bugün

dillerin şahıdır. her dilden kelimeyi olduğu gibi yahut değiştirerek alabilir. onu kendisinin yapar. farsça'ya arapça'ya esir olmamış, fransızca'ya serf olmamış; özgünlüğünü yitirmemiş; tanıştığı her dille özgünlüğüne güç katmış, kuralları sürekli bir gelişim içinde olan ve sürekliliğini yitirmeyecek, yok olmayacak olan dildir. inanıyorum ki evrenin düzenini de kaosunu da bir gün en iyi şekilde yansıtabilecek ayrıntı kudretine sahip tek dildir. kelimeler güzeldir. türkçe kelimeleri sever. işaretler güzeldir. türkçe onları da sever. ama türkçe, ilgiye muhtaç! bu ilgisizliktir bizim yozlaşma olarak adlandırdığımızın müsebbibi. türkçe'yi sevin. kelimelere özen gösterin.
Hiç bir dilde olmayan ayrıntısı,Sondan eklemeli olması.
sondan eklemeli olup, kolay öğrenilebilen bir dildir. savaş sonrasında halkın çağdaş bir devlet olabilmesi için yepyeni bir dil oluşumu gerçekleşmiştir. dil oluşturulurken de halkın yorgunluğu ve dilin pratikliği yönleri ön plana çıktığından kolay ve mantıklı bir dil oluşturulmuş. haliyle birçok dilin etkisi oluyor bu oluşumda. yalnız son yıllarda araya karışan başka dilin kelimeleri, göz bozuyor ciddi anlamda. "şheker" gibi sokak ağzı bile diyemediğim bu dili bok etme eğiliminin bir an önce bitmesini umuyorum. bağlaçların da ayrı yazılmasını. *
yozlaşıyor, ölüyor denildiği halde, bugün hiçbir dilin başaramadığını başarmış, dünya dışı varlıkların bile konuştuğu dil olmuştur. yani... sözün bittiği yer burası.*
zordur arkadaş. yazımı ayrı zor konuşması bambaşka zor dil. da yı ayır de yi ayır. zaman kalıplarına hiç girmemek gerek zaten. yorar kısacası.
Amerikan yapımı bir filmde 'boktan dil' diye tabir edilmiş dildir.
Türk Dil Kurumu'na, maalesef branç kelimesinin aynen girdiği dildir.
hiçbir akrabası, kardeşi ve türevi olmayan başka dünyanın dilidir.birşeyi anlatmak istiyorsanız bu dili konuşmalı yada yazmalısınız...

matematik gibidir.kurala uyar, uydurur.eklemeli dildir, türetir.

lastik gibidir.hiçbir dilin, ırkın gülüp-güldüremeyeceği kadardır.mizahın babası bu dildedir.

bünyesine girmiş yabancı kelimeler mi? ingilizce başlı-başına bir örnektir.almancadan türetilmiş bir dildir.(aslında bildiğimiz tüm batı avrupa ve abd cermendir) (ayrıca incelenecek)

tüm avrupa-hint dillerini din adamları düzenlemiştir.ibranice ve arapçadan tutun da tüm hindu-iran'dan almancaya kadar hepsi aynı kaynaktır.artikel saçmalıkları, erkek, kadın eşya ayrımcılıkları en önemli göstergelerdir.
amaç ayırmaktır.ama türkçede öyle bir durum yoktur.erkek-kadın ayrımı yoktur.

10 yıl kadar önce idi, dilbilimciler yeryüzündeki en mantıklı ve matematiğe sahip dil olarak türkçe'yi seçtiler.

peşin edit: son paragrafın belgesi yayınlanacak.
sahip çıkılması gerektiğini yozlaştığını yazan , öğütleyen yazar arkadaşların çoğunluğunun kullandığı kullanıcı isimleri bahsedilen yozlaşmanın bir örneği gibi sanki....
yazım kuralları konusunda sorun yaşadığım dil.
en sevdiğim en zevk alarak konuştuğum dil.
moğolcaya en yakın olan dildir.
Ural-Altay dil ailesinin Altay kolunda olup , Anadilim olduğu için değil yazıldığı gibi okunup , okunduğu gibi yazıldığı için dünyanın en kolay dilleri arasında olduğunu düşündüğüm bir dildir.
benimsemeleri çok olan bir dildir. ancak, yine de harika bir dildir. kullandığımız kelimelerin çoğunun kökeni öztürkçe olmasa da..dilimizi sevmeliyiz. kirlenmiş duygusuna kapılmamalıyız. çünkü kelimeleri söylemesi zevktir. türkçe'yi güzel kılan sadece özgün sözcükleri değil; aynı şekilde cümle düzeni, vurguları ve günümüze kadar yetişmiş sayısız ayrıntılarıdır. türkçe'miz iletişimde, anlatımda en keskin virajları hatasız bir şekilde dönebilir kıvraklığa iyedir. dilimizi yabancılıklardan arındırabiliriz elbet. bir düşünelim, dünya nasıl bir yer hâline geliyor? bütünleşen bir yer. bu yerde arınmaktan amacımız dışakapalılık denebilir. dışakapalılık ise bütünleşen dünyada yokolmamıza yol açacaktır. rekabet değil, işbirliği ve önderlik yapmalıyız. bu yüzden edindiğimiz deneyimi başkalarının üstünde kullanmalıyız. faşizan değil; kusursuz dile en yakın türkçe'yi korumak olur bu hareketin niteliği. kelimeler popüler olur, dilde tad bırakır. biz, en tatlı kelimelerimizi ifşa etmeliyiz. dilimizi talep ettirmeliyiz. adımızı duyurmalıyız.
yarın yazılıya gireceğim ders anlayan varsa mesaj atabilir iyi olur yani güzel olur iyi olur.
ßénim ßi Kârdéşim vâR. Şu ândâ ßu Mésâjı okuyoR vé onu çooooooK séwdiqimi ßiLioR * Séndé ßunu ^'KârdéşimM'^ diyéßiléCéqin inSânLârın duvâRınâyâzZ..ßénidé kârdéŞin oLârâk qörüYorsân ßéndé isTéRimM ((: SéwiLioSun KârdéŞimMmm

