bugün

ing. ipotek.
ortadireğe umut ışığı olan ipotekli konut finansman sistemidir. kimilerine cennetin(!) anahtarını vaad eden bu sistem türkiye'ye 2005 yılında gelecek deniliyordu.

mortgage sisteminden yararlananlar kira öder gibi ev sahibi olabilmektedirler. sistem, ev almak için halihazırda yeterli birikimi olmayan kiracıları ya da yeni, daha iyi bir ev almak isteyen evsahipleri için idealdir.
mortgageda banka müşteri adına evi alır, müşteri aydan aya kira gibi bankaya olan borcunu öder. sistem, konut kredilerinden farklı olrak uzun vadelidir, 20-30 yıla kadar esnetilebilir.

şimdi bir hesap yapalım. ortalama bir türk insanı 30 yaşında evlense, birkaç sene içinde yeni aldığı ev eşyalarının taksitlerini ödeyip bitirse, en erken 32 yaşında borcu kalmasa ve bir ev alayım artık dese, yeterli birikimi olmadığı için de mortgagela almak istese bu evi... 32, 20 daha 52 eder. tamam sistem iyi güzel de 52'den sonra da kaç sene oturacak aldığı evde bu vatandaş orası belli değil. insan ömrünü uzatmak için de bir sistem yapılsa işte anca o zaman tam süper olur.
"mor kıç" diye okuyanları da olur..
2006 da uygulanmaya başlanması gereken ancak mort olmuş düşük faizli, güvenceli, estekli, köstekli, ev alma sistemi.

bu sistem uygulamaya geçildiğinde, yurdum insanı bunu başka amaçlar için kullanma yollarını keşfedecektir. hatta keşfetmiştir bile.

şöyle ki; kredi faizlerinin çok düşük olduğu 2006 başında, birbirine güvenen akrabalarla ev alış satışı yapmışlar, aldıkları krediyi ticari amaçlarla kullanmışlardır. yasal mıdır. galiba yasaldır.
almancası "hypotheke" dir...
ölü yargıcı demektir efendim!!
meclisten geçmesiyle aç gözlü uyanık insanlarımız nedeniyle ev satış fiyatlarının yanında kiralarında fırlamasına neden olan sistem..
Kredi kullanan şahsin k.çının morarmasıyla sonuçlanan uzun vadeli morartma süreci. Amerika'da yedi ceddi morartanları bile var.
uygulanan prosedürlerin halk tarafından anlaşılamaması ile konut satışlarını düşüşe sokan kredilendirme sistemi.
tuhaf bir şekilde alpella ambalajlarını çağrıştırır.
ismini bir kalıba uyduramadıkları ev alma sistemidir. işleri güçleri gereksiz şeyler olduğundan ismi ne olsun ya ismini bulmadan tanıtımını yapamayız der gibi beklediler. o kadar kullanılan yabancı kelimeye kafayı takmadılar ev almayı kolaylaştıran sistemin adına taktılar.
(bkz: yeni nesil ev kredisi)
okunuşunun "morgıç" mı yoksa "mortgeyç" mi olduğu bilinmeyen kelime.
bankaların verdiği konut kredisinden farkı olmayan sistemdir. abartılarak cazip hale getirilmiştir. mortgage in en büyük avantajı ödediğiniz parayı vergiden düşüp iadesini almaktır. ama ne yazık ki ülkemizde sistem bu şekilde işlememektedir.
bankaların verdiği konut kredisine benzer, ama kesinlikle aynı olmayan, ayrıca ipotek sisteminden farklı bir konut edinme sistemi.

borcu ödediğiniz sürece sorun yoktur, ama eğer ödemelerin düzenli ve zamanında yapılamaması durumu olursa (insanlık hali her zaman olabilir), borçlunun iflahını kesen, elde avuçta ne varsa götüren, adamın ağzına kaçan bir abudik gubidik kapitalist oyma sistemidir.

bankadan ipotekle borç alarak ev alma yönteminde (klasik eski yöntem), eğer bir zamanda borcunuzu ödeyemezseniz, banka ipoteki işleme koyar, evinizi satar, borcun geri kalanını tahsil eder, kalan parayı da size verir.

türkçesi "tutsat" olan bu morkıç sisteminde ise, bir zamanda ödemeyi yapamazsanız, banka evi elinizden alır, zaten ev bankanındır ya, satar, parasının üzerine yatar, size ise bir bardak soğuk su içmek kalır, çünkü o ana kadar ödedikleriniz dahil her şeyiniz gitmiştir. üstelik, eğer evin o anki rayiç değeri kalan borç değerinin altında ise üstüne para da ödemeniz gerekir ki, bu durumda alttaki don dahil ne var ne yok banka el koyup, mor kıç ın açıkta kalması durumu ortaya çıkabilir.

tabii bunu baştan açık açık kimse söylemez, imzalanan belgeleri iyi okumak anlamak gerek.

(bkz: tutsat)
http://www.brasschecktv.com/page/187.html

mizahi (ve ingilizce) bir yaklaşım
fransızcadan * * ingilizceye geçmiş kelimedir. tutulu satış anlamına gelir. teminatın satılabilmesi için, kredinin mort olması gereklidir. bunda amaç kredi veren kurumların aldıkları teminatları ikincil piyasalarda satarak kendilerine uzun vadeli kaynak yaratmalarıdır. dikkat edilirse mortgage sisteminde tüketici lehine hiç bir şey yoktur.
türkiye de uygulama henüz başladığından oluşmuş bir ikincil piyasa bulunmamaktadır. ikincil piyasa oluşup, kurumlar uzun vadeli kaynak ile kredilerini fonladıklarında vade riski azalacağından fiyatlar da (faiz) düşecektir.

biz buna ölme eşşeğim ölme diyoruz...
göte girecek finansal sistem. patlamadan önce biz de edindik ya helal olsun bize. zaten küresel kriz patlamadan önce de kendimizi uluslararası piyasalara açtık. ecicik daha kendini tutsaydın ya derler adama!
günümüzdeki krizin sebeplerindendir,uzun vadeli konut kredisidir ancak insanlar olmayan paralarını harcadıkları için sorunlar çıkmakta ve bundan mütevellit mevcut sorunlardan, kriz ortamı oluşmaktadır.

edit by:imla
ingilizce bu söz "bir taşınmazın ipotek edilmek suretiyle uzun vadeli krediyle satın alınması." anlamında kullanılmaktadır. bu söz için kurumumuzca tutulu satış (tutsat) karşılığı önerilmiştir
Ev almak için kullanıllan bir kredi sistemi. Öderken insanın felahını kesen. 1 verip 3-5 geri alan. Ama benim gibi para biriktiremeyen insanların ev alma umudu desek.
tutsat.
garanti mortgage genel müdürü cemal onaran tarafından son 1.5 ayda 2.5 milyar tl'lik konut kredisinin verildiği, konut piyasasının canlanacağı ve konut fiyatlarının artacağı iddia edilmiştir.
(bkz: mortgate)
şişirilmiş değerler üzerinden patlayacak ekonomik çöküş krizi. türkiye'nin başına hızla örülmektedir. son iki taksit ödenmeyince muaccel hale gelen borçların, kalan borç miktarını karşılama yeter koşulu ile banka tarafından satılabileceğini kaç kişi biliyor acaba ?