bugün

birinci körfez savaşı olarak bilinen savaştır. e birincisi burada, ikincisi nerede diyenler için:
(bkz: ırak savaşı) (bkz: ikinci körfez savaşı)

birinci körfez savaşını ise kısaca özetlemek gerekirse: ırak'ın kuveyt'e girmesi sonucu, bm'nin ırak'a uyarıda bulunması, ırak'ın dinlememesi üzerine ise amerika, kuveyt, iran, türkiye, ingiltere, fransa gibi ülkelerin ırak'a karşı operasyon başlatmalarıyla başlamış savaştır. savaş abd öncülüğünde gerçekleşmiş, türkiye fiilen savaşa katılmamıştır. yalnızca incirlik üssünü kullanıma açmıştır. savaşın global bakımdan fayda sağladığı ülkelerin başına iran gelmiştir. bizim açımızdansa zararı pkk'nın özellikle mühimmat bakımından güçlenmesi olmuştur. ırak'ın kaybetme sebebi ise teknolojik olarak diğer devletlerden çok ama çok geri olmasındandır. yoksa o dönemde ırak dünyanın en büyük ve en güçlü -yanılmıyorsam- üçüncü kara ordusuna sahipti.
ırak için sonun başlangıcı.
Bu savaşa Irak Devlet Başkanı Saddam Hüseyin'in çıkardığı Körfez Krizi sebep olmuştur. 1980-1988 yıllarında iran ile savaşan Irak, ekonomik yönden ağır zararlara uğramış ve bu savaş sonrası kolay kolay ödeyemeyeceği bir dış borç yükü altında kalmıştır. Bu durumdan kurtulmak isteyen Saddam Hüseyin, çareler aramaya başlamış ve 1991 yılı ilk yarısında Ortadoğu'da huzursuzluğa yol açacak bazı iddialar ortaya koymuştur. Bu iddialar Körfez Krizinin ilk filizleri olmuştur. iddiaların başlıcaları şunlardır: Körfez ülkelerinin 1981-1990 arasında petrol fiyatlarını sürekli düşürerek Irak'ı zarara sokmaları; Kuveyt'in Rumeyla bölgesindeki Irak'a ait petrollerden de faydalanmış olması; Kuveyt toprakları üzerinde tarihi hakkı olduğunda ısrar etmesi ve Irak-iran savaşı sırasında Kuveyt'in Irak'a yaptığı para yardımını silmesini istemesiydi.

Kuveyt ile ilgili iddialarının Kuveyt tarafından kabul edilmemesi üzerine, Saddam Hüseyin, meseleyi bir oldu-bitti ile çözümlemek istemiş ve 2 Ağustos 1990'da Kuveyt'i işgal etmek ve bir hafta sonra da ilhak etmek suretiyle Körfez Krizinin çıkmasına sebeb olmuştur. Irak'ın Kuveyt'i işgali üzerine Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Irak birliklerinin Kuveyt topraklarından şartsız ve derhal çekilmesini isteyen bir karar almıştır. ABD öncülüğünde onu destekleyen müttefik ülkeler, Irak'ın Suudi Arabistan'a veya diğer bir Ortadoğu ülkesine muhtemel taarruzunu önlemek üzere Çöl Kalkanı adı verilen bir harekatı uygulayarak Basra Körfezi ve Suudi Arabistan başta olmak üzere bölgeye deniz, hava ve kara birlikleri göndermeye başlamışlardır. 33 ülke kuvvet göndermek veya yardım yaparak, Irak'a karşı teşkil edilen bu koalisyon kuvvetlerine katılmış veya bu kuvvetleri desteklemiştir. Bunlar arasında sekiz Arap ülkesi de vardır. Gerçi Arap ülkeleri; Saddam'a karşı olanlar, Saddam'ı destekleyenler ve çekimser kalanlar olmak üzere üç gruba ayrılmışlardır. Ancak Arap Birliği, Irak'ı kınamış ve derhal Kuveyt'ten çekilmesini istemiş ve Irak saldırısına karşı Çok Uluslu Arap Ordusu kurulmasını oy çoğunluğuyla kararlaştırmıştır. Bu sebepten dolayı Mısır ve Suriye, Saddam'a karşı olanların başında gelerek, Suudi Arabistan'a kuvvet göndermişlerdir. Ürdün, Yemen ve FKÖ, Saddam'ı desteklemişlerdir. Bu arada Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, oy çoğunluğuyla Irak'a karşı ekonomik yaptırım ve silah ambargosu kararı almıştır.

