bugün

hz. cebrail meleğinin hz. muhammed'e ilk sözüdür.
görsel
incil'in ilk emri: Sev! Tevrat'ın: Yaşat! Kur'an'ın: Oku! Hristiyan sevmedi, Yahudi yaşatmadı, Müslüman okumuyor.
(bkz: ikra)
iki heceli emir kipinde kelime.

Soru cümlesi içinde kullanalım; Bunu nasıl okumalıyız? Neyi okumalıyız..

Anlaşılacağı üzere sadece yazıyı değil cereyan eden olayları, dahası görünenin arkasındaki manayı okumak, fehmetmek, çözmek, birleştirmek, kavramak gibi birçok derin fiili içerebilen bir emir...

Şu da var; bir kavramı anlarken kendi lugatımızdaki karşılığı kadar anlayabiliyoruz..

online sözlüklerin ekseni her ne kadar kaymış da olsa başka bakış açılarının fark edilmesi işlevi açısından hala değerli görüyorum. Bu husus sözlük yazarlarına - tanımasam dahi - içten içe ayrı bir bir saygı duymama neden oluyor.

Sözlüğün bilmediğim fonksiyonları olduğunun farkındayım ama bir yazarın eserinin anlaşılabilmesi, hatta kendini aşarak anlatılabilmesi için kavram haritası çıkarılarak başlık sıralaması üzerinden ortaya bir kitap çıkarılabilir.. tabi kendi ilave edebileceği başlıklarda olacaktır haliyle.. her an güncellenen bir kitap...
allah'ın ilk emri oku. dört kutsal kitabı, başka kitapları, internet sitelerini ve gazeteleri okumak lazım.

okuma konusunda zayıfım. daha çok okumam lazım.
Laptop ıma söylediğim söz. 2005 deki birinci sınıf balosunun cd sini taktım. Oku diyorum. Lütfen oku lan.
Sitede ki yarım akıllı trollere söylenecek söz. Hoş, dinlemezler, dinleyip okusalar anlamazlar, anlasalar da yanlış anlarlar. En iyisi toplu silin şunları.
Kuran'da ilk emir. Ama anlayarak oku. Çoğu müslüman bunu gözardı ediyor.
uludağ sözlük giriş ekranında belirmesi gereken ibare.
kur-an'ın nazil olmuş ilk ayeti.

ilk ayeti böyle bir emir olan bu dine mensup kimseler nasıl bu kadar cehalet içerisinde bırakıldı anlamak istemiyorum.

umarım kendi kutsallarını daha fazla başkalarına kullandırıp içine etmezler.
basitçe anlatacak olursak insanı felsefeye yönlendiren ilk adımdır. okuyan insan varlığının sebebini düşünür. buna kendi zihnince açıklama getirmeye gayret eder. işte ateistlik o anda ortadan kalkar.
Türkçe'de "çağırmak, davet etmek, söylemek" gibi anlamlara gelen sözcük. Aynı mantık Arapça'da da vardır. Kur'an'ın ilk emr olan "ikra" semitik dillerinde semantiğinde "çağırmak, davet etmek" anlamı da taşır. Eş seslilik söz konusu.

"Çağır! Yaratan Rabbinin adıyla çağır"
bazı arap dil bilimcilerine göre buradaki "ikra" sözcüğü "tebliğ et" anlamında kullanılmıştır. yani hz. muhammed'e "bu kitabı insanlara oku (tebliğ et)" manasındadır.
kuranın ilk sözü. ilk mesaj. ilk emir.

bir din geliyor ve ilk emri "oku". ne kadar basit, ne kadar güzel...
kur'an'ın ilk evrensel mesajıdır. oku! peşisıra şu ayet gelir: o insanı alaktan yarattı.. sonra: oku! senin rabbin kerem sahibidir.. denir ve daha sonra: O, kalemle yazmayı öğretendir, insana bilmediğini öğretendir.
okumanın önemine vurgu vardır evet cuma hutbelerinde sık dile getirilir, ama ilk okunacak şey insanın kendisidir sanırım. ilk o insanı alaktan yarattı deniyorya hani ilk kendini oku, yaratılmak, alaktan yani bir hiçken.. ve insan.. insanı oku! yani kendini önce! kendini bilen rabbini bilir denirya.. bende uyanan ilk anlam bu genelde..
(bkz: okuyom ben ya)
(bkz: twitter daki oku hesabı)
(bkz: ilk emir)
kadrolaşmayı, bölünmeyi oku!
(bkz: ikra)
yalanı talanı aldatmacayı oku!
naçizane bir mısra;

"okuduğum her şeye senin adınla başlıyorum."
yazarların arada sırada yapması gereken eylem,
eğer sen okumazsan senin yazdıklarında okunmayacaktır bundan emin ol sonra yoluna devam et, ne yapmak istediğini belirle yazar efendi sadece yazacak mısın yoksa;
- ulan etrafta neler oluyor zikimin doğrultusuna gidiyorum ama benden başkalarıda var lan.. demenin zamanıdır. tamam çok zekisin eyvallah ama oku , oku ki o dahiyane fikirlerin gelişsin yumiyum.
bilgisayar programlarının ilk komutu.