bugün

bence türkçe öğretmeni olabilirim. özellikle dil bilgisini epey biliyorum.
Tarih içinde kesintilere uğramış olsa da bugün ki haliyle değerlendirildiğinde kelime üretmesinin kolay ve yazıldığı gibi okunduğu için konuşmasının nispeten çabuk olduğu bir dildir.

Lakin aynı zamanda dünyada küfür miktarının en bol dolduğu dildir.

Ayrıca yapısı nedeni ile bazı garip durumlarada da neden olan dildir. Örneğin: Çocuk okula gider ve kapıda şunu okur, "Okuma, yazma..."
Bilsiğim kadarıyla milattan hemen sonraki dönemlerde r'li türkçe ve orkun türkçesi ve ya ana türkçe gibi adlarla anılan iki gruba ayrılmıştır. Sanırım bu ayrılmayı çi çi ve kardeşi huhanye arasındaki düşmanlık sonucu çiçiye bağlı olanların batıya göç etmesine bağkayanlar vardı. Her ne ise R'li türkçe avrupa hunları bulgarlar ve belki hazarlar tarafından vs karadeniz'in kuzeylerinde doğu avrupada ne uzun yıllar konuşulmuş olsa da zamanla erimiş günümüzde rli türkçe olan sadece çuvaşça kalmıştır. Diğer grup olan orkun türkçesi ise sonradan oğuz, kıpçak, karluk ve sibir gruplarına ayrılmıştır. Sanırım bu gruplar çok da uzak olmayan bir dönemde ayrılmış olması ve türkçenin grameri pek değişmeyen bir dil olması(sanırım) gibi nedenlerle hala birbirinden çok fazla uzak sayılmaz gibi..
en matematiksel ve doğal olarak da yazılıma en uygun dil olduğu kanıtlanmıştır. bu bile türkçeye hayran olmak için yeterli sebeptir. ayrıca dünyada konuşulması en zor dillerden biridir. bizim türklerin sandığı gibi türkçe elastik bir dil değildir. sondan eklemeli olduğu için avrupa dillerine kıyasla çok daha zordur.

türkçenin %89'u öztürkçe sözcüklerden oluşmaktadır. yaklaşık 14 bin kelime yabancı kökenli olsa da günlük hayatta dahi yarısından fazlasını kullanmamaktayız. tdk yabancı sözcükler için türkçe karşılıklar bulmaktadır. türkçe, arapça-farsça sözcüklerden toplama bir dildir denilmesi tamamen bir zırvalıktır yani.

arapçada ve farsçada 2000 türkçe sözcük vardır. araplara ve farslara tabağı boş göndermedik, rahat olun. sadece sırpçada bile 9000 türkçe sözcük vardır.

(bkz: divanü lügatit türk) türkçenin arapçadan üstün olduğunu kanıtlayan sözlük.
(bkz: muhakemetül lügateyn) türkçenin farsçadan üstün olduğunu kanıtlayan sözlük.

şu unutulmamalıdır ki bir dilin çok fazla sözcük barındırması, o dilin zengin olduğu anlamına gelmemektedir.
"Türkçe ağzımda anamın ak sütü gibidir" yahya kemal beyatlı.
geleceğin dilidir türkiye dünya merkezi olacak inşallah.
daha çok Türkiye devletinde bulunur diğerlerinde eser miktarda vardır.
dünyanın yeni dili çünkü dünyayı türkler yönetecek ve dünya türkiye'den yönetilecek.
geleceğin dilidir.
analar ne dil bilimcileri doğuruyor, şahitsin sözlük.
görsel

güzelim türkçeyi ne hale getirdiler. kuşaklar birbirini anlamıyor.
Anasını siktiler, onu da bitirdiler. Atanamıyoruz şimdi de.
hangi kelime ayrı hangi kelime bitişik yazılır 40 yaşına gelidiğinde bile hala çözülememiş dil.

