bugün

hukukun temel ilkelerinden biridir.
normalde bir kimse suçu ispatlanana kadar suçsuzdur.
ama suçun ispatı da iki türlü olur:
1 delilden suçluya ulaşmak csi miami gibi
2 suçludan delile ulaşmak csi ilçe emniyet amirliği gibi
(bkz: suçsuzluğu ispatlanana kadar herkes suçludur)
suç ve suçluya ulaşmak için yapılan işkenceler göz önünde bulundurulduğunda, toplumdaki bireylerin büyük bölümü suçludur şeklinde değiştirilmesi gereken varsayım.

(bkz: avukatımı istiyorum)
(bkz: aksi ispatlanana kadar herkes ibnedir)
(bkz: cezai sorumluluğunun şahsiliği)
- başörtüsünü inanç gereği mi yoksa siyasi simge olarak mı taktığınızı nerden bileceğiz kardeşim. madem ki bilemeyiz, o zaman yasakla gitsin.
+ ya, şey... sanki evrensel hukuk böyle söylemiyordu ama..
(bkz: innocent until proven guilty)
gayet yerinde bir soz olmakla birlikte, "dokunulmazlik" ile beraber kullanildiginda suclulari en yuksek makamlara kadar getirebilir.
Aksini ispat edecek kişi de bir suçluysa hiçbir anlam ifade etmeyecek olan ilkedir . Beni tutuklayan polisin benden çok suç dosyası varsa , beni yargılayacak hakimin mahkemeye gitmemiş bir çok yolsuzluk , rüşvet dosyası varsa , beni yönetmek için milletvekili olmuş kişinin ihalede fesatçılık , rüşvetçilik , adam öldürme gibi suçlardan bir sürü davası varsa hiçbir halta yaramayacak olan ilkedir.
günümüz türkiye'sinde havada kalan söz. zira herhangi bir nedenle göz altına alınan insana hiç de "suçsuz olabilme ihtimalli biri" gibi muamele edilmez. sonra zaman geçer, kişinin masum olduğu anlaşılır, kişinin sırtı sıvazlanır, "pardon kardeş, yanlış anlamışız" denir ve evine uğurlanır.
ülkemizde yıllardır yanlış kullanılan suçsuzluk karinesi. suclulugu hukmen sabit oluncaya kadar, kimse suclu sayilamaz. doğrusu budur. yanlış kullanımı ise, bugün fenerbahçeliler için de ısrarla kullanılan, suçluluğu ispatlanana kadar herkes masumdur şekli. suçluluğu ispatlanana kadar herkesi masum kabul etseydik, şüpheli, sanık gibi kavramlar, tamamen boş kavramlar haline gelirdi. kişiler hakkında belli deliller ile savcı bir kanaate varır ve suç şüphesi ile bu kişileri mahkemeye sevk eder. eğer bu insanlara masum denilseydi savcının bu kanaate varması da imkansız hale gelirdi. suçu sabit olmak ile masum olmak arasında sanki hiç birşey yokmuş gibi kullanım, suçluların belirlenmesini imkansız hale getirir.
ama ülkemizde suçsuzluğu ispatlanana kadar 10 yıl yatmasında bir sakınca yoktur.
suçu ispatlanana kadar herkes masumdur ifadesindeki suç'un suçluluk ile saçma sapan değişiminden oluşmuş ifadedir.