bugün

(bkz: cihan ünal), (bkz: ali bardakoğlu)
çanakkale savaşında en çok şehit veren illerin başında gelir. istanbul'da yaklaşık bir milyon kastamonu'lu vardır.
tarihi okumakla bitmeyecek her tarafı tarih fışkıran evliyaların evi anadolu da kurulan ilk şehir. enver paşa gibi güzide bir paşanın doğum yeri ilk lisenin inşa edildigi memleket. Buyuk idarecileri sanatçıları yetiştirmiş anadolu şehri.
kendi nüfusu resmi rakamlara göre 65.000 civarı olan fakat verdiği göç sebebiyle istanbul'daki nüfusu 1,5 milyon olan şehir.*
mustafa kemal atatürk'ün şapka devrimi için neden kastamonu'yu seçtiği hep merak edilir, kendisi bunu şu şekilde anlatmıştır."Bütün vilayetler beni tanırlar. Ya üniforma ile yahut fesli, kalpaklı sivil elbise ile görmüşlerdir. Yalnız Kastamonu'ya gidemedim, ilk önce nasıl görürlerse öyle alışırlar, yadırgamazlar. Üstelik bu vilayet halkının hemen hepsi asker ocağından geçmişlerdir. itaatlidirler, munistirler. Adları mütaassıb çıkmışsa da anlayışlıdırlar. Bunun için şapkayı orada giyeceğim" demiştir.
ayısı meşhurdur. lan polemik değil. hayvan uyutmadı. bulanık kafaylan, sabahın köründe dikti ayağa. yuh...
(bkz: dep dep dep)
Kastamonu'nun isminin , bir Rum prensesininden geldiği rivayet edilir. Türk gencine aşık olan prenses Moni, bir gün gizlice kale kapılarını Türkler'e açar ve Türkler'in kaleye girmesine yardım eder. KıZın babası bunu öğrenir ve "Kastın neydi Moni"
diye sızlanarak, onu surlardan aşağı atar. Prensesin cesedi 40 parçaya ayrılır ve kale dibine gömülür. O günden beri de şehrin adı Kastamonu olarak anılmaya başlar. Tabii bu sadece bir efsane.
gelmeyenler için ek bilgi:şehirde savunması kolay, saldırılması eski çağlarda çok zor olan ve şu an kastamonu'ya gelenlerin gezdiği kastamonu kalesi bulunur.
Kastamonu Rivayeti

Aşk ne büyükmüş dedin
Din,dil,ırk dinlemedin.
Sevda ne büyükmüş dedin
Kastın neydi Moni

Bizans Komutanı kızıydın
Türk Komutana aşık oldun
Milletine de ihanet ettin
Kastın neydi Moni

Kırk parçaya bölündün
Aşkın için ölürdün
Yaşamak vardı ya
Kastın neydi Moni

Kırkkız türbesinde yatarsın
Herkesi isminle andırırsın
Şimdi herkes diyor 'KASTAMONU'
Ben diyorum; Kastın neydi Moni

