bugün

idari yargı hakimi

belkide iktisat okuyan çoğu arkadaşımızın aklını karıştıran soru budur: idari yargı hakimliği nedir? hangi süreçlerden geçer vs. ben bu konuda biraz araştırma yaptım ve yazımda onlara değineceğim.

idari yargı hakimliği sınavına iktisadi ve idari birimler fakültesinden, iktisat fakültesinden, işletme fakültesinden ve hukuk fakültesinden arkadaşlar girebilir. sınav yazılı ve sözlü olmak üzere iki bölümden oluşur yazılı sınav ösym tarafından hazırlanır. geçtiğimiz yıllarda 2 yılda bir yapılan sınav adalet bakanımızın açıklamasında da yer aldığı üzre bu yıl tekrar yapılacaktır.sınav konuları genel kültür,idare hukuku, idarî yargılama usulü hukuku , anayasa hukuku,inkılâp tarihi, borçlar hukuku (genel hükümler), medenî hukuk, maliye, ekonomi, vergi hukuku ve vergi usul hukukundan oluşmaktadır.hukuk alanında doktora yapan arkadaşlarımız yazılı sınava tabi tutulmazlar. bu mesleğin avantajı sadece il bazındaki mahkemelerde icra edilmesidir. zira ilçelerde idari mahkemeler yoktur.sözlü sınavı geçen adaylar staja başlarlar stajda net olmamakla birlikte 1.150 ytl maaş alırlar ve eski kanuna göre staj süresi 2 yıldır.mesleğe başlayan hakimler ise derecelerine göre 1.400 ytl-3.000 tl arasında maaş alırlar. maaş haricinde mahkemelerde görev yapanlar keşif ücretinin yarısını ve bütün idari mahkemelerin keşif ücretinden de aylık pay alırlar, idari yargı hakimliği halkla çok içli dışlı değildir. idari yargı hakimleri çoğunlukla dosya üzerinden karar verirler, iptal ,yargı davalarına bakarlar,35 il merkezindeki idare ve vergi mahkemelerinde görev yapabilecekleri gibi danıştayda tetkik hakim olarakta görev yapabilirler.söz konusu sınava gelirsek sınavda hukuk okuyan arkadaşlara göre iktisat alanında daha fazla başarı söz konusudur fakat hukuk alanında daha çok ayrıntı sorularla karşılaşılır. idari hakimlik düşünen arkadaşlar ilk dönemden hukuku sıkı tutmaları gerekir. sınavlar kolay lokma değildir.

bu yazılanlara katılmakla birlikte eksikleri olduğunu belirtmeliyim. maaşlar arttı artık. 2000 lira ile başlıyorlar. idari hakimlik alımı 50 kişi ile sınırlı ve bunların 40 tanesi hukuk mezunu 10 tanesi ise i.i.b.f. kökenli oluyor. bu da işin zorluğunu yeterince gösteriyor zaten. 2010 yılında yaklaşık 8000 kişinin girdiği düşünülürse kazanmak gerçekten büyük bir hayal olmaktan öteye gidemiyor. sınavdan sonra mülakat aşaması var. onu da geçtiğinizde iki yıllık staj başlıyor. bu sürenin sonuna kadar hakim değil hakim adayısınız. stajı da başarıyla tamamlamak gerekiyor. iktisat mezunları için mükemmel bir seçim. hayalimdeki meslek. son üç beş yıldır iki şeyi çok iddialı söyledim: idari yargı hakimi olacağım! başarılı bir roman yazarı olacağım!

edit: olamