bugün

ac milan takımının kale arkasındaki itici gücü... bir anlamda italya'daki yaratıcı beşiktaş taraftarı oluyor kendileri... *
başlangıc noktası olması sebebiyle ağırlıklı olarak italyada olsa da avrupanın her ülkesinde pek çok tribünde görülen taraftar gruplarıdır.manifestoları dogrultusunda polise ve yönetim yardımına karşıdırlar.tamamen kendilerince beslenir kendi kaynaklarıyla tribün şovlar yaparlar koreografiler yaparlar.tam anlamıyla aynı olmasa da ultraslan'ın başlangıc amacı da bu felsefeden yola cıkmaktadır.genelde kale arkalarında takılırlar.bazıları:
her ne kadar şu an olmasa da fdl - ac milan
boys san - internazionale
boixos nois - barcelona
ultras sur - real madrid
bologne boys - psg *
(bkz: ultraslan)
panathinaikos un atesli taraftar grubu.digeri için (bkz: gate 13)
ultras anlayışı 1960 larda italya da ortaya çıkmış olup, özellikle güney amerika ve avrupa da bir çok kulübün taraftarları tarafından bu anlayış benimsenmiştir.
Kareografiye çok önem verirler
Endüstriyel futbola karşıdırlar.
Maç boyunca skor ne olursa olsun takımlarını desteklemeye devam ederler
Deplasmanlar da takımlarını yalnız bırakmazlar.
Genelde çekirdek bir grup ve kolları şeklinde yapılanmışlardır.
(bkz: ultrAslan)
(bkz: ultrAslan-BH)
(bkz: ultrAslan-Tayfa)

çArşı da ultras lardandır sanırım. Deplasman ve kareografi anlamında pek bir şey yapmasalarda politik görüşleri ile bu grupta yer alabilirler.
Taraftar oluşumu deplasman ve kareografi düzenleri ile ultrAslan ise politik görüş belirtmeyen ultras lardandır
italya'da 50'li yılların sonuna doğru başlayan ve daha sonra tüm Avrupa ya yayılan taraftar hareketi.

(bkz: fossa dei leoni)
(bkz: Commando Ultra 84)
(bkz: south winners)
endüstriyel futbola karşı protest tribün kültürü.

Türkiyede genç fenerbahçeliler ultraslan bursa texas hodri meydan gençlik 07 çarşı ksk çarşı gibi tribün grupları da ultras mentalitesine sahiptir.
lazio'nun fanatik ve ırkçı taraftar grubudur.
(bkz: as roma ultras)
(bkz: ultras napoli)
gönül işidir. yiğit olmak lazım gelir.

http://img401.imageshack....4619/fiorentinatifo15.jpg

http://img90.imageshack.u...90/8656/386013origxg8.jpg

http://img81.imageshack.u...g81/3213/picphpfy3mb7.jpg

http://img530.imageshack....y.php?image=lizbon5bq.jpg
Torcida Organizadas yada Hinchadas olarak ilk Güney Amerika tribünlerinde yaptıkları organizasyonlar ve kareografilerle Hajduk Split taraftarlarını etkiler ve ultras olarak adlandırabileceğimiz ilk oluşum Torcida Split 1950 de kurulur. Hırvatlardan sonra, ultras kültürüne belki en büyük ivmeyi kazandıran ülke italya'ya sıçrar. ilk olarak Fedellesimi Granata (Torino), Fossa dei Leoni(A.C.Milan) ve Boys San(F.C.Inter) grupları kurulmuştur. 1969 yılına gelince ultras kavramı ilk kez cümle içinde kullanılıyor ve Sampdoria taraftarı Ultras Tito Cucchiaroni olarak anılmaya başlanıyor. Ultraslar yapı olarak genelde bir kişi yada belli bir grup etrafında toplanan kalabalıktan oluşur, manifestoları ve varoluş amaçları tamamen futbolun endüstrileşmesine karşıdır, kulüpten kesinlikle destek almazlar ve böylelikle kendi işlerine kimseyi karıştırmazlar, asla bedava bilet istemezler genelde kale arkasını mesken tutarlar, bazı slav ülkelerinde özellikle bu grupların konuşlandığı kale arkası tribünlerde koltuk yoktur zaten oturmadıkları için boşuna masraf olduğunu düşünebiliriz. Tribünün dinamikleri kimi zaman siyasi görüşlerle kimi zaman sadece renklere duyulan sevda ile oluşur örneğin Lazio ve Roma taraftarının karşıt siyasi duruşlarını verebiliriz. Çeşitli şekillerde takım destekler ultraslar, atkılar ve özel günlerde yapılan kareografiler en öne çıkanlarıdır. Türkiye'de ultras diyebileceğimiz göz önünde bir grup malesef yok bu konuda denemeler oldu, fakat işbilir kulüp yöneticilerimiz zamanla bu grupları, bedava bilet yada grup liderlerine maddi menfaat sağlayarak sindirip boyunduruk altına almışlar yemezse resmi yollarla trübünden uzaklaştırmayı başarmışlardır.
her che pankarti acip mesale yakanin kendini bir parcasi zannettigi olusum.