Abdullah Özcan Gökçen
* eskilerde üsküdar'dan başlayarak sinop'a kadar olan bölüm kastamonu sınırlarına dahildi. bu da karadeniz bölgesinin nerdeyse yarısı demektir.
* kurtuluş savaşında ençok şehit veren ilimiz kastamonu'dur. yetişkin erkeklerin hepsi savaşa katılmıştır.
* savaş boyunca ayaklanma çıkmayan tek il kastamonu'dur.
* şapka devrimi kastamonu'da yapılmıştır.
* türkiye'de en çok ormana sahip olan ildir.
* osmanlı zamanında karadeniz bölgesi diye tabir ettiğimiz bölge burdan yönetilirmiş.
* istanbul'da sivaslılar 2 milyon nufusla birinci, kastamonulular ise 1.8 milyon nüfusla ikincidir.
* ve tabi ki benim memleketimdir.
nasrullah şadırvanından su içenin, 7 kere daha bu şehire geleceği rivayet edilir.
pek bilinmez ama, karadenizin en uzun sahil şeridine sahip ilidir kastamonu..
istiklal madalyası sahibi olan, yeşil ve mavinin uyum içinde bulunduğu güzel ve sakin şehrimizdir.
el değmemiş doğası ve denizi insana coşku verir.şehrin merkezinde kastamonu kalesi vardır. buraya çıkıldığı vakit bütün şehir ayağınızın altındadır.eşsiz bir tarihi yapıya sahiptir.sahil şeridi alabildiğince temiz, iç kısımları olağanüstü yeşildir.yolda giderken ağaçlar adeta sarıverir çevrenizi.
(bkz: anlatılmaz yaşanır)*
(bkz: kastamonu gazetesi)
silik bir şehir olmasına rağmen, anadoluda kurulan ilk şehirdir..
ortasından dere mi desem ırmak mı desem kanal mı desem bilemiyorum bir şey geçiyor. insanlar bu kanal*ın kenarından çekirdek çıtlatarak bir aşağı bir yukarı yürüyor. etraftan etli ekmek kokuları yükseliyor. her yol bir tepeye çıkıyor. doğal olarak sen de çıkıyorsun o tepeye. çay söylüyor bir sigara yakıyor kastamonu da güneşin batışını seyrediyorsun. küçük ilçeleri var. gidiyorsun ev şeklindeki lokantalara etli ekmek ayran ziyafeti çekiyorsun. dayanamıyorsun bir sigara daha yakıyorsun. sonra yapay mı desem gerçek mi desem bir şelalem si yapı var şehrin içlerinde üstünde parkımsı bir yer. kapalı çarşı gibi bir yer var bu parkımsı yerde kazık kazık fiyatlarla satılan hediyelik eşyalar. söve söve alıyorsun bu eşyaları ve bir sigara daha yakıyorsun. tüm küçük şehirlerimizde olduğu gibi pastane tarzı kafeler var üç dört tane hepsini tek tek geziyor kız falan kesiyorsun. ne omuz atan ne ters bakan insanlara sahip bir şehir burası. rahat rahat elini kolunu sallıya sallıya sigaranı çeke çeke geziyorsun gece vakti karanlık daracık sokaklarda. en güzeli cuma namazı vakitleri cami cami geziyor yer arıyorsun en sonunda bir bankında üstünde namazını kılıyor ve sigaranı yakıyorsun. sonra kastamonu özlem e biniyor ankara ya yol alıyorsun ılgaz yamaçlarından. dikkat ayu çıkabili falan da yazmıyor hiç bir yerde. kısacası kanın ısınıyor bu şehre ve insanına.
sağında deresi solun kalesi ortada boklu deresi diye halk ağzında dolanan neşeli birde hedesi vardır..
anne tarafından mensubu olduğum ve hakikaten çok şahane olan şirin bir yer.

bir kere şu yanlış anlamalardan kurtulalım.

kastamonu'da ayı yoktur. yani dışarıdan düşünüldüğü gibi ayılar kahvede oturup bezik oynamazlar.

ikincisi kastamonu hakkında anlatılan hurafelerin yüzde doksanı yalandır.ne zırt pırt taş düşer ne de atatürk kastamonu için "her memleketten bir ayı getirin, kastamonu'dan tuttuğunuzu getirin" demiştir. bunlar külliyen yalandır.

kastamonu'da aslında ilginç olarak sayılabilecek tek şey tosya'nın bir nevi karşıyaka gibi davranma durumudur. nasıl karşıyakalılar izmirli olduklarını kabul etmiyorlarsa, tosyalılar da kastamonulu olduklarını kabul etmezler. bir nevi tosya 37.5'tur.

aynı zamanda kastamonu abana gibi şahane bir sahil kasabasına sahiptir. karadeniz'in en güzel ve en temiz kıyılarından biridir burası.

kısacası kastamonu güzel bir yerdir. gidip gören pişman olmaz.
dere boyu diye hitap edilen caddesi istanbul'un istiklal'i, ankara'nin kızılay'ı, izmir'in kordon'u kadar ünlüdür. onlarla eşdeğerdir.**
Mis gibi sehrimizdir. Kesinlikle sevimlidir. Ortasindan akan dereye ayakkabimi düsürmüslügüm vardir zamaninda.. Kac kisi o ayakkabiyi almak icin seferber olmus. cocuk iste.. ne sokarsin ayagini korkulugun icine.. Tek zayif yani gencler icin sosyal kültürel alanda fazla aktivite saglayamamasidir. Umarim bu da cözülür bir kac yila. Guzeldir Kastamonu ve insani.
nüfus ortalamasına göre hesaplandığı zaman türkiye'nin en çok göç veren ilidir. ayrıca nerelisin sorusuna; önüne aslen koyarak verdiğim cevap.
efendiler
gördüklerimin en kıymetli kısmı;
bu güzel bölge halkının, çok aydın, çok samimi ve çok yüksek bir zihniyet sahibi olmasıdır...
m.kemal atatürk

atatürkün bu övgüsüne mazhar olmuş bir halka sahip yöredir.
KASTAMONU
Cehennem Deresi Kanyonu, Ilgarini Magarasi, Tosya Pirinci, Taskopru Sarimsagi, Ilgaz Dagi Milli Parki,Kir Pidesi, Kurenin bakiri ile meşhurdur.
gözümde tüten aşkım.
"ayı çıkabilüü, daş düşebilüü" yazılı tabelayı ılgaz jandarma karakolunda gözlerimle görünce hayretler içinde kaldığım vilayet.
memleketim olmasıyla gurur duyduğum, doğup büyüdüğüm şehir.