bugün

danıştay, idare mahkemeleri ve vergi mahkemeleri'nde görev yapan hakim kadrosuna verilen isim.
belkide iktisat okuyan çoğu arkadaşımızın aklını karıştıran soru budur: idari yargı hakimliği nedir? hangi süreçlerden geçer vs. ben bu konuda biraz araştırma yaptım ve yazımda onlara değineceğim.

idari yargı hakimliği sınavına iktisadi ve idari birimler fakültesinden, iktisat fakültesinden, işletme fakültesinden ve hukuk fakültesinden arkadaşlar girebilir. sınav yazılı ve sözlü olmak üzere iki bölümden oluşur yazılı sınav ösym tarafından hazırlanır. geçtiğimiz yıllarda 2 yılda bir yapılan sınav adalet bakanımızın açıklamasında da yer aldığı üzre bu yıl tekrar yapılacaktır.sınav konuları genel kültür,idare hukuku, idarî yargılama usulü hukuku , anayasa hukuku,inkılâp tarihi, borçlar hukuku (genel hükümler), medenî hukuk, maliye, ekonomi, vergi hukuku ve vergi usul hukukundan oluşmaktadır.hukuk alanında doktora yapan arkadaşlarımız yazılı sınava tabi tutulmazlar. bu mesleğin avantajı sadece il bazındaki mahkemelerde icra edilmesidir. zira ilçelerde idari mahkemeler yoktur.sözlü sınavı geçen adaylar staja başlarlar stajda net olmamakla birlikte 1.150 ytl maaş alırlar ve eski kanuna göre staj süresi 2 yıldır.mesleğe başlayan hakimler ise derecelerine göre 1.400 ytl-3.000 tl arasında maaş alırlar. maaş haricinde mahkemelerde görev yapanlar keşif ücretinin yarısını ve bütün idari mahkemelerin keşif ücretinden de aylık pay alırlar, idari yargı hakimliği halkla çok içli dışlı değildir. idari yargı hakimleri çoğunlukla dosya üzerinden karar verirler, iptal ,yargı davalarına bakarlar,35 il merkezindeki idare ve vergi mahkemelerinde görev yapabilecekleri gibi danıştayda tetkik hakim olarakta görev yapabilirler.söz konusu sınava gelirsek sınavda hukuk okuyan arkadaşlara göre iktisat alanında daha fazla başarı söz konusudur fakat hukuk alanında daha çok ayrıntı sorularla karşılaşılır. idari hakimlik düşünen arkadaşlar ilk dönemden hukuku sıkı tutmaları gerekir. sınavlar kolay lokma değildir.

bu yazılanlara katılmakla birlikte eksikleri olduğunu belirtmeliyim. maaşlar arttı artık. 2000 lira ile başlıyorlar. idari hakimlik alımı 50 kişi ile sınırlı ve bunların 40 tanesi hukuk mezunu 10 tanesi ise i.i.b.f. kökenli oluyor. bu da işin zorluğunu yeterince gösteriyor zaten. 2010 yılında yaklaşık 8000 kişinin girdiği düşünülürse kazanmak gerçekten büyük bir hayal olmaktan öteye gidemiyor. sınavdan sonra mülakat aşaması var. onu da geçtiğinizde iki yıllık staj başlıyor. bu sürenin sonuna kadar hakim değil hakim adayısınız. stajı da başarıyla tamamlamak gerekiyor. iktisat mezunları için mükemmel bir seçim. hayalimdeki meslek. son üç beş yıldır iki şeyi çok iddialı söyledim: idari yargı hakimi olacağım! başarılı bir roman yazarı olacağım!

edit: olamadım. i.i.b.f. mezunlarına konan kota kalktı.
idari yargı hakimliği sınavı için başvurular bu yıl 26.09.2011-05.10.2011 tarihleri arasında açılacak ve sınav 26.11.2011 de gerçekleştirilecektir. sınav ücreti 50tl dir.
sınavında iktisadi idari bilimler ve siyasal bilgiler fakültelerine %20'lik kota garabeti uygulanan meslektir.
hayır; iibf mezunlarının idari hakimlik için yetersiz olduğunu düşünüyorsanız neden bir kısım idari hakimin iibf mezunları içinden alınmasına salık veriyorsunuz?
yok idari hakimlik için iibf mezunlarının aldığı eğitim yeterli ise bu %20 garabeti niye?

nerden baksan tutarsızlık, nerden baksan ahmakça!
2012 de yapılacak idari yargı hakimliği sınavında 200 kişilik bir alım yapılacak. Henüz tasarı halinde olsada sbf kontenjanının tamamen kaldırılması düşünülüyor. tabi bu kafalardaki kotayı kaldırır(mı?) o ayrı mevzu.
sürekli bir tartışmaya sebep olandır. zaten hukuk fakültesi mezunlarının da olabildiği, fakat idari alan olduğu için daha çok iibf, sbf, işletme fakültesi ve iktisat fakültesi mezunlarının başarı gösterdiği -zaten doğal olarak olması gereken- hakimlik alanıdır. çünkü bu alan işletme, iktisat gibi bilimleri çok iyi bilmeyi gerektirir. bunun yanında bu fakültelerde hukuk eğitimi de verilmektedir ki, zorlu bir sınavda başarı gösteren öğrenci bilgisini de kanıtlamış olur. bir zamanlar hukuk fakültesi mezunları sınavları bir türlü kazanamayınca kazanma * * %20'lik sınırlama gelmiş, daha sonra bu uygulamanın yanlış olduğu anlaşılıp kaldırılmıştır. * *

edit: sosyete'den pm ile şu an yasa tasarısı olarak beklediğini öğrendik, yeni bilgiler öğrendikçe güncelleyeceğim.
bu ayın sonunda ankara'da girilecek sınav. eğer sınav kazanılırsa mülakat aşaması için badem bıyık bırakılmalıdır.
Rabbim kısmet ederse göreve başlayacağım yeni mesleğim olacaktır.
Rengini bilmem ama taşşa*kları vardır.
Olmak için 3.5 senemi verdiğim, yarım sene sonra da sınavına gireceğim meslek mensubu.

Dua et sözlük. *

Edit: olamadım. Sınavına dahi giremedim.
artık 4 yıllık her türlü fakülte mezunlarının olabileceği hakimdir. lan dünyanın hiçbir yerinde böyle saçma bir uygulama göremezsiniz...mesela bende 4 sene hukuk fakültesi okudum üstüne 2 yıl da master yaptım 6 yıla tamamladım gidip pratisyen hekim olabilir miyim?
ilkokul mezunlarının bu ünvanı alamaması haksızlıktır, ayrımcılıktır.
biz ilkokul mezunlarının ilahiyat fakültesi mezunu hakimden nesi eksik ha?
ararın 155'i ararın.
olmadı avrupa insan hakları mahkemesinde görüşürüz.
Akp cahilliğin partisidir.

Tüm icraatları bunu yansıtır.

Bir ülke bu kadar vasatlığa batırılırsa çok ömrü yoktur. Acı , ama gerçek.