bugün

c dilini bilmeyen birinin php'den zevk almasi mumkun degildir.

echo "hello world"; yazarsiniz, gerisinin gelmesi zordur. en cok array'lere kadar gelistirirsiniz kendinizi ki aferindir.
php_printer.dll eklentisi ile beni benden almış web programlama dili.

diyelim web tabanlı bir otomasyon programınız var, girdi-çıktı işleri, ürün takibi, stok, müşteri işlemleri yapıyorsunuz.eh bu kadar şey olunca fatura kesmek de cabası.fatura formatınıza uygun bir yazılımla web üzerinden çıktı da alabilirsiniz.

şöyle basitinden bir örnek verelim;

<?php
$yazici = printer_open();
printer_start_doc($yazici, "döküman");
printer_start_page($yazici);

$font = printer_create_font("Arial", 72, 48, 400, false, false, false, 0);
printer_select_font($yazici, $font);
printer_draw_text($yazici, "deneme deneme. uludag sozluk bir iki", 10, 10);
printer_delete_font($font);

printer_end_page($yazici);
printer_end_doc($yazici);
printer_close($yazici);
?>

bununla birlikte windows + php diyorsanız (bkz: wamp)
programcı hareket partisi.
pretty hot programmer.
PHP ÖYLE GÜZEL BiR KODLAMA DiLiDiR Ki ŞU AN OKUDUĞUNUZ VE YAZDIĞIM BU YAZIYI KOPYALAYARAK BAŞKA BiR YERE YAPIŞTIRDIĞINIZ ZAMAN HARFLER BÜYÜK GÖZÜKECEKTiR.

(bkz: canımın içi php)
kolay para kazanma yolunda harcanabilecek zamanın ve eforun en sarfedilebilir karşılığı.
bir scalability'dir tutturulmuş gidiyor.

1. bir bir web projesinde performansı programlama dilinde aramak doğru değildir. web projelerinin performansının %90 sorumlusu veritabanıdır (mysql, ms sql, oracle). php veya asp veya java veya asp.net bunlar işlerini tıkır tıkır yapan (web) programlama dilleridir. iş bunların sayfa üretimlerine kalsa en ağır proje bile 1 tek server'la bile altından kalkılabilir.

2. projenin scalable olmasını veritabanlarının ve server'ın optimasyonuna dayanır.

3. php'nin veya diğer dillerin seçimi tamamen kişisel veya takım çalışmasındaki alışkanlıklara bağlıdır. aslında bakarsanız java ile web projesi yazmak hiç bir açıdan mantıklı değildir. ama alışkanlıklar sayesinde java ile projeler geliştirmektedir.
mvc mimarisini entegre etmesi ve bizi üçüncü parti frameworklerden kurtarması gereken scripting dili.
scalability'yi programlama dilinin kendisinde arayanı odunla dövmek gerekir. bir sistemde performansın %90'ını veritabanı kullanır. %8 web server. programa dili sadece %2'dir. bir php, asp.net, jsp sayfası yavaşsa önce veritabanı sorgularına bakılır. x dili çok yavaş diyerek işin içinden çıkılmaz. scalability server'ın cpu'sundan, ram'inden, tabloların indexlerin yapısına kadar geniş bir yelpazedir. ve bu yelpazede programlama dilinin adı pek geçmez, konuşulan hep veritabanıdır, cpu'dur, ram'in, index'dir, (php ise) memcached'dır, profiling'dir. proje içindeki gereksiz sorguların, sorgu sayılarının en optimize hale getirilmesi gerekir.

php de, asp.net de, java da yeterinde hızlıdır merak etmeyin. konu programla dili seçimi ise önemli olan kişisel veya takımın alışkanlıklarıdır. konu scalability ise önemli olan sistemin genelinin yapısıdır.
rasmus lerdorf hayratıdır. script dillerine, teknolojilere ve programlama dillerine bakıyorum da, microsoft ipin ucunu kaçırırsa bir daha toparlayamayacaktır php karşısında. oop, stability, scalability vs gibi bileziklerinden bahsetmektense php'nin, yıldızlarına değinmek daha doğru olur.

mysql gibi bir kardeşi var. tek yumurta kardeş denilesidir. kendisi varken başka dbms'lere ihtiyacı olmasada desteklerinin bulunması karizmasıdır php'nin.

