bugün

bacalara yuva yapan.uzun bacaklı kuş.
"anne ben nasıl dünyaya geldim?" sorusuna verilecek cevapta başrolü oynayan kuş.
uzun bacaklı kızların lakabı.
28 mart'ta gelip 28 ağustos'ta giden göçmen hayvan.
ayaklar yüzünden ''benimde aralarında bulunduğum'' birkaç insana atfedilmiş acizane,sıradan,ve hatta banal (ne olduğunu bilmiyorum içimden geldi) bi lakap.
Özellikle çiftçiler tarafından bereket taşıdığına inanılan kuş türü.
Gri pufidik tüylü dünya tatlısı yavruları olan kuş türü.
(bkz: Karşı binanın çatısına leyleğin yuva yapması sonucu seyahate çıkmak için pencerenin önünde pusu kurup leyleğin uçmasını görmeye çalışan kız.)
istiklal caddesi üzerindeki mc donalds ın sokağında solda üst katta bir kafe. sakin müzik eşliğinde kahvenizi yudumlayıp browninizi yiyebilirsiniz hatta ve hatta o kadar sakin ki ders bile çalışabilirsiniz. *
(bkz: atamız)
leylek fantezileri için: (bkz: leyleklerin uçuşu) (bkz: jean christophe grange)
(bkz: köledoyuran)
(bkz: replikas)

sonu yok zaten yok
ellerim zaten yok
herkesin gözleri
gözlerinin rengi yok
nasılsa yüksekten
nasıl olduysa geceleyin
herkese herkese
hareket var yükseklerde
sonunda ateş
hareket var yükseklerde
sonunda inci
herkese herkese
(bkz: hacı)
uçarken görüldüğünde, o yılın bol seyahatle geçeceğine inanılan kuş.
(bkz: leyleği havada görmek)
uzun seyahatlerinde -ki biz buna göç diyoruz- dahi kadınlarını aldatmayan, yani tek eşli, gençlerinin yaşlı ve çocukları koruduğu saptanmış senden benden daha insan hayvan.
yakın zamanlarda "ulen haltları yiyorsunuz yiyorsunuz, yapıyorsunuz yapıyorsunuz, sonra isi ustume atip, leylek getirdi seni diyorsunuz, yasamak mı len bu, hak mı bu" diye baskaldıracagını dusundugum kus.
(bkz: ilköğretimde verilen yetersiz biyoloji bilgileri)
Büyük bir sulakalan kuşudur. Tüylerinin geneli beyaz, uçuş tüyleri siyahtır. Uzun kırmızı bir gagası ve ayakları vardır. Uzun bir boyuna ve kısa bir kuyruğa sahiptir. Uçarken boynunu düz tutar. Sessizdir. Yavru leylek, erişkine benzer fakat gagası ve ayakları siyahtır. Gaga ve ayaklar bir yıl içerisinde siyahtan kademeli olarak kırmızıya döner. Ayrıca erişkinin siyah uçma tüyleri, yavruda kahverengiye yakın renktedir. Sazlık ve sulak alanları beslenmek amacıyla kullanırken, tarımsal araziler ve sulak alan yakınındaki yerleşim yerleri, çatı, baca, direk ve ağaçlarda yuva yapar. Yuva malzemesi olarak çöp, dal, toprak ve kağıt kullanır. Leylek, Avrupa, Asya'nın bir bölümü ve Kuzey Afrika'da yayılış gösterir. Britanya, iskandinavya, Rusya'nın kuzey kısmı dışında tüm Avrupa'da; Türkiye'de, Cezayir ve Tunus'un kuzeyinde, Irak'ın orta bölümünde ve Ermenistan'da da görülür. Ülkemizde Doğu ve Batı Karadeniz kıyı şeridi dışında hemen her yerde ürediği bilinmektedir. Her yıl aynı köy, kasaba ya da sulakalan çevresine üremek için gelir. Leylek ülkemizde Hacıbaba olarak tanınır, tarım zararlılarını yediği için çiftçi dostudur. Solucan, sümüklü böcek, çekirge, böcek, fare, kurbağa, balıklar ve yılanlar yemek menusunu süsler. Beş kişilik bir leylek ailesini doyurabilmek için baba leyleğin, günde 5 kilo yiyecek toplaması gerekir. Türkiye'de yaz göçmenidir. Sıcak aylarında leylekler, 5 ay aramızda kalabilmek için, kışı geçirdikleri ülkelerden gelirler. Ardından yine bizi terk ederler. Yolculuk rotaları Güney Afrika'dan Körfez'e kadar, Süveyş'ten israil'e kadar ve israil'den Boğaz'a kadar sürer. istanbul Boğazı ve Belen Geçidi gibi göç noktalarında sürüler halinde onu görmek mümkündur. Kışlık konutunun yeraldığı Afrika'ya dönmek için yine 10.000 km yol yapar. Ağaçların kesilmesi ve sulakalanların genişletilmesi, otlatma ve tarım uygulamaları, Leylek populasyonunun başlangıçta artmasını sağlamış, fakat tarım uygulamalarının yoğun biçimde yapılması, örneğin otlakların tarıma açılması ve yoğun pestisit, herbisit kullanımı, leyleklerin beslenecekleri alanları ve bu alanlardaki canlı sayısını azalmıştır. Leyleklerin selamlama törenleri çok etkileyicidir. Evin sahibi, sahibeyi karşılamak için kanatlarını hızla çırpar ve gagasıyla tıkırdar. Etraflarına aldırmadan çift, düğünlerini yaşamaya başlarlar. Sessiz bir kuştur, fakat yuvasında kur sırasında tıslamalar ve gaga takırtıları duyulur.
yılan düşmanıdırlar efendim mahlukatlar. oyleki üzerine güzide atalarımız tarafından bir atasözü bile atfolunmuştur:

kıçımıza yılan kaçtı çıkarmaya leylek gerek
göç ederlerken toplanıp toplanıp hortum şekli oluşturup bu huninin etrafında dönerler.
aile müessesine katkıda bulunurlar. *
antalya ilinin Korkuteli ilçesine bağlı bir köy.

ilçenin tüm köyleri için:

(bkz: Korkuteli)
çok simgesel bir hayvandır ülkemizde. ikondur. severiz kendilerini.
benim adım kırmızı kitabındaki usta nakkaşlardan birinin takma adı.
kanatları sayesinde uçarak bir o mısmıl kalmıştır.
etoburdur.