bugün

Teknoloji ile haşır neşir olanlar için aktif forum https://teknokesif.com.tr/
insan beyniyle iletişime geçebiliyor. kişiyle bir şeyler konuşup görüntü gösterebiliyor.
Güncel, yardım sever bir forum sitesi. Teknoloji ağırlıklı her konudan içerikler ile https://xip.gen.tr/
anlık olarak güncel teknoloji haberlerini burdan takip edebilirsiniz. teknomb teknoloji ve oyuna dair güncel haberler paylaşıyor. http://www.teknomb.com/
teknoloji devamlı gelişiyor. kolları ve bacakları olmayan bir adam görmüştüm. çok zor durumda ama yakında düşünceyle kontrol edilebilen yapay uzuvlar yaygınlaşacaklar ve ucuzlayacaklar. doğuştan bazı uzuvları olmayan ya da bir şekilde uzuvlarını kaybeden kişiler yapay uzuvlara kavuşacaklar.
(bkz: technology)
insanlık gelişim tarihi, teknolojinin evrimselleşme sürecidir. ilkel taş bıçaklardan uzay gemilerine uzanan teknoloji süreci bizim en büyük başarımızdır. araçsal aklın gücü diğee her şeyin fazlasıyla üzerindedir. insanın geçmişi ve geleceği teknolojidir.
Bilinçli kullanıcının onunla harikalar yarattığı , Bilinçsiz kullanıcıları ise zombileştiren muhteşem buluş.

Not: 2020' deyiz ve Walking dead' e dönüşmemiz an meselesi.
Bilim ve Teknoloji blogu dur. Güncel Teknoloji haberleri ve Bilim ve Teknoloji konularında, Türkiye Teknoloji Rehberi olarak rehber niteliklerde yazı yazmaktadır. ilgili adres: teknobilimadami.com
1999
görsel
görsel
görsel
ben de çok yakından takip ediyorum ilginçbilgiler'i. başka bir yazar görünce gurbette hemşerimi bulmuş gibi oldum
televizyon seyrediyor musunuz? teknoloji, işte dalganın bakıp bakıp iç geçirmekten başka işlerde de kullanılabileceği fikrinin hayata geçirilmesi
Gelişiyor efendim durduramıyoruz.
Teknoloji'de Neden Geriyiz?

Ülke olarak teknoloji sözcüğünün Türkçe karşılığını üretemeyecek kadar bilimden uzak kaldığımızı üzülerek gördüm. Diğer Türk ülkelerinin de bu konuya çözüm getiremediklerini ufak bir araştırma sonucu öğrendim. Teknolojisi batı ülkeleriyle yarışan doğu ülkelerine baktığımda, Japonya'nın teknoloji yerine gijitsu sözcüğünü kullandığını, Kore'nin gvahak veya gisul sözcüklerini, Çin'in ise jishu sözcüğünü kullandığına şahit oldum.

Türkçe nasıl belirtebiliriz düşüncesiyle bir saat kadar araştırdım. Latince dilinde teknik sözcüğünün karşılığı olarak ars sözcüğünün kullanıldığını gördüm. Milattan önce 700'lere dayanan bir dil Latince. Milattan önce 1100-900 arası kuzey yolu üzerinden Avrupa'ya bir Türk göçü yaşandığını biliyoruz. Yani bir etkileşim söz konusu. Pek anlatılmaz. Zaten Latince dili de Hint-Avrupa dil ailesi olarak belirtilir. Ars demiştik. Bana bu sözcük arş, arz, ırsi, ırgat, hırs gibi sözcükleri anımsattı. Köklere indiğim zaman ırgat sözcüğünün gat hecesinin tek başına huzur(makam) anlamına geldiğini gördüm. Katman sözcüğünün ilk hecesi de gat sözcüğünün anlamını ispatlar nitelikte. Peki ır nedir? Irgat ne işe yarıyorsa odur. işlevsellik özelliği var ırgatın. işlevsel makam, kullanışlı makam olarak açabiliriz o halde ırgat sözcüğünü. Irgatın Yunanca kökenli olduğu ve erg kökünden türediği yalanını yayanların tezini de şöyle çürütebiliriz: Erg sözcüğü, ergimek şekline dönüşerek "işlenmeye hazır hale gelmek" anlamında kullanılıyor. ingilizce olan work sözcüğünün bile kökünde ır(erg) sözcüğünü görebiliyoruz. Bir diğer çeşidi ur, şişik(işe yaramayan fazlalık) anlamıyla karşımıza çıkıyor. Ur, örmekten ör sözcüğünün şekil değiştirmiş hali olduğunu da görüyoruz. Ur, bedene örülü şey olarak görülebilir. Bir diğer çeşidi or, yüce anlamına geliyor. Ordu, Orhan, Orçun, Orhun,..

