiş.
bu sene yök'ün ortalığın mına koyacak kararının ana maddesi.

açıköğretimler için de serbes bırakılır mı bilmem? ama işin ince noktası zaten orası. orayı açarsa kazak sökülüverir.
yüksek öğretimde kurum içi veya kurumlararası yapılabilen, okul veya bölüm değiştirme amacıyla yapılan geçiş türü. vakıf üniversitesi öğrencileri, idari yargı yoluyla kazandıkları haktan ötürü devlet üniversitelerine yatay geçiş yapabilmektedirler.

öncelikle bayılarak gelinmeyen bir yerde öğrencinin hayallerini süsleyen olaydır yatay geçiş. ne güzel, sınavsız, gidiyorsun başvuruyorsun sene ortası veya sonu, adamlar da alıyorlar. özellikle küçük yerlerde istisnasız hemen hemen herkesin hayalidir. "gidicem ben abi burdan yeaa, kalıcı değilim." tripleri mümkün olan her yerde atılır. amma velakin liseden yeni çıkıp gelindiği ve genelde memleket dışında olunduğu ve bu yeni bir deneyim olduğundan, birey sudan çıkmış balığa döner ve düşük notlarla güz dönemini kapatır. bahar dönemine de "battı balık yan gider" psikolojisiyle devam eder ve sıkı tutmazsa alta dersler bırakarak bahar dönemini de bitirir ve sene başında hayallerini kurduğu yatay geçişi bir daha ağzına almamak üzere kafasından siler.

ama; yatay geçiş, zor olmasına karşın, imkansız değildir. çalışma isteğiniz, azminiz, motivasyonunuz ve biraz da şansınız varsa; yatay geçiş yapmayı başarabiliyorsunuz. bulunduğunuz okula ve şehire olan nefretinizle ateşlenen hırsınızı derslerinize kanalize eder ve notlarınızı minimum bb-ba yapar, ortalamanızı 3'ün üzerinde tutarsanız (tabii 3.25 ve üzeri olsa daha iyi olur, garanti gibi bir şey oluyor öyle olunca) türkiye'deki bütün üniversitelere gönül rahatlığıyla başvurunuzu yapabilirsiniz.

ne zaman olur, yaz aylarında başvurular alınır, sonbahara doğru değerlendirilir. her okul kendi takvimine göre bu süreci yürütür, o yüzden başvurmayı düşündüğünüz bütün okulları ayrı ayrı takip etmeniz gerekir. ayrıca başvurular da elden yapılır, tıpış tıpış okula gider, evraklarınızı verirsiniz. tabi toplayabilirseniz. okulunuzun öğrenci işleri size ne derecede yardımcı olur bilinmez. sizi ellerinde tutmak isteyebilirler. normalde size isterlerse sağlayabilecekleri belgeler konusunda g.tlük yapabilirler, ve gerekli baskılar olmadan bu belgelere zamanında erişemeyebilirsiniz. her şey olabilir. evraklarınızı verdikten sonra iş sizden çıkar. torpil dönmemesini umarak komisyondan asil olarak çıkmayı umut edersiniz. tabi tek zeki siz değilsinizdir. sizin gibi bir sürü başvuran vardır. alakasız üniversitelerden deli gibi ortalamalarla gelmişlerdir. ve zaten kontenjan taş çatlasa 4 kişidir. gergin bekleyiş sizin için başlamıştır.

listeler açıklanınca asilde adınız çıkmışsa, belirtilen tarihte direk gider kaydınızı yaparsınız. yedeklerdeyseniz, bekleyişiniz daha da gerginleşir, çünkü o kadar bekleyişten sonra adınızı yedekte görmek, uzatsanız elinizi dokunacağınız ama dokunamadığınız bir mesafede kalmış gibi hissettirir size. bundan sonra işiniz şansa kalmıştır. asillerin gelmemesi gerekir ki, size hak doğsun. ve aynı zamanda bir okuldan birden fazla öğrenci aynı okula başvuru yapabilir, fakat alınamaz. en yüksek ortalama sahibi vatandaş öncelik alır, geriye kalanlar şartlı yedektir. bu asil vatandaş kayıt yaptırmadığı sürece şartlı yedeklerin zırnık hakları yoktur. adınız asil veya yedekte yoksa, demek ki çapınız yetmemiştir. bir dahaki sene tekrar denemeniz veya başka okullardan medet ummanız gerekir.

işbu yazı koşuşturmalarla katledilmiş bir yaz mevsiminin ürünüdür. yazar deneyimleriyle sizleri aydınlatmak istemiştir.

deneyim nereden geldi? öss 2008'de bilecik üniversitesi kazandım. nefret ettim bilecikten. alıştım ama sevemedim, ısınamadım. her ne kadar çok iyi insanlarla tanışmış da olsam, orada bitirmeyecektim. ilk sene matematikten kaldığım için geçiş hayallerimi bir sene erteledim. bu sene hem alttan matematiğimi verdim, hem de bütün notları olabildiğince yüksek tutarak sene sonunda 3.23 genel ortalama tutturdum. ytü, marmara, istanbul, trakya ve anadolu üniversitelerine başvurdum. ytü iibf, marmara iibf, istanbul sbf ve işletme fakültelerinden boş döndüm. istanbul iktisat fakültesi ve anadolu iibf'de 2. yedek oldum. 15 eylül akşamı ben bakırköy deniz otobüsüne yürürken cep telefonum çaldı, 0222 kodu vardı.

- mehmet beyle mi görüşüyorum?
+ buyrun, benim.
- mehmet bey, ben anadolu üniversitesi'nden arıyorum. yatay geçiş başvurunuz kabul edildi. yarın gelip kayıt olabilirsiniz. sizi bekliyoruz.
+ ...teşekkür ederim hanımefendi, orada olacağım. iyi çalışmalar, iyi akşamlar...

dün soluğu eskişehirde aldım ve bütün işlemleri öğle tatilinden önce bitirdim. artık anadolu üniversitesi'nin öğrencisiydim. çalışmalarım meyvesini vermişti.

yatay geçiş, imkansız değildir. fakat sizden bunu yapacak g.tü ister.
Özelden devlete geçmemi sağlayan süper sistem.
bekleme dönemi ile can sıkan.
kesin karar verip düzgün çalışmakla başarılabilecek birşeydir. bak ben sıktım götü çalıştım geçtim baba.
bir geçiş şekli.