bugün

dik üçgende dik kenarın karşısındaki kenara karısının ismini * veren centilmen matematikçi. Kafayı üçgenlerle, açılarla, kenarlarla bozmuş, yeri gelmiş eve iş getirmiş ama karısını da unutmamış. kimse farkına varmayacak da olsa kendi çapında aşkını ölümsüzleştirmiş, en azından karısının gözüne girmiş romantik insan... * * * * *

aynı zamanda çiçek dilligilin sunduğu dinozorus adlı çocuk yarışma programında kafakoparanus, tükürukus, ezergeçerus ve benzeri aygırlardan kaçmaya çalışan zavallı çocuğun adıydı...*
ayrıca bilinen ilk muzik teorisyenidir.
teorem sahibi yüce şahsitettir. geometri derslerinde çok küfür yemiştir ve teoremi bulurken bunu hiç hesaba katmamıştır.
öklid bağıntılarını alt alta yazıp toplayınca da ortaya cıkan olan teoremdir.
(bkz: geometrının olmazsa olmazıdır)
(bkz: a kare + b kare =c kare)
"her şey sayıdır" felsefesini benimsemiş,meşhur teoremini çinlilerden öğrendiği söylenen matematikçi.
pisagor temel eğitimini tamamladıktan sonra, insanlık tarihinin ilk filozofu olarak bilinen thales'in tavsiyesi ile mısır'a giderek fen ve dini bilimler tahsili gördü. mısır da kahin ve rahiplerden aldığı eğitimin ardından Mısır'ın babilliler tarafından işgali üzerine babil'e gitti. matematiğe olan yüksek ilgi ve inancı burada pekişti. mısır kahinleri ve babil rahiplerinin müzik eşliğinde yaptıkları ayinlerle müziğe karşı da ilgisi doğdu. otuz dört yılını eğitim alarak geçirdikten sonra ülkesine dönerek dersler vermeye başladı. ancak yönetimin baskısıyla m.ö. 529 yılında güney italya'da yunanlıların çoğunlukta olduğu bir liman kenti olan croton'a göç etmek zorunda kaldı.
croton'da kaşif kahin ve bilim adamı olarak ün yaptı ve kendi adıyla alınan pisagor okulunu kurdu. Bu okulun yarı bilimsel yarı mistik bir misyonu vardı. iki gruptan oluşuyordu. birinci gruptakiler matematikoi adı verilen üst düzey kişilerden oluşuyordu ve birbirlerine bağlıydılar. ikinci gruptaysa okula henüz devam eden öğrenciler bulunmaktaydı. pisagor ve müritlerine göre sayılar arasında ilahi bir uyum ve harmoni sözkonusuydu. halk bir süre sonra pisagor'un din ve bilim alanındaki çalışmalarından rahatsız oldu.
okulu ateşe veren halk, pisagor ve öğrencilerinin yanmasına sebep olduğu gibi, pisagordan geriye kalabilecek bir çok eserin de yok olmasına sebep oldu. * * * *
sokak dövüşü dalında dünya şampiyonu olmuştur.
Biz kendisini okul sıralarındaki kasvetli derslerden o meşhur dik üçgen teoremi ile hatırlarız ama Pisagor günümüzde ulaştığımız bilim seviyesinin babasıdır. O kendi devrine kadar gelişmiş bütün çalışmaları bir disiplin altında toplamış, geometri, aritmetik, astronomi, coğrafya, müzik ve tabiat bilgisi olarak ayrı ayrı bilim dalları yaratmıştır. örneğin Müzikteki matematiksel gizemi keşfederek yazıya döken ilk Pisagor olmuştur.
doğa filozofudur. pisagor a göre evrenin ana maddesi matematiktir. tanrının da matematiksel bir ifadesi olmalı der. tek gerçek 1 den 9 a kadar olan sayılardır. bundan sonraki tüm sayılar 1 ve 9 un türevleridir.

