bugün

maliyeti yaklaşık olarak bir ev parası olan meslektir.

dosya ücretleri
e-use cd ücretleri
seminer ücretleri
yol-yemek ücretleri
sınav ücretleri
ruhsat ücretleri
kaşe ücretleri
oda kayıt ücretleri

ve bunlara ek olarak

daha fazla kazanabileceğiniz bir işten vazgeçerek staja başlarsınız. ya komik maaşlar alırsınız ya belki maaş bile almazsınız hatta ve hatta sigortanızı bile kendi cebinizden ödersiniz.

edit: bugün itibari ile sahip olduğum ünvanım.
büyük çoğunluğunun çok iyi paralar kazandığı, aralarına girmenin git gide zorlaştığı elit meslek erbabı. daha bir kallavi olanı için:

(bkz: yeminli mali müşavir)
olunması için girilen ilk sınav olan staj başlatma sınavında, standart sapmanın "oha" derdirtcek boyutlarda olmasından dolayı 1 sorunun bile çok büyük önemi vardır. en az 2-3 yılını maddi/manevi olarak boşa harcamayı göze alanlara tavsiye edilen meslektir ayrıyetten.
önce staj başlatma sınavı, sonra staj ve sonra tekrar sınav ile elde edilen ünvan.

elde edilmekle kalınmaz bir de olunması gerekir. olmak için de mükelleflere bol bol vergi kaçırma kıyağı yaparak devleti soyma faaliyetlerine destek çıkmak lazımdır.

düşmanıma bile tavsiye etmem, allah korusun.

not: smmm değilim.
4 yıllık ilgili fakülte bölümlerinden mezun olduktan sonra 3 yıllık zorunlu stajı başlatmak için sınava girilir. sınav başarıyla verilirse, 3 yıllık zorunlu staj başlar. bu 3 yıl boyunca her 3 ayda bir interaktif sınav olunur eğer bu sınavlardan başarılı sonuç alınmazsa stajınız yanar. başarılı olunursa 3 yılın sonunda bir sınava daha girersiniz bu da belgeyi almak içindir. sonunda bunda da başarılı olunduğu takdirde ünvanınızı kazanırsınız. tabi ki bu staj için olsun smmm belgesi için olsun yatırılan paralardan bahsetmiyorum bile. * her ne olursa olsun sonunda bir doktordan fazla kazanan kişidir.
Bir meslek mensubunun yazdığı dilekçeyi(!) paylaşıyorum :

" Sayın Yetkili,

Ben Serbest Muhasebeci Mali Müşavir olarak belgemi aldığımdan yaklaşık 3-4 sene öncesine kadar,meslek yasamın uygun gördüğü ve görevlendirdiği işlerimi yapmakta idim.Ancak zaman içerisinde giderek,saydığım kurumların(GiB,SGK,TÜiK,iŞ KURUMU,ELEKTRiK iDARESi..vs) işlerini yapar hale geldim.Bunun yanında meslek yasamın bana emrettiği işleri de birlikte yapmak koşulu ile üstelik.Müşteri bildirim formları süresi uzatıldı.Ben bu arada,aman kdv,muhtasar gecikmesin telaşına düştüm.Düne kadar onları yetiştirdim.Bir de ne göreyim.29 Hazirana sadece 4 gün kalmış.Aman aldı beni bir telaş.Bu arada TÜiK ten istatistik formu geldi.(Aynı firma için 2 adet ayrı.)Müşterinin adresi Ulusal Adres Sisteminde çıkmaz,ayrı.Elektrik sayaç numarasını bilmez,ayrı.NACE kodunu vergi dairesi yanlış girmiş,haydi onu da uyar,yanlışlık olmasın,ayrı.
Kısacası,ben SGK nın adres bilgilerini güncelle,GiB in müşteri bilgilerini güncelle,TÜiK in istatistiklerini doldur, derken...Eve gidince acaba kendi işlerimden eksik yaptığım oldu mu paranoyası...malum cezalar yüksek...
Vallahi kalbim dayanmayacak bu telaşa.
Ricam odur ki, ben Vergi Dairesinin sicil servisinde,yoklama servisinde,SGK nın işyeri tescil servisinde,TÜiKte, bugüne kadar edindiğim tecrübeme göre bir iş varsa geçmeyi istiyorum.Bu telaşlar arasında tahsilat da ayrı sorun.ilgilenmeye vakit kalmıyor,müşteri de dünden razı zaten.Meslek Odamız sağolsun bununla ilgili çok yoğun çalışma içerisinde ama bana yetişmeyecek sanırım.
Uygun bir kadro ayarlanabilir ise,pişman olmazsınız,ben de hiç olmazsa Devlete zeval gelmedikçe emeğimin karşılığını alırım diye düşünüyorum.Tez haber bekliyorum.

