bugün

mortgage

ortadireğe umut ışığı olan ipotekli konut finansman sistemidir. kimilerine cennetin(!) anahtarını vaad eden bu sistem türkiye'ye 2005 yılında gelecek deniliyordu.

mortgage sisteminden yararlananlar kira öder gibi ev sahibi olabilmektedirler. sistem, ev almak için halihazırda yeterli birikimi olmayan kiracıları ya da yeni, daha iyi bir ev almak isteyen evsahipleri için idealdir.
mortgageda banka müşteri adına evi alır, müşteri aydan aya kira gibi bankaya olan borcunu öder. sistem, konut kredilerinden farklı olrak uzun vadelidir, 20-30 yıla kadar esnetilebilir.

şimdi bir hesap yapalım. ortalama bir türk insanı 30 yaşında evlense, birkaç sene içinde yeni aldığı ev eşyalarının taksitlerini ödeyip bitirse, en erken 32 yaşında borcu kalmasa ve bir ev alayım artık dese, yeterli birikimi olmadığı için de mortgagela almak istese bu evi... 32, 20 daha 52 eder. tamam sistem iyi güzel de 52'den sonra da kaç sene oturacak aldığı evde bu vatandaş orası belli değil. insan ömrünü uzatmak için de bir sistem yapılsa işte anca o zaman tam süper olur.