1*1=1(tanrı gibi)
1/1=1(tektir)
1-1=0(yokluk)

pisagor a göre toplumun da matematiksel ifadesi karedir. toplumun temeli adalettir. kare adaleti temsil eder. mutlak değil, nisbi eşitliği ilk kez savunan düşünürdür.
hint kökenli bir din ortaya çıkmıştır. bu inancın en temel ilkesi tenasuh(reenkarnasyon).
pisagor un doğa felsefesi bir dinsel felsefedir. bir yönü hint kökenli bir yönü matematik kökenlidir.
dik kenarların karelerinin toplamı hipotenüsün karesini veren formülü bulunca bununla tarikat gibi bir topluluk kuran sayıları tanrılaştıran ve denizdeyken tarikattan birinin 'birin karesi artı birin karesi 2 yapar ama 2 hiç bir sayının karesi değildir' (karekök iki diye birşey bilinmiyor çünkü o zaman sadece rasyonel sayılara kadar olan sayılar var piyasada) dediği için onu denize atmaları emrini veren kişi.nitekim tarikat yıkılacaktır bu olay yüzünden ve reel sayılar keşfedilecektir.
evreni tanımlamak için kullanılan kosmos sözcüğünü ilk kullanan kişidir.
babam sağolsun yerine pisagor sağolsun diyebileceğimiz bir matematikçi.
pisagor’un, ege’deki sisam adasından olduğu ve gençliğinde mısır’daki ‘menfis’ mabedine giderek 22 yıl orada kalıp öğreti alarak, çile doldurduğu ve kudretli bir matematikçi olduğu söylenmektedir.!
pythagoras olarak da karşımıza çıkar ve filizof kelimesini ilk kullanan kişidir. kendisi için kullanmıştır.
iki kenarın kareleri toplamı hipotenüsün karesini verir teorisini büyük ihtimalle çinlilerden araklamış olduğu tahmin edilen arakçı ama büyük matematikçi.italya'da öldürülerek hayata gözlerini yummuştur.
bunun bir bağıntısı vardır trigonometri soruların yarsı onunla ölçülür.
pisagor dogdugu zamanlar ,akdeniz bir yunan gölüymüs.sisam adasini da polikrates diye bir diktator yonetiyormus.polikratesi hic sevmezmis pisagor, misir,italya gezmis.en son italya da karar kilip orada okulunu acmis.
matematik'e olan katkisini uzun uzun anlatmis herkes... ben muzige olan katkisindan bahsedeyim. donemin populer calgisi lir'in telini yari yariya kisaltinca sesin bir oktav daha tiz oldugunu o ve ogrencileri kesfetmisler.ordan butun armonilerin tam sayilarin bir orani ile ifade edilebilecegine inanmislar.

bir diger ozelligi ise tumdengelim yontemi ile akil yurutme sistemini ilk uygulayan insandir.mesela "her sey sayidir" demistir. ruh hakkinda "ruh olumsuzdur ve baska seylere donusur.varolusa bir kez kavusan her sey belli bir dongu icinde yeniden dogar. hicbir sey butunuyle yeni degildir" diyerek rearkarnasyon'un ilkel bicimini hintlilerden ,budistlerden bagimsiz olarak soylemistir..
pisagor'un bir baska ozelligi ,keyfi tabulari olan tarikat kurmasidir.

1- fasulye yenilmeyecek
2-butun bir hayvan kellesinden et yememek
3- dördül ölçü ile yapilmis seyler uzerine oturulmayacak..

mesela kurali bozup, tarikatin sirrini disari sizdiran, hippasos uyelikten atilmistir.
dik üçgen teorimini çinlilerden öğrenip, mısırlı rahiplere bunu çinlilerden öğrendiğini söylememiş olması muhtemel matematikçidir.
çünkü genelde herkes dik üçgenle ilgili formülleri pisagorun bulduğunu sanır. oysaki pisagordan öncde çinli matematikçiler zaten dik üçgen teorimini bulmuşlardı.
(bkz: Pythagoras)
geometrinin temelidir.
leyla ile mecnun un 63. bölümünde ismail abi nin dedesi olarak karşımıza çıkıp üçgenin iç açılarının toplamı olarak 273 rakamını vermiş kişidir. ne pis agormuşsun sen ya
pis mi agor denilesidir.
pisagorcular, bir insanın sözlerini genellikle dikkatsizce söylediğine inanıyorlardı ve bir insan eğer ne söyleyeceği konusunda şüphe duyarsa susmalıydı. Diğer bir kural ise acısı çoğalırken bir adama acısını unutması konusunda ısrar etmemekti, çünkü kaygısızlığı desteklemek büyük bir suçtu.
zagor. bir öğrencinin sınav esnasındaki yaratıcılığıdır. bize de sevilen hoca nurettin köroğlu anlatmıştı. sevgiler saygılar hocama.