bugün

recep yazıcıoğlu gibi bir vali, adnan kahveci gibi bir bürokrat, dündar kılıç gibi bir baba, banker kastelli gibi bir kasa, kaya çilingiroğlu gibi bir çapkın, nihat kahveci gibi bir milli, fatih tekke gibi bir kral, kadir inanır gibi bir artist, yaşar nuri öztürk gibi bir hoca çıkarmayı başarmış güzide trabzonun en güzide ilçesi.
Karadeniz'in güneydoğu sahillerinde Trabzon ve Rize kentleri arasında, yaklaşık 40º 55' enlem ve 40º 05' boylam koordinatlarında yer alan Surmene kasabası ; tarihsel açıdan kendisine bağlı diğer yerleşim birimlerini de kapsayan, yaklaşık 20 km sahil şeridi ve bu sahilin, güneyde Doğu Karadeniz dağlarının yüksek zirvelerine (2860m) kadar ulaşan ardıl alanından oluşan bir bölgenin geleneksel merkezi konumundadır.(kaynak: http://www.surmene.net)
bıçaklarıyla ünlü yer diyelim hadi.
her gittiğimde elimde birkaç çakı ve bıçakla döndüğüm güzide memleketim.
yukarı köylerinde, kurusıkıları gerçek tabancalara dödüren kaçak atölyeler vardır.sahil şeridi otoyol yüzünden mahvolmuştur.
Sürmene ilçesi, doğuda, Of, batıda Araklı, güneyde Gümüşhane'ye komşu olup kuzeyi Karadeniz ile çevrilidir. Tarihi geçmişi M.Ö. V. yy. kadar uzanmaktadır. 1854 yılında ilçe durumuna getirildiği salnamelerden anlaşılmaktadır.
Denizi, tabiatın yeşillikleriyle kucaklaşan Sürmene halkı geçimini tarım, hayvancılık, balıkçılık ile; ağaç ve metal aletler yapımından sağlar. Tarım ürünü olarak çay başta gelir. ilçede bu çayı işleyecek çay fabrikası vardır. Köylerde büyük baş hayvan besiciliği yapılmakta olup, sahil boyunda balıkçılık önemli bir gelir kaynağıdır. 6 km doğusundaki Yeniay'da 800 - 900 tonluk büyük deniz motorları yanısıra küçük tonajlı feribot dahi yapılabilmektedir. Ayrıca el tezgahlarında bıçak, kaşık, keser, kazma vb. bir çok alet yapılmaktadır. Bunların içinde en ilgi çekici olan Sürmene bıçağıdır.

Trabzon'a 39 km uzaklıkta bulunan Sürmene'de eski Osmanlı mimarisinin tipik örneği olan ahşap yapılara sık sık rastlanmaktadır.

kaynak: surmenem.com forumu
(bkz: sürbısa)
Sürmene, Trabzon ilinin bir ilçesidir. Eski adı güzel su anlamına gelen Humurgan'dır.

ilçe ürettiği yemek bıçakları, çakılar ve tıpta kullanılan çeşitli bıçaklarla, ve ayrıca pidesi ile ünlüdür
trabzon'un başkenti. kara yoluyla hava alanı'nın yanyana olması nedeniyle minibüs şoförlerinin uçakla yarıştığı güzel ilçe.
antik çağlardan kalma bir de kalesi vardır. efsanelere göre bu kalenin içinden geçen gizli bir patika tepenin içinde bulunan hazine odasına inmekteymiş.
yaylası on beş doktora bedeldir.
fatih akının memleketidir.
oy sürmene sürmene açtım senle aramı,
sevdim ordan bir güzel kim saracak yaramı.
onuda alamadım ağlattılar anamı,
böyle yaşamaktansa allahım al canımı...
bıçaklarının ünlü olduğu şehir. de bilader 40 lira bayıldık 3 gün sonra ucu yamuldu.

not: sürmene de aldım.
biz gidemedik göremedik ama büyükbabamın annesinin yurdudur. Istenilen motosiklet alınabildiğinde planlanan güzergah üzerinde yer alır.
biz gidemedik göremedik ama büyükbabamın annesinin yurdudur. Istenilen motosiklet alınabildiğinde planlanan güzergah üzerinde yer alır.
kafanı az sağına çevirdiğinde ofu gördüğün, yok az sola çevireyim dediğinde de araklıyı gördüğün, akabinde bir kez daha sürmene'de yaşadığın için mutluluk duymana vesile olan, Trabzonun doğusundaki en güzel ve en yaşanılabilir ilçesidir. iyidir iyi.
edit : tanımda da geçtiği üzere, "trabzonun doğusundaki ilçeleri arasında".
kültürel açıdan oldukça gelişmiştir.

not: araklılıyım.
trabzonun bir ilcesi. bıçakları ile ünlüdür..
insanları iyidir. Yardımseverdir.
Gündemdeki Haberler
güncel Önemli Başlıklar