bugün

gerçekçilik. varlık, insan bilincinden bağımsız ve nesneldir. deneyde verilen nesnelerin, gerçek bir varoluşu olduğunu savunan felsefi öğretidir. realistler, bilgi kuramının deney ölçütünün geçerliliği hakkında bir yargı verme iddiasını reddederler. romantizmin parçalayıcısıdır.
realizm romantizime tepki olrak domus bir akımdır.tasvir ön plandadır dolayısıyla tasvirin yanında olay önemsizdir.bu akımda kişisel görüs ön planda deildir,konuları tarih,milli kültür ve edebiyattır.bizdeki temsilcileri ise mehmet akif ersoy,samipaşazade sezai,ömer seyfettin,teyfik fikret vb...
uluslararası ilişkilerde realizm:

devletler arasındaki ilişkileri düzenlemede uluslararası çatışmayı esas alır, esas gücün askeri güc olduguna inanır ve buna bağlı olarak yönetim anlayışında high politics low politics ayırımı yapar
sevgi pıtırcıklarının ve ütopyacıların korkulu rüyası, acı gerçek. mantığın temeli.
ulkemize en cok gerenken hede.
Realizm, gerçekçilik ana düşüncesini, nesnelerinin varoluşları ve neye benzediklerinin, bizden ve bizlerin onlara ulaşmasından bağımsız olduğu meydana getirir. Örneğin güneş sisteminde kaç tane gezegenin olduğu, bizim orada kaç tane olacağını düşünmemize, olmasını istememize veya araştırmamıza bağlı olarak değişmez. Yine elektronların veya güç alanlarının varoluşları veya dayandığı temeller, bizim inandığımız teori olmadan da vardırlar. Diğer anlatımla Realizm, evrende gözlemcinin bilincinden bağımsız bir gerçeklik olduğu görüşüdür.
ülkemize sağdan soldan bodoslama gelmesi gereken düşünce sistemi. ütopikleşiyorum mütemadiyen. *
çoğu akımla çatışan ve de çatıştığı akımların gerçek olmadığını anladığımız akım.
gerçekçilik, gerçeğe ve var olana ilgi. bu felsefe yalnızca var olan kişiye bağımlı olmayan, objektif - şeylerle ilgilenir. bu akımın savunucularına göre bir şey var ise o bizim algımıza bağlı değildir, biz algılamasak da var olacaktır. sanata; bir şeyi insan algılarına,düşüncelerine bağlı değil de, olduğu gibi yansıtma olarak yansıtılmıştır. bir yaşam felsefesi olarak da görülebilir. hayatın yalnızca var olan ve pratik yönleriyle ilgilenmek, sübjektif ve yoruma bağlı konulara uzak olmaktır. çoğu zaman romantizm karşıtı olarak düsünülebilir.
realizmin konusu gerçek hayattır. olağanüstü görülen istisnai durumlara yer verilmez. okura yaşanmış bir olay yada yaşanabileceğinden şüphe edilmeyecek bir olay sunulur. realizmde sanatçı eserle okuru baş başa bırakmak için kendini gizler. bu yönüyle klasizme benzer. olayları yan tutmayan nesnel bir bakışla izler sanatçı. biçim kusursuzluğu çok önemlidir. gözleme, üslubun açık, sağlam, yapmacıksız, söz oyunlarından uzak olmasına önem verilir.
öncüleri; gustov flaubert-madam bovary, stendhal-kırmızı ve siyah, balzac-vadideki zambak, dostoyevski-suç ve ceza,tolstoy-savaş ve barış, charles dickens-david coperfield.
uluslararası ilişkilerde realizm, devletlerin baş aktör olduğunu ve bu aktörlerin kendi ulusal çıkarları için etik değerleri bir kenara bırakması gerektiğini,devlet adamlarının ulusal çıkarlar için politik güç sağlamaları gerektiğini savunan teori.insan doğasında kötülük olduğu kabul edilir.
Burada devlet dışı kuruluşlar devletlerden daha önemli değildir.Uluslararası politikada devletler arasında bir anarşi vardır.Babası Hans Morgenthau olarak kabul edilir.
her sene kpss döneminin yaklaşmasıyla mayıs haziran aylarında belleklere kazından uluslararası ilişkiler teorisi.
bildiğin gerçekçilik işte. polyanna'nın kıçına geçmeyen don. neyse bunlar başka tarafı konunun. beni ilgilendiren her lafının arasına "realist ol olum " cümlesini sokan safderun zihniyet. realizm nesnenin, objenin, kainatın gerçekçi yorumunu yapmakla beraber, insanda kainatı ve çevresini değiştirecek gücü yok eden itici [ aslında çekici ] bir afyon olarak kullanılıyor.

"en akla uygun kavram bile bazen akılsızları tavlamak içindir" demiş bir yazar. [kendime katılıyorum. ]

makyavel ahmakların nasıl idare olunacağını anlatmıştır. ahmak ol dememiştir.
Romantizmin duygu ve hayal gibi kavramları ön plana çıkarmasına, edebiyatı bu yönde kurgulamasına tepki olarak ortaya çıkan edebiyat akımıdır. Edebiyatta çığır açan akımdır. 19. yy romanının önde gelen isimleri gerçekçilik akımına bağlıdır. Yapıtta yazarın okura müdahale etmemesi, kurgu da olsa karakterleri serbest bırakması akımı sanat için sanat ilkesine bağlamıştır. Puşkin ve lermontov'dan sonraki büyük rus romanının temsilcileri realisttir.
ideoloji kölesi olmayan insan felsefesi.
Umumi fikirleri birer hakikat sayan felsefi görüş. Hadiseleri olduğu gibi anlatma ve gösterme gayesi güden san'at çığırı, fikri.
romantizm'e karşı oluşturulmuş edebi akımdır. romantizm'in destansı ve tutkulu hikayelerine karşılık olağan insanı, olağan hayatı anlatmayı hedeflemiştir.
moda örneklerle; mesela aşk ı memnu dizisi romantizm sembolü ise, kanal d ana haber bülteni realizm sembolü olabilir.

akımın en ünlü yazarları için;

(bkz: honore de balzac)
(bkz: dostoyevski)
tanzimat dönemi 2. toplum şairlerinin etkisinde kaldığı fikir akımıdır.
realist insanları hiç sevmem.

bi bok varmış gibi hayallerinizin içine sıçarlar.

mutluluk hayallerdedir...
dostoyevski, turgenyev, jack london, tolstoy eğer ki bir akımın etkisinde kalmışsa o akım iyi bir akımdır.
real madrid taraftarının benimsediği felsefi akım.

kaynak: götüm
http://galeri.uludagsozluk.com/g/realizm/
insan doğasının aslında kötü olduğunu temel edinen uluslararası ilişkiler teorisi. Bu anlamda uluslararası sitemin bir anarşi içinde olduğunu, hayatta kalabilmenin ve ulusal çıkarlara ulaşabilmenin en önemli şartının askeri güç olduğunu söyler. Uluslararası sistemde iki savaş arası dönemde idealizm'in savaşı engelleyememesi üzerine güç kazanmıştır.
fransız edebiyatında romantizm'e tepki olarak doğmuş akım. en büyük temsilcisi balzac'tır. olaylar ve kahramanlar romantizm'deki gibi şaşalı değil, daha gündelik ve sıradandır. romantizm'deki gibi "vay be olaya bak" denilebilecek tesadüfler pek yoktur. akıl ve gerçek daha ön plandadır.
romantizmin içersinde kalan ben gibiler için bazen zor olan akımdır.