Saygılarımla "

Bunu yazan çözüm grubu'ndan bir meslektaşımız. her şeyi inanılmaz güzel özetlemiş. ruhsatının alınması en zor mesleklerden biridir smmm'lik. üstüne üstlük böyle de bir muamele görür. yük üstüne yük biner. buna sabredebilen güzel yerlere gelir. gelir de sağlığından neler kaybeder soran düşünen var mı?!

hükümet istediği kadar desin "artık bilgi teknolojilerini süper kullanıyoruz. harika teknolojilere sahibiz" diye. sen bu yukarıda sayılan ve devletin görevleri olan işleri bize yaptırırsan sıçayım ben öyle teknolojine senin!
bu ünvana sahip olabilme süreci kısaca;

1- Staja Başlama Sınavı'na katılıp en az 60 puan almak (sınav test usulüdür)
2- Staja Başlatma Sınavını kazandıktan sonra, 3 yıl, bir SMMM , YMM veya bunların gözetimi/denetimi altında bir şirkette mesleki stajını yapmak
3- 3 yıllık staj döneminin sonunda 7 dersten girecekleri Mesleki Yeterlilik Sınavı'ndan en az 60 puan almak (bu sınav test usulü değil klasiktir.)

şeklindedir.

ek bilgi olarak da , Yeminli Mali Müşavir olabilmek için en az 10 sene SMMM'lik yapmış ve YMM yeterlik sınavından en az 70 puan almak gerekmektedir.
bugüne kadar gurur duyduğum, bugün itibari ile ise iğrendiğim mesleğim.

zaten zorlu bir süreçten sonra smmm olursunuz ve işte şimdi oldu dersiniz ya. bi sikim olmaz. çünkü bizden öncekiler pastayı paylaşmak istemez. size gelecek müşteriyi şikayet etmekle tehdit ederler, bırakmazlar. müşteriden ödemek amacı ile aldıkları vergi sigorta paralarını yatırmazlar, tahakkuk fişlerini fotoşopta değiştirip müşterilerini çarparlar. sonra da muhasebecilere şerefsiz dendi mi zorlarına gider.

hakkaten vicdanı olanın bu mesleğe girmesi zulümdn başka birşey değildir.
birçoğu kel ve göbeklidir. Lakin faturayı kendileri girer bilgisayar başında, aldıkları staheri koştururlar dışarda. Sonrada bu iş çok sıkıcı diye dert yanarlar. Bre kamil, arada dışarı işlerine bakarsan nerde sıkıcılık.

daha iyisi için;

(bkz: yeminli mali müşavir)
tek düzen hesap planı, vergi ve diğer mevzuatlarda uzmanlaşıldığını gösteren muhasebe mesleğinin ülkemizdeki adıdır. Lakin genç yaşta hayatı karartmak adına yapılmış yanlış bir adımdır da aynı zamanda. gözleriniz zeytin çekirdeği gibi küçücük kalana kadar hazırlandığınız sınavlar sonuçlanana kadar da bu unvanı alamazsınız. sırf annenız konu komşuya"bizim kızda mali müşavir oldu"şeklinde hava atsın diye, beyindeki fosforu bitiren ,sonunda da sizi alkolik yapan böyle tatlı böyle şeker bir meslektir işte.
iyi mükelleflere sahip bir smmm standart bir avukat bir yana, orta büyüklükte bir hukuk bürosundan fazla para kazanır. dönem sonlarında bu parayı katlayarak kazanmaya devam eder.

önemli olan iyi mükellefleri bulmak, her önüne gelene atlayıp abuk subuk insanların hesaplarıyla uğraşmamaktır.
şu şartlarda olunmaması şart olan meslektir.. gidin hamal olun daha iyi la, aynı işi yaparsınız ama stresiniz olmaz hiç değilse..

not smmm değilim, olmak istiyor muyum? evet. vazgeçtim mi? hayır. vazgeçebilir miyim? biri beni ikna ederse evet...
bugün saat 12:30'da `http://www.tesmer.org.tr` adresinde açıklanacak 2009 aralık dönemi smmm yeterlilik sınav sonuçları neticesinde yeni yeni meslektaşlarımızın kazanacağı unvandır.
staj süresi 3 yıl olmakla beraber bir yığın sınavdan geçtikten sonra olunacak meslek.
staja başlaması ayrı bir dert, 2 yillik staj sonunda yeterlilik sınavları ayrı dert, eskaza mali müşaviş olunca da meslek bürosu açmak ve burdan gelir sağlamanin çok zor olduğu sonuçta stresten meslek hastalığına yakalanma olasılığı yüksek olan serbest meslek faaileyeti.