Dilerseniz teknoloji sözcüğünü inceleyelim. Tech veya techno(zanaat, beceri, işlev, ır veya kimseyi inandıramadığım şekliyle tekne) olarak düşünülürse ology veya logy de bilim anlamında kullanılmaktaysa teknolojinin en kısa tespit edebildiğim karşılığı ırbilimi şeklindedir. Cümle içinde kullanalım. "Aslına yönelerek meseleyi kavramaya çalıştığımızda insan ve teknoloji arasındaki ilişki son çağların bir olayı değildir." yerine "Aslına yönelerek meseleyi kavramaya çalıştığımızda insan ve ırbilimi arasındaki ilişki son çağların bir olayı değildir." şeklinde kullanabiliyoruz. Cümle TDK'dan. Tekno sözcüğünü tekne sözcüğü ile eşleştirdim. Nedeni ise, günümüzden 6000 yıl civarı önce Nuh Peygamber'in gemisi ile Ağrı'ya yanaştığı düşünülüyor. Çin'li ve Türk araştırmacıların ortak tespitidir. (Şimdi yazarken farkına vardım, ortak sözcüğünü de yüce ses olarak düşünürsek, zamanla yüce birlik, yüce beraberlik anlamlarında kullanılmaya başlandığını tahmin edebiliriz.) O zamanları düşünürsek, tek kurtarıcı, saklayıcı olarak düşünülebilir. Tacik Türkçesine baktığımızda kurtar sözcüğünü çevirdiğimizde naçot, naçot sözcüğünü çevirdiğimizde sakla sözcüğü karşımıza çıkıyor. Tekne sözcüğünün de tek kurtarıcı, tek saklayıcı olarak tam 6000 yıllık bir tarihe sahip olduğu fikrine çıkabiliriz. Peki, neden teknoloji dediler? Nuh Peygamber'in oğullarından biri doğuya, biri güneye, biri de batıya gitmişse, hatta Amerika'lı Sam Amca ile Nuh Peygamber'in oğlu adaş olabilmişse, 6000 yıl öncesinin yağmur felaketinden yani doğrudan doğruya ölümden insanları ve diğer canlıları koruyan aleti de bugünün uzay mekiğinden daha yüce bir şey olarak gördüler dersek yanlış mı demiş oluruz? Tekne sözcüğü, latince logos(logia) sözcüğü ile bir araya gelip teknoloji sözcüğünü oluşturmuştur dersek, 'yunan medeniyetine' iftira mı atarız? (Greek techne diyor).
http://www.wikizero.org/i...3JnL3dpa2kvVGVjaG5vbG9neQ
sözcük olarak; milattan önce 4000'li yıllarda nuh peygamber'in yaptığı ve iddiaya göre ağrı'ya kadar mürettebatını ulaştırdığı deniz aracının adı olarak 'tekne' sözcüğünün kullanılması yoluyla ve bilgi anlamına gelen sözcük sonu eki olan 'logos' sözcüğünün birleşimiyle oluşan, 'tekne bilgisi' olarak türkçeleştirilebilen ve zamanla tüm bilim adına buluş ve yeniliklerin genel adı olarak söylenecek teknoloji sözcüğüne evrilen kelime olduğunu -düşünmekteyim- mamafih emin değilim.