(Kesinlikle bu değildir..)
bugünkü hali ile felsefe ve matematik yapılamayacak dildir.

insan kelimelerle düşünür , ağzınızdan ses olarak çıkacak bir karşılığı olmayan kavram tanımlanamaz, iletilemez. tüm kelime haznesi 200 - 300 sözcükle sınırlı insanlar için belki yeterliden de öte geliyordur ama ne yazık ki tedavülde olan ortalama türkçe, en fazla bir afrika kabilesinin dilinin kavramsal derinliğindedir. ingilizce, rusça , fransızca , ispanyolca ya da yunanca bilmeyen adama türkçe muhteşem geliyor. bir çok edebi eser doğru düzgün türkçeye çevrilemiyor, çevirmenler kelime uydurmak ya da daha kötüsü bir kelimeyi ikili, üçlü tamlamalarla ikame etmek zorunda kalıyorlar. bilimsel nitelikli olanların durumunu siz düşünün artık.
candır, kandır. O derecedir yani.
çok kısa söz edeceğim.
Atasözleri ve deyimleriyle namına nam katandır. Elastiktir. çok yönlüdür. zengindir. dildir. mecazı vardır. şiiri vardır (ki her dilin şiiri yoktur, yapısı uygun kaçmayanı vardır, olanı da şiir değildir.).
hadi de bakalım istedigin dilde, aynı anlamı verebilecek mi:

"seni kara saplı bir bıçak gibi sineme sapladılar."

(bkz: olmayacak duaya amin demek)
dünya'da en çok konuşulan 5.dilmiş. yaklaşık 220 milyon insan evladı konuşurmuş. ben de dahilim sanırım. birincilik tabii ki çinlilerde. 1 milyar 300 milyon kişi konuşurmuş. insan değil bunlar.
"...Anadili Türkçe olan bir kişinin kısa cümlelerle düşündüğü, konuşma sırasında ise bu kısa cümleleri çeşitli yollarla birbirine bağlayarak karmaşık yapılar kurabildiği görüşündeyim.
Bu "cümle bağlama eğilimi" bazı konuşurlarda zayıf, bazılarında ise adeta bir hastalık derecesinde güçlü olabilir. Bu son durumda ortaya çıkan dilsel yapılar, insan zihninin üstün olanaklarını en güzel şekilde yansıtıyor. Farklı dil gruplarına ait birçok dili incelediğim halde şimdiye kadar hiçbir dilde beni Türkçe'deki karmaşık cümle yapıları kadar büyüleyen bir yapıya rastlamadığımı söyleyebilirim. Biraz duygusal olmama izin verirseniz, bazen kendime "keşke Chomsky de gençliğinde Türkçe öğrenmiş olsaydı... ", diyorum.
Eminim o zaman çağdaş dilbilim ingilizce'ye göre değil, Türkçe'ye göre şekillenmiş olurdu..."

Johan VANDEWALLE

Johan Vandewalle kimdir?
Belçikalı dilbilimcidir. 34 dil ve lehçe bilmektedir. Dünyanın en yetkin dil bilimcisi olarak gösterilmektedir.

"Ülkesinin yüksek istiklâlini korumasını bilen Türk milleti, dilini de yabancı dillerin boyunduruğundan kurtarmalıdır."

M.K. Atatürk
birçok dilde kullanılmayan karakterleri barındıran dil. "ı, ş, ç, ğ, ü" ve büyük "i" harfi. hadi büyük harfi geçelim sözlükte zaten kullanılmıyor. e peki diğerlerini kullanmayanlara ne demeli? sen "türkiye'de türkçe'den başka dil konuşulamaz!" de, sonra onu da kullanma. adamın ...den kan alırlar kamil!
her dil imparatorluk dili olamaz. çünkü her millet imparatorluk kuramaz.
türk gibidir, türk ün dili.
"yunus ki süt dişleriyle tükçenin, ne güzel biçmişti gök ekinini" der ve öyle bir dokunur ki cemal süreya...
sanılanın aksine yazıldığı gibi okunmayan dil.
sahip çıkılması gereken dil.