bugün

(bkz: mekruh)
haram diyen hocalar vardır. harama yakın mekruh der birçoğu. ayrıca tütün ün bu topraklara geldiği tarihi bir öğrenin zahmet olmazsa.
sigara mekruh, 3 mekruh 1 günah, 3 günah 1 haram. yani haram. caiz değil.
haram olması ihtimali çok yüksektir.. önceden mekruh derlerdi, çünkü bilimsel olarak zararları tam açıklanamamaktaydı. fakat artık bu yönden de gelişildiğinden dolayı zararları oldukça fazladır ve ortaya çıkmıştır. türkiye de ki alimlerin yüzde doksanı haram demektedir. kuran da da açıklandığı üzere vücuda zarar veren herşey haramdır. emanete sahip çıkmak gerekir.
o tarihlerde henüz sigara icat edilmemişti. sigara ilk kez, napolyon'un mısır seferinde bir asker tarafından yapıldı. daha sonra fabrikasyon üretimine geçildi. ancak, daha önce değişik otlar çubukla içiliyordu. tütünün anavatanı olan amerika kıtasının keşfinden sonra, tütün kullanımı tüm dünyada yaygınlaştı. bu nedenlerle, kuran'da sigaradan sözedilmemesi normaldir. henüz varlığı bilinmeyen keyif verici bir madde yasaklanamazdı.
sigaranın mekruh olduğuna dair fetva çok eskilerde kalmıştır. bir ara tahrimen mekruh olmuştur ama artık sigaranın haram olduğuna dair görüş birliği sağlanmaktadır.

netice olarak sigara haramdır.
insanın vücuduna zarar veren her şeyin dinen yasaklanmasından mütevellit yasaktır sigara da, haram lafzına ne hacet? mekruh denmiş ya her yerde...
hem allah hem de peygsmberimiz, insanın sağlığını korumasının önemine vurgu yaparlar. buradan hareketle, insanın kendi sağlığına, hem de bile bile zarar vermesi, allah'ın ona kutsal bir emaneti olan bedenine ihanet etmesidir. dolayısıyla da en hafif karşılığıyla, allah'a saygısızlık niteliği kazanır. özellikle sigara içen müslümanlar bu noktada; 'harama yakın mekruh' görüşlerini dikkate alarak, yüreklerini soğutmaya çalışmaktadırlar. ama bilmelidirler ki yaptıkları, uzun vadeli bir intihardan başka bir şey değildir. intihar da dinimizde ciddi bir yer edinmiş günahlardandır.
sigara islam dininde direk haram edilmemiş olabilir ama bazı alimler sigaraya şöyle bir yorum getirmekte; eger bir doktor size özel olarak yani her türlü kontrolü yaptıktan sonra sigara sana zararlı sen sigara içmiyeceksin derse sigara haram olur, bu mantıktan yola çıkarsak sigaranın zararını doktordan duymaya gerek varmı diye düşünmek lazım.
sigara-kanser ilişkisi daha tam kanıtlanamamış olmakla beraber, bilim adamları, kanserin genetik olabileceğinden söz etmekte. sigara tabi sağlığa zaralı lakin sigara kadar bir çok sağlığa zararlı maddeler tüketiyoruz... yağ, kırmızı et, vs. kalp krizini tetiklemiyor mu? böyle bir çok örnek vardır efendim.
yahu bir sigara (kahve ile beraber) keyfimiz var ona da dokunmayınız efendim. rica ediyorum. saygılar diyorum. eyvallah diyorum. ve bitiriyorum.
aslına bakarsan sigarada teorikte haramdır. zira malum bilirsiniz ki sigara öldürür ve kişinin kendini öldürmesi günahtır. e sigarada öldürdüğüne göre intihar aracıdır. yani günahtır.
haram kılmamış ancak harama yakın olduğunu belirtmitir. zaten insana zarar veren her nesneye islam ihtiyatla yaklaşmıştır. alkolle kıyaslamak ise biraz farklı olsa gerek. mesela sigara içmek alkol gibi kazalara ve de ölüme sebep olmamaktadır. ya da 'sarhoştum adam öldürdüğümü ya da tecavüz ettiğimi hatırlamıyorum.' gibi davranışlara düşmez insan sigara içerken.
sigara mekruh, marlboro haramdır.
(bkz: cübbeli ahmet hoca)
mekruh olsa bile mekruhta ısrar haramdır.yani kaçacak bi nokta yok ;)
malum sözden dolayıdır. (bkz: arap sen içme bokunu çıkarıyorsun) *
(bkz: dine kulp takmaya çalışmak)
sigara haram değilse keşlere de esrar haram olmasın , zira ikisinin de aynı şekil bir bağımlılığı vardır.
Alkolün veya uyuşturucunun haram olmasının nedeni kişinin kendisine zarar vermesinden çok toplumsal bir zararın da ortaya çıkmasıdır beyni bulandırdığından ötürü. bu açıdan bakıldığında Sigara, alkol veya uyuşturucuyla eş tutulamaz. Vucüda her zarar veren madde alışkanlık vs haram ilan edilecek diye bir kural olsaydı spor yapmamak da haram kabul edilirdi. Bugün bakıldığında spor açısından en tembel insanların müslümanlar olduğu rahatça görülebilir.
sigara içmemizin tek sebebi.toplum olarak dinine o kadar bağlıyız ki dinen haram olsa ağzımıza sürmeyeceğiz sanki mınakoyayım.
aslında mekruhtur.ama bazi alimler;vücuda verdiği zararlardan ötürü, 'haram' demiştir.
(bkz: biz uzun viceroy u ibret olsun diye yasakladık)
allah'ın can verdiği vücuda zarar vermek haramdır.
çok ciddiyetsiz bir başlık. alkolle sigarayı karşılaştırmak saçmadır herşeyden önce. sigara sarhoşluk vermez ama alkol verir. gider karını döversin, kaza yaparsın masum insanları öldürürsün...ayrıca alkol eğer sarhoşluk verecek derecede içildiyse ibadete de engeldir. mesela namaz kılarken ne söylediğini bilmelidir insan. ama sigara da böyle bir durum yoktur.
sigara beyni uyuşturmuyor ve verilecek kararları etkilemiyor.
ayrıca sigara sevap değildir.
mekruh da iyi bir şey değildir.
he "içiyor musun?" dersen,
tabi ki içiyorum lan.
biraz kafayı kullanınca cevabı buluncak bir durum.
Gündemdeki Haberler
güncel Önemli Başlıklar