tıpkı, 'terim' sözcüğünden türeme ve 'terim bilgisi' olarak türkçeleştirilebilen 'terminoloji' sözcüğü gibi.
"teknolojinin getirdikleri içinde iletişim en büyük yalandır."
insanoğlunun her zaman kendisine hayran kaldığı şeydir teknoloji.
çağımızın vazgeçilmezidir. eskiden aman tanrım ne kadar da olanaksız diye baktığımız şeyler şu an elimizin altında. yine de ışınlanmayı bulana kadar gelişmiş saymayacağım.
Cem yılmazında dediği gibi "fişini benim taktığım şey beni nereye ele geçiriyo" Teknolojiyi hem kullanamıyoruz hemde korkuyoruz. Bakınız: https://www.bilimma.com/t...loji-den-neden-korkulmaz/
her geçen gün albenisi, fonksiyonelliği, ergonomisi ve popülerliği daha yüksek ürünler ortaya koyan dev bir pazar. hem de insanın aklına gelebilecek her alanda. öyle ki bu kavram savaşın tanımını yıllar önce tek başına değiştirebilmeyi başardı. artık teknolojiyi kullanmayan hiçbir güç güçten sayılmıyor. günümüzde her teknolojik gelişme sıradan bir hayat yaşayan sıradan insanların farkına bile varmadan onları kendi küçük dünyalarına daha da hapsederek ve dünyanın kaderini belirleyerek dengeleri sessizce altüst etmeye devam ediyor.

hayatlarımızı basitleştirdiğini düşündüğümüz birçok ürün aslında askeri ve uzay teknolojilerini geliştirmek için yapılan çalışmaların dolaylı yönden hayatlarımıza yansımasından ibaret. yani hayatımızı kolaştırmak için geliştirildiğini düşündüğümüz birçok teknolojik buluş hiç de insanlığın faydasına keşfedilmiyor. teknolojinin durmak bilmeyen gelişim hızı ve kapitalizmle olan sıkı birlikteliği göz önüne alındığında pastadan en büyük dilimi alanların daha da güçlenmek için dünyayı teknolojinin karmaşasında boğulan, düşünmekten ve sorgulamaktan aciz, yalnızca harcayan ve yaşamak için daha az eyleme ihtiyaç duyan pasif bir zombi ordusuna çevirmek istediği açıkça görülebiliyor. insanlar artık önlerine ne koyulursa bir kitle psikolojisiyle onu kullanmaya, benimsemeye başlıyorlar. getirilerin ve götürülerin analizini yapan bilinçli tüketici sayısı günden güne daha da azalıyor. günümüz insanı; şu ürün herkeste varsa ne kadar kötü olabilir gibi basit ve kişisel düşüncelerden aciz bir mantığa/mantıksızlığa bürünüyor. ve bu daha iyisi, daha yenisi çılgınlığının başladığı yerde insanlık insani değerlerden gitgide daha da uzaklaşıyor.

insanlığa daha rahat bir hayat sürmeyi vaat eden teknolojinin günümüzdeki ve gelecekteki ivmelenmesi bu vaadini gerçekleştiremediği takdirde dünya kaotik bir teknoloji çöplüğüne dönüşmekten ne yazık ki kurtulamayacak.. ve insanlar beğenilerine sunulan yapay gerçekliğin içinde her geçen gün birbirinden daha da uzaklaşacak. sanki yeterince uzaklaşmamışlar gibi.. dan brown'dan bir alıntı ile bitirmek gerekirse; ''bizi birleştirmeyi vaat eden teknoloji bile bizi birbirimizden ayırıyor. artık her birimiz tüm dünyayla elektronik bağlantı içindeyiz ama aslında son derece yalnızız.''
görsel
görsel
Batının çakallığını ve hilelerini daha rahat yapabilmek için geliştirdiği alan. Sırf bunun için toplama kamplarında insanlar üzerinde türlü deneyler yapılmış. Ne yazık ki bu insanların torunları buna engel olmak yerine âlâsını yapıyor.