bugün

bu sozlugun yazildigi script dili
(bkz: asp)
temelleri rasmus lerdorf tarafından geliştirilmiş daha sonra open source olarak geliştirilmiş bir "hypertext processor" dur. uzun adı php: hypertext processor'dır.
http://www.php.net adresinde zengin bir dokumantasyona sahip script dili
web sitelerine forum, üyelik gibi kullanıcıyla etkileşim kuracak bölümler eklemek için gerekli olan web programlama dili. linux gibi açık kaynak kodlu ve ücretsizdir. bu özelliğinden dolayı sen, ben, o, herkes bu dili geliştirebilir.öğrenmesi diğerlerine göre daha kolaydır. mysql* ve apache* ile muhteşem üçlüyü oluştururlar.
2000'li yıllarda interneti internet yapan scripting dili. cok gucludur. yahoo, amazon, blogspot, google, ve daha bircok dev internet sitesi bu ya bu dili ya da bu dilin kendileri icin ozellestirilmis varyasyonlarini kullanmaktadirlar. elbette isletim sistemi olarak linux, freebsd uzerinde apache sunucu ile.

microsoft'un yarisamadigi web teknolojilerindendir ayrica.
tam acilimi bir "recursive acronym" olan "php hypertext processor" dir. kaynak: http://www.php.net
(bkz: asp)
asp den her zaman iyi olan.
Asp'ye devamlı takan programlama dili.

asp'ye devamlı takmasının nedeni bence daha zor kurulmasıdır, daha kolay kurulsa daha çok insan onu tercih edeceği için daha fazla gelişebilir.

Mysql ve benzeri databaselerle kankadır, neredeyse hepsiyle çalışır. PHP4'te foreign key olayı yoktur. Ama tablolar kendi kendine kilitlenir sanırım.

not: Bunlar kulaktan dolma bilgilerdir, öyle oturup iki satır kod yazacak ne yetenek vardır, ne zaman, ne sabır.
(bkz: asp vs php)
kendi içinde unicode desteği olmayan dil. utf 8 kullanmak için iconv ve mc_string fonksiyonlarını kullanmak gerekir ancak bu fonksiyonları destekleyen host her zaman bulunmaz. yani çok dilli bir proje yapmak istediğinizde php sizi yarıyolda bırakabilir. sırf bu yönüyle bile python, c#, jsp dillerinden geride olan bir dildir.
php 6 ile php de unicode desteğine kavuşacakmış. ancak şimdiye kadar olmaması php diline çok şeyler kaybettirdi.
hemen bir kod yazıp size göstereyim.

<?php
echo "bu bir web sitesidir";
?>

basit değil mi?
ilk adı Personal Home Pages olan bu script dili rasmus lerdorf sadece bir iş görüşmesi için geliştirilmiş olup ilgi görmeye başladıktan sonra gpl lisansı altında open source olarak geliştirilmeye devam etmiştir.1993 doğumlu dil daha sonra Php Hypertext Processor adını almıştır.

Günümüzde Php 5 versiyonu ile object oriented programming* * desteği vererek, script dilinden çıkmaya ve ciddi bir programlama dili olmaya aday gösterilmektedir.
aralık ayından sonra php 4.x.x. versiyonlarını güncellemeyeceği duyuruluş. bundan sonra php 6 için çalışmaların yoğunlaşacağını tahmin ediyorum.
(bkz: http://www.php.net/)
sıfırdan öğrenmek için halen parçalandığım web programlama dili. ne zormuş be kardeşim.
Borland firmasının uzun yıllar zirvede tuttuğu bir yazılım geliştirme ortamı olan ve Object Pascal dilini kullanan Delphi'de, web tabanlı yazılım geliştiriciler için 2007 yılında sürülen bir versiyonun nesneye dayalı dilidir.

(bkz: Delphi for php)
açılımı değişmiştir:
php hypertext preprocessor

hızı ile diğer rakiplerini * * * sollayan işaretleme dilidir
c'ye çok benzediğini unutmamak gerekir
c tabanlıdır.
universitelerde genelde database* ile beraber gosterilen programlama dili. sahsimin aldigi dersin hocaligini yapan ve bolumumun baskani olan kisi; donem projesi olarak universitenin online ders secme yazilimina ek olarak* 2 hafta icinde online sinav ve ogretmen atamalari yapan bir sistem gelistirmemi* isteyecek kadar abartili, nasilsa sen bu projeyi tamamlayamayacaksin diyecek kadar mantiksizdir. aslinda su an burada olmami saglayan bu konunun ana kahramanidir. * * * *
sivilceli ergenlerin bile kullanabildigi dil. hayatta kullanmam. kullanabilmek icin iq nuzun yaklasik 60 larda gezmesi yeterlidir.
az daha kassalar

--spoiler--
<?php

al bu kodu git site kur;

?>
--spoiler--

olabilecek dil.
çok kişinin öğrenmek isteyip de öğrenmeye fırsat bulamadığı dildir.
herkesin başlayabileceği ama kolay kolay bitiremeyeceği bir dildir.
<?php
echo"merhaba dünyalı";
?>
gibi bir şeyi yazdığında sevinen ama hiç bir zaman tam bir script yazamayan binlerce kişinin öğrenmeyi bıraktığı ama azmedenlerin uludağ sözlük gibi portallar çıkarabildiği güzel bilgisayar zımbırtısı.
Günümüzde PHP4 versiyonu ardından çok daha güçlü ve çok daha çok özellikli halde PHP5 versiyonu geliştirilmiş durumdadır. PHP dili Linux gibi Açık Kaynak Kodlu bir dildir ve ücretsiz olarak dağıtılmaktadır ve geliştirilmektedir.
açılımı personal home page olan kısaltma.

PHP, ilk olarak 1990&#8217;lı yılların ortalarında Rasmus Lerdorf tarafından geliştirilmeye başlanmıştır. Lerdorf&#8217;un amacı kişisel bilgilerini internet üzerinden yayınlamaktı. O tarihteki teknolojide, günümüzdeki gibi gelişmiş web tasarım yazılımlarının bulunmamasından dolayı , kişisel web sayfası yapmak çok daha zordu. Buradan yola çıkarak, kişisel web sayfası yapmak için bir yazılım hazırladı ve adına Personal Home Page (PHP) adını verdi. PHP, Perl dili üzerine kurulu bir dil olarak geliştirilmeye başlanmıştır. PHP&#8217; nin çok tutulması üzerine web tasarımcılarının çok ihtiyacı olan, yani form yoluyla ziyaretçiden gelen bilgileri işlemeyi sağlayan eklemeler yapılarak adına PHP/FI (Form Interpreter) adını aldı. Kimileri tarafından programın bu versiyonu PHP2 olarak adlandırıldı. 1995 yılının ortalarında PHP Lerdorf&#8217;un kurmuş olduğu bir grup tarafından daha da geliştirildi. Bu sefer Perl dilindeki fonksiyonlardan tamamen arındırılmış ve Object Oriented (Nesneye Dayalı) bir dil haline getirildi.

Günümüzde PHP4 versiyonu geliştirilmiş durumdadır. PHP dili Linux gibi Açık Kaynak Kodlu bir dildir ve ücretsiz olarak dağıtılmaktadır ve geliştirilmektedir. Linux, Unix, Windows tabanlı işletim sistemlerinde çalışabilen versiyonları mevcuttur.