örnek: cankurtaran, konuksever, içlidışlı, etyemez, unutmabeni, yanardöner.

soru böyle. cevap anahtarında konuksever miş. ayrı yazılmalıymış. ama tdk sözlük bitişik yazılır diyor.
kürtçe diye bir dil var tabi de kürtlerin de en ziyan versiyonları türk yok, türkçe yok muhabbetinin mafyalığını yapanlar. hem de diller miller hakkında bi sik bilmeden.

türkçe'yi modernleştiren türkologlar ve profesörler kaynak olarak öz türkçe'yi alıyorlar. Zaten bir şey referans almadan sikinin keyfine göre dil yaratamazsın.

Dillerin modernize edilmesi de hemen hemen tüm hint-avrupalı dillerinde veya kıta avrupası dillerinde mevcut olan bir şey. italyanca da, almanca da, kıta dışında ingilizce de böyle. Bunların antik hallerini okursanız hiçbir şey anlamazsınız veya çok azını anlarsınız.

Şimdi bunlar da mı esperanto'yla aynı sınıfta? öyle sikim iş olmaz.

kürtçe'ye gelince kürtçe diye bir dil var elbette ama kürtçe'deki w'nun açıklaması yok. Çok biliyorsanız onu açıklayın. Orta doğu'da ne sikim işi varmış w'nun x'in?
dil devrimiyle uydurulan çakma bir dil. esperanto ile aynı klasmanda yer almalı. kendisine ait bir tane orjinal kelimesi yok. m.k.a'nın gençliğe hitabesinde bile sen ve bu dışında türkçe bir tane kelime yok. ilkokuldayken açıortay ne amk demekten derse odaklanamazdım. kıymetlimiz geometri kitabı yazmasa belki geometri bile öğrenebilirdim. adam divanı muhasebat dememek için sayıştay diye kelime uydurmuş. yargıtay, danıştay, kamutay, taytaylar havada uçuşuyor. bir kişi de çıkıp demiyor ki biz bunları hangi dil bilgisi kuralına göre uyduruyoruz. en komiği de türkçe'nin bir dil olduğuna inananların kürtçe diye bir dil olamayacağını savunmaları.

görsel
Çok güzel bir dildir. Türkçe'nin gelişmiş olması türkçe'nin çok iyi bir özelliğidir.
Konuştuğumuz, ana dilimizin ismidir Türkçe.
Fransızca'dan sonra dünyanın en şiirsel ikinci dilidir. Benim değil uzmanların tespiti öyle.
içinde bir çok arapça kelime barındıran bir dildir. az önce arapça bir dizi izledim. arkadaş bir çok kelime araplardan bize geçmiş.
sondan eklemeli bir dildir. edirne'den orta asya'nın bozkırlarına kadar geniş bir coğrafyada farklı şiveleri-lehçeleri ile konuşulmaktadır. orhun anıtları bu dilin tarihinde epeyce önemli bir yere sahiptir.
tüm lehçeleriyle vs. inanılmaz zengin ve büyük hayranlık uyandıran dil.

yabancı dillerin etkisinden tamamen kurtulabilseler keşke.
Dünyanın en kadim dillerinden birisidir ve hala yeryüzünde milyonlarca kişi tarafından hala konuşulmaktadır.
Dilimize girmiş ve kalıplaşmış olan sözcükleri kastetmeden diyorum ki Arapça'nın ve Farsça'nın hükmüne bırakılmamalıdır.
Türkçe'ye yerleşmiş kelimeler Arapçalaştırmaya gayret edilmemelidir.
200 yıl önce konuştuğumuz şuanda konuşuyor olduğumuz dildir.
Lakin Alfabemiz türkçe degildir.
Dünyada en konuşulan lisan olması tüm türk dilleri dahil edilirse (Uygurca, Kazakça, Kırgızca vs) olmaktadır kaldı ki Türkçe diye biz Türkiye Türkçesi den bahsediyoruz.