facebook gibi bir fenomen ağırlıklı olarak php kullanır. dünyanın en büyük memcached kurulumuna ve official geliştiricisi ünvanına sahiptir. (bkz: memcached) (memory object caching system)'in livejournal için geliştirilmesinden sonra facebook üzerinde kullanılması ve büyük oranda face'in sırrı olarak nitelendirilebilecek bir hale gelmesi php'nin jestidir.

son olarak; 3 sene boyunca asp ile web uygulamaları geliştirdikten sonra kendisini tanıma kararım -.net'i ve javayıda karşıma alırsam- bir karşılaştırma yaptığımda en yerinde karardı. amelelik diyorlar php ile geliştirmek için * seviyorum seni php *
php + mysql + apache üçlüsü ile asp + mssql + iis üçlüsü hep bir savaş halindedir ne yazık ki. ancak bu üçlü içinde en kullanışlı , en hızlı ve en güvenilir olanı php pakedidir.
kolay öğrenilen veya öğrenildiği zannedilen programlama dili. daha ikinci satırda ini_set("display_errors", 0); kodunu patlatıp ne kadar sorun varsa göz ardı eden insanların sadece türkiye de yaşamadıklarını ummaktayım.
azcık programlama mantığı bilen birinin öğrenmesinin gayet kolay olduğu dil. öğrenmesinin derken ileri düzey bir öğrenmeden bahsetmiyorum. orta düzey siteler tasarlanabilir az bir gayretle. örneğin; kendi blog scriptini veya kendi sözlüğünü yazabilir herkes bir kaç gün php çalışarak.
su siralar ogrenmeye calistigim dil, bakalim onumuzde daha cok yol var. isin ustalarinin tavsiyelerini dinlemek isterim dogrusu ?
programlama dili değil scripting dilidir.

Öğrenmesi söylendiği gibi kolaydır. Ustalaşılması zordur. Büyük scriptlere başlayan çok insan işi yarıda bırakır. Çünkü php ile ileri seviye programlama ürünleri ortaya çıkarmak başlı başına bir eziyettir.

10 senedir kullandığım web dilidir ayrıca. Bilirim yani.

diğerleri için

(bkz: c sharp)

(bkz: vb net)
biraz c biliyorsanız web ortamının tozunu attırabileceğiniz, ilginc fikirler bulup parayı kıracağınız bir programlama dilidir kendisi.**
Hayallerin kodlanabileceği ender dillerdendir. Severiz sayarız kodlarız...
register_globals * diye bir settingi var olan scripting hedesi. bu sayede sql injectionlardan sql injection beğenirsiniz.

phpnin open source olması sebebi ile ve genelde çok kullanılan web scriptlerinin otomatik install edebilmek için bunu "on" istemesi sebebi ile muhteşem açıkları var olan siteler yapmak mümkündür. sunucu el altında ise derhal off konuma getirilmelidir.
pehepe açık kaynaklı web programlama dilidir.
bunun en iyi offline browse edicisi bence tabi vertrigo. böyle yalanası yazılımlardan kendisi. hatta gerekli portu yönlendirerek çalıştırdığım bir adet e commerce uygulamam var şirkette vertrgio kullanarak. iyi yani kullanın.
öğrenmesi kesinlikle zor değildir. sql injection, xss, rfi vb açıklar php'nin kendisinden değil coder kişinin mallığından kaynaklanır.
ne değişken tam anlamıyla değişkendir, ne de dizisi dizi. değişken ilk değer atandığında set edilir, fakat veri tipine göre yer ayrılmaz. istediğin an çevir int ten stringe.. özgürsün abi, ötesi mi var.
hack edilmesi en kolay dildir.
(bkz: php gtk)
bu işten ekmeğini kazananlar için genelde tercih edilmeyen bir scripting language'dir.
neden mi; çünkü bu işte kazanmak istiyorsanız üzülerek söylüyorum ki microsoft ürünleri (bkz: aspx) (bkz: c#) ile çalışmanız gerekmektedir. ha php işe yaramaz mıdır, değildir, gayet yaratıcı projeler bu language ile yapılmıştır; misal:
(bkz: uludağ sözlük)
(bkz: facebook)

gibi.