icinde sidiklilere yer yoktur.
(bkz: ultras fener)
ultras'ı tek bir takıma mal etmek olmaz. o bir görüştür. endüstriyel futbola karşı başlatılmış anti harekettir. türkiye'den de bir çok örneği vardır,

- göztepe
- galatasaray
- beşiktaş
- fenerbahçe
- eskişehirspor
- bursaspor
- karşıyaka
ülkemiz tribünleriyle uzaktan yakından ilgisi olmayan (henüz) tribün duruşudur.

ülkemizde elbette bu düşünceyi yaşatmak, gerçekleştirmek için uğraş veren insanlar her tribünde vardır ama, ultras grupların bazı olmazsa olmaz özellikleri bu duruma mani olmaktadır.

ultras gruplar, yönetimden alınacak her türlü desteğin (bilet-otobüs)karşısındadır. özellikle bu nokta ülkemizi bu işin dışında tutmak için yeterlidir.

yaptıkları her organizasyon, her koreografi, her pankart ve her türlü şov, tamamen yönetim desteksiz gerçekleşir. taraftarlar arasında toplanan destekle ya da satışa çıkardıkları grup ürünlerinin geliriyle karşılanır tüm bunlar.

pankartlar, ultras grupların sancağı gibidir, namusudur. pankartını kaybeden ya da rakip taraftara kaptıran ve bunun sonucu kendini fesh eden gruplar mevcuttur. (bkz: fossa dei leoni)

ultras gruplar polisle kurulacak her türlü kontağında karşısındadır. polisin görevi düzeni sağlamaktır. bunun dışında gereksiz hakarete, şiddete başvuran polislere ultras gruplar büyük kin besler.

sanılanın aksine, ultras gruplar belli bir siyasi görüş çerçevesine girmiş gruplar değillerdir. sağ ve sol görüşlü ultras gruplar yanında, "no politika" düsturuyla bu işlerin dışında duranda çok sayıda ultras grubu vardır.
90'lı yıllarda ilk olarak galatasaray tribünleri tarafından benimsenen, ilerleyen süreçte ultraslan grubunun kurulmasıyla manifestolaşan taraftarlık anlayışı, felsefesidir. ancak bugün için türkiye'de bu felsefeye bu duruşa nail bir tribün grubu yoktur.bu ülkede tribün gruplarının derdi çorbadır.
sırp , yunan ve hırvat taraftarların hakkını verdiği tribün kültürü.

sırbistan : partizan , kızılyıldız , novi pazar

yunanistan : paok , aris , panathinaikos

hırvatistan ; dinamo zagreb , hajduk split

türkiye'de ise ultras kültürüne uyan net bir grup yoktur.
italya da büyük bir protestoya hazırlanan felsefe. zira artan bilet fiyatları ve fişlemeler artık orda büyük bir baskı unsuru olmaktan öte bir şey değildir.
türkiyede yoktur.

iki eyleme gitti diye kimse ultras olmaz.

ultras olmak zorunda da değiliz.

neden bu avrupa tribünlerine özenmek?
https://www.facebook.com/...58&type=2&theater
(BAKMAYINIZ:ULTRASLAN)
top erkeklerin adını ilk defa duyduğu tribün kültürüdür.
bir zamanlar bir çok tshirt u vardı bende. çeşit çeşit güzel güzel.. arada okula giderken felan da giyerdim. koca okulda ultras in ne olduğunu bilen 1 kişi çıkmıştı amk. % 99 u ultraslan tshirt u saniyordu zaten.

not: bölümde futbolla ilgilenen cok insan vardı.
Tribün kültürüdür. Avrupa tribunlerinde bol miktarda görünendir.
ülkemizde yanlış anlaşılmış tribün kültürü.

bizdeki en ultras olmayan fakat kendini ultras zanneden topluluk ultraslan'dır.