bugün

kişinin sadece kendisini ilgilendiren entrylere verilen addır. sözlük formatı format olalı tasvip edilmeyen entryler sınıfındadırlar. bir entrynin subjektif olup olmadığı genellikle birkaç metre öteden anlaşılabilir çünkü istenmeyen denilen "cümle yapıları" birbirine benzer niteliktedir, örnek vermek gerekirse;

başlık: kahve makinası
subjektif entry: bizim evde olan şey.

başlık: yorgunluktan uyuyamamak
subjektif entry: benim her gün yaşadığım olay.

başlık: nokia
subjektif entry: yeni aldığım telefonumun markası.

başlık: murat
subjektif entry: eski sevgilimin adı.

bazen "bana ne" demek istersiniz fakat sesinizi kimse duymaz, işte biz bu tip entrylere subjektif entry diyoruz.
formata aykırı entrylerdir.
benim sevmedigim entryler desem mesela.. yersen ***
(#269969)
(bkz: subjektif başlık)
kişinin seçtiği sözcük, vurgu ve tutumuyla ilgisi dolayısıyla bile objektif olması imkansız olan, sadece sağduyu ile uyumlu olması anlamında objektif olabilecek entrydir. moderasyonun bu konuda dikkatli daha olması gerekir.
yasak hede.
ancak eğer komikse seç geç denilebilecek bir $ey olmalı.
ikinci ancak;tam olarak bu noktada neyin komik olup olmadığı sorunsalı ortaya çıkıyor.
üçüncü ancak;bütün bunlara kim karar verecekk.
öff,aman.
sözlüklerdeki entrylerin büyük çoğunluğudur. yoksa iş copy-paste olayına döner. zaten insanlar da subjektif entryler yazmak için sözlüklere koşmuyorlar mı?
sözlükte yasak olan entrydir. kural biraz yumuşatılmış olsa da, bazı entrylerde yazarı ciddi biçimde kilitlemektedir. bir sözcük için bütün cümleyi değiştirmek zorunda kalınır. çoğu entrylerde idare edilebilir ama bazı konular vardır ki, bir cümlelik entry için on dakika kafa yordurur.
yüreğimi kıpır kıpır eden, biricik aşkımı aklıma getiren şarkıdır, sürekli içtiğim viski markasıdır, bindiğim jaguarım'ın modelidir, bmw 5.40'ın eline veren mercedes'imin modelidir şeklindeki entrylerdir.
istenen tarafa çekilecek entry. öyle ki, moderasyonun kötü bir anısı oluyor konuyla alakalı, sonra çaat diye siliniveriyor. haklılar tabi.
formata aykırı olan, nefret edilesi entrydir. sözlüğü günlük olarak kullanmak gibin bir $eydir.
(bkz: öznel entry)
(bkz: subjektif eksi veren ibne)
daha çok subjektif yazım tarzıyla yazıldıklarında format açısından göze çarpanlardır. bi yerde her yorum subjektiftir.
"sadece ama sadece" yazarı ilgilendirir bu tarz entryler. ve format dışıdır. edit: buraya tırnak koymak zorunda kaldım. evet bunu yaptım.

kırmızı
çok sevdiğim renk.

bize ne ?

ve karşınızda triple
başlık: sen bir süper kahramansın
bana ben bir süper kahramanım dedirten başlık.

yanlıştır efendim bunları kullanmayınız.
yazarın başka bir yazara nick altından x nolu entry'i okumasını tavsiye etmesi.
uludağ sözlük moderasyonunca subjektif olarak değerlendirilmiyor ayrı konu.
bir de cümle içerisinde kullanalım;

sadece yazarı ilgilendiren derecede subjektif entryler silinir. *
Her entry kişiselliği yansıttığından her biri bu bağlamda subjektiftir. gözden kaçırılan ise bir yazar başka bir yazara falanca entry'i, falanca yazıyı okuması gerekir, okumalı türünden entryler.

her yazarın nick altına bu türden entry yazılırsa sözlük foruma döner. zaten sözlükten ziyade foruma benzeyen bir yer olduğundan olsa gerek uludağ sözlük moderasyonunun pek kaale almadığı entry türüdür.
uludağ sözlüğün kabul gören entryleme biçimi olmalı ki, nerdeyse tüm yazarlar bu şekilde entry girmekte. yahu bize ne senin mutfağında yenen patates kızartmasından? bi de bunları bilgi değeri varmış gibi sansasyonel bi şekilde yazmamışlar mı, çıldırmamak elde değil. yönetim oku bunları. entryleri okumuyorsun bari bunu oku.
formata aykırı oldukları gerekçesiyle silinen, kişinin sadece kendisini ilgilen entrylerdir.

bir araba modeliyle ilgili olarak "çok sevdiğim araba" yazarsanız, ağzınıza burnunuza vururum. bu ultrasubjektif bir entrydir ve bunun sözlükte yeri yoktur. fakat sayın sözlükçüler... eminim sinir olmuşsunuzdur, "abi ben kendi fikrimi söylemek istiyorum, bu ürünün bende uyandırdığı duyguları falan anlatmak istiyorum, oh yes, e sonra da subjektif diye siliyorsunuz" demişsinizdir.

bu subjektif entry olayı çok salak bir şey aslında.

"çok sevdiğim araba" yerine "çok sevilen araba" yazarsanız kimse size "kim seviyo lan kim seviyo ha? açıkla bana, bu kitle hakkında bilgi ver, bu ciddi bir sözlük tamam mı!" diye sormaz.

velhasıl kelam, bir ek değişikliğiyle objektifleştirilebilen entrylerdir. bunu herkes akıl edebilir. süper zeka olduğum için paylaşmadım bu bilgiyi. ama aklınıza gelmeyebilir. subjektif entryleri objektifleştirmektense, objektif entryler girmeyi düşünmüş olabilirsiniz. ben de fikir veriyorum, aha böyle olur diyorum ve yapıyorum. çok da güzel oluyor.

örneğin, ikinci tanımımızı yapalım,

nefret edilen entry çeşidi. nefret ediyom ben. hehehehe.
hakkında çok subjektif şeyler söylemek istenendir.
"dedirten" kalıbının kullanımı da buna örnek teşkil eder bence. *
söyleyene dedirtiyor değil mi?! yani silimesi için süper bir gerekçe...
"kişisel entry" olarak da bilinen, en çok yapılan format hatası.

"en çok sevdiğim, en beğendiğim, benim de başımdan geçen..." gibi başlayan entrylerdir.
anlama kıtlığı olanların gammazladığı entry.

enrtry'de iyelik eki varsa eğer, "ahanda bu entry sübjektif" diye gammazlayanlar, okuduğunu anlamayanlardır.

yazarın başına gelmiş bir olayı "benim de başıma gelmiştir" olarak tanımlaması ve bir cümle daha ekleyerek açıklaması, sübjektife girmez. geneli bilgilendirir ve o olayın görülme sıklığına işaret eder.

azıck izan lazım yani. o da çok az var burada.
dönem koşulları içerisinde yadsınmaması gereken entry türüdür. şöyle ki bilgi her zaman olmuyor. ki sözlüklerin imajı, algılanışı da bayağı değişti. sözlüklerden düz giri beklemek, sözlüğü ileriye götürmez aksine sıradanlaştırır.