Saddam'ın vazgeçmez tutumu karşısında BM Güvenlik Konseyi, Eylül 1990 ayı içerisinde Irak'a karşı hava ambargosu uygulama kararı almış ve daha sonra bunu deniz ablukası şeklinde bir kararla genişletmiştir. Ayrıca 29 Kasım 1990 tarihinde almış olduğu bir kararla, Irak'ın 15 Ocak 1991 tarihine kadar Kuveyt'i terk etmemesi halinde güç kullanılmasını kabul etmiştir. Birleşmiş Milletler, ABD ve Müttefik Ülkelerin ısrarlarına rağmen, Saddam Hüseyin'in Kuveyt'i terk etmemekte kararlı olduğunun anlaşılması üzerine 17 Ocak 1991 tarihinde, Irak'a müttefik Çok Uluslu Hava Güçleri'nin taarruzları ile Körfez Savaşı başlamış oldu.
Türkiye'nin bir koyup beş almak için Abd'nin yaninda yer almasi ile babayı almasını sağlayan, nakliyatçıların* aç kalmasını sağlıyan savaş.
aklımda hep şu fotoğrafla kalacak olan savaş.

görsel

not: * * *.
televizyondan canlı olarak yayınlanan ilk savaştır.
savaş döneminde, 7.800.000.000 ton petrole eşdeğer enerji kullanılmıştır.
yeşil fon üstünden füzelerin gönderildigi görüntülerle hafızalarımıza kazınmış savaştır. sonradan ogrendim ki gece görüş dalgasıymış.

(bkz: 90 larda çocuk olmak)
dünya savaş tarihindeki ilklerden biri yaşanmışıtır. televizyonda canlı yayınlanan ilk savaştır. (bkz: cnn)
almanya'dan 500 neo nazi komandosu saddam'ın yanında savaşmak için ırak'a gitmiş ancak saddam 6 ay gibi bir sürede bayrağı çekince onlarda ülkelerine geri dönmüşlerdir. bir başka teze göre de bu grup, abd ile savaşamasa da güneydeki şii isyanını bastırmak için saddam'a yardım etmişlerdir.
bu grubun lideri için;
(bkz: michael kühnen)
herkesin bildiği gibi, petrol dünyadaki tüm sanayi araçlarının çalışması için gereklidir. bu yakıt ister uçaklar, ister gemiler, ister tanklar için olsun değişmez. petrolün kontrolü kaçınılmazdır. petrol tükenirse ordunuz da durmuş demektir. 50 yıl önce olan olaylarla günümüz ırak savaşı arasında doğrudan bir ilişki vardır. 1953'te iran başbakanı muhammed musaddık bir konudan son derecede rahatsızlandı. ingilizler, ülkesinin doğal kaynaklarını alıp götürüyordu. o bundan daha büyük bir pay istiyordu. ingilizler o zamanın yeni başkanı eisonhower'a gidip yardım istediler. eisenhower, çok rahat bir şekilde musaddık bir komünisttir dedi ve ardından cia'i onu devirmekle görevlendirdi. 3 gün süren kanlı isyanlar en sonunda orduya da ulaştı. sonucunda şah pehlevi'yi ve onun oldukça baskıcı rejimini göreve getirdiler. bu rejim, 20 yıl sonra kendisine karşı bir devrimin yapılmasına yol açtı. ayetullah humeyni son derece amerikan karşıtı olan bir hükümet kurdu.

bu gelişmelerin ardından ırak yönetiminin başına amerika destekli ve iran'dan nefret eden bir adam getirildi. o adamın adı saddam hüseyin'di. aradan yıllar geçiyor ve birleşik devletler'in oyunlarıyla iran - ırak savaşı patlak veriyor. savaş son derecede kanlı geçiyor ve saddam hüseyin savaşı kaybetmeye başlıyor. işte o dönemlerde amerika devreye giriyor ve dönemin başkanı reagan, donald rumsfeld'i saddam hüseyin'e göndermeye karar veriyor. donald rumsfeld, amerika'nın ona istihbarat yoluyla yardımcı olacağını söylüyor. "sana ihtiyacın olan silahları gizli yollardan sağlayacağız" dediler. o yüzden washington yönetimi rahatlıkla şunu diyebiliyordu: "saddam hüseyin'de kitle imha silahları olduğunu biliyoruz." orospu çocukları elbette biliyordu, çünkü faturaları kendi ellerindeydi.

saddam hüseyin 1990 yazında kuveyt'i işgal edene kadar arkasında amerika desteği vardı. fakat saddam hüseyin kuveyt'i aldığında birleşik devletler alarma geçti. çünkü bu durum suudi arabistan'ın da işgal edilebileceği anlamına geliyordu. dünya'nın en büyük petrol rezervlerinin bulunduğu ülkeden bahsediyorum. buna müdahale etmek için arabistan'a asker çıkardılar ve birinci körfez savaşı'nın ilk adımını atmış oldular.
abd'nin sınır komşumuz olarak yanı başımızda kuklacı olarak yer almasına sebep savaş.
görsel
görsel
görsel
görsel
görsel
görsel
1.5 milyondan fazla kürt türkiye ye siginmistir. Şimdi ise ulkeyi bölmeye calisiyorlar. Bunlarin hepsini zorunlu goce tabi tutacan.
Suriyedekine benzer sonuclari olan savas . Olan antepe oluyor PKK yıllardır antepe giremedi ama sanırım isidin hedefi antepi pkknim Diyarbakırı gibi bir konuma sokmak . antepli izin verir mi kendimden biliyorum ki ölmeden buna izin vermez .
Her melanetin miladı.
görsel
koalisyon birlikleri'nin çöl askerleri temalı çizim.
ingilterenin hatta tüm dünyanın amerikanın köpeği olduğunun belgelendiği amerika bir ülkeye savaş açmak isterse hiçbir uluslararası hukuk kuralının tanınmadığının kanıtı olan bir danışıklı dövüştür.
savaş sürecinde topraklarımıza gelen kürt mültecilerle birlikte türkiye'deki kürt milliyetçiliğini tetikleyen ve pkk nın kurulmasında büyük rol oynamış savaş.
Turkiyedeki comar zekasına göre saddam, ki saddam hem irana saldırmış hem kuveyte saldırmış hem peşmerge kurtlerine kıyım yapmış adam, mazlum nerdeyse mazlum ötesi melej ama amerika ortadoguyu bozmuş, tamam kardeşim demiyoz ki abd barış güvercini ama abdyi elestiriken saddamı talibanı savunurkenki kafa ne?ki saddam pkknın yapılanmasındada yardımcı olmuş. Ayrıca abdninde beteri var al işte rusya geldi ortadoguya. Zaten siz rusyayı ve iranı hakediyorsunuz. Hayrınıda görün.
Amerikanın ırakı 100 saatlik bir kara operasyonu ile darmaduman ettiği savaştır. Tabiri caizse kaldırıp indirmiştir.
102 milyar dolara mal olmuş dünyanın en pahalı 6. savaşı.
Arap Birliğini, dolayısıyla arap milliyetçiğini azaltan, Arapları birbirine kırdıran savaştır. Kuveyt'in ekonomik sebepler temelinde ırak işgaline uğraması ile başlar. ırak, Filistinlere haklarının teslim edilmesi, Suriye'nin Lübnan işgalinden vazgeçmesini, ABD ordusunun Arap Dünyası içinden çıkmasını istemiş ancak bunlardan sonra işgalden vazgeçebileceğini belirtmiştir. Fakat Ta itin götündeki Amerika Orta Doğu'da köpeği Suudiler dışında sözünün geçmediği güçlü bir ülke çıktığını görünce önce etekleri tutuşa tutuşa BM ülkelerine ödünler vererek, tehditler atarak bir devlete karşı 40'a yakın devletin saldırmasını sağlamıştır. Ülkeyi 3 gün içinde bitirmişler, cumhuriyet muhafızlarını saf dışı bırakmışlardır.
abd nin 113 bin sivili öldürdüğü savaş.
Amerikan ekonomisinin çöktüğü savaştır. Tüm askeri donanımlarını yenilemiş ve aşırı üretim yüzünden büyük bir kriz olmuştur. Tabi ki ekonomiyi düzeltmek için çeşitli yavşaklıklar yapılmıştır. Türk donanmasına zorla eski gemiler satışmış ve dünya devletlerine de bu yapılmıştır.