bugün

pisagor

pisagor temel eğitimini tamamladıktan sonra, insanlık tarihinin ilk filozofu olarak bilinen thales'in tavsiyesi ile mısır'a giderek fen ve dini bilimler tahsili gördü. mısır da kahin ve rahiplerden aldığı eğitimin ardından Mısır'ın babilliler tarafından işgali üzerine babil'e gitti. matematiğe olan yüksek ilgi ve inancı burada pekişti. mısır kahinleri ve babil rahiplerinin müzik eşliğinde yaptıkları ayinlerle müziğe karşı da ilgisi doğdu. otuz dört yılını eğitim alarak geçirdikten sonra ülkesine dönerek dersler vermeye başladı. ancak yönetimin baskısıyla m.ö. 529 yılında güney italya'da yunanlıların çoğunlukta olduğu bir liman kenti olan croton'a göç etmek zorunda kaldı.
croton'da kaşif kahin ve bilim adamı olarak ün yaptı ve kendi adıyla alınan pisagor okulunu kurdu. Bu okulun yarı bilimsel yarı mistik bir misyonu vardı. iki gruptan oluşuyordu. birinci gruptakiler matematikoi adı verilen üst düzey kişilerden oluşuyordu ve birbirlerine bağlıydılar. ikinci gruptaysa okula henüz devam eden öğrenciler bulunmaktaydı. pisagor ve müritlerine göre sayılar arasında ilahi bir uyum ve harmoni sözkonusuydu. halk bir süre sonra pisagor'un din ve bilim alanındaki çalışmalarından rahatsız oldu.
okulu ateşe veren halk, pisagor ve öğrencilerinin yanmasına sebep olduğu gibi, pisagordan geriye kalabilecek bir çok eserin de yok olmasına sebep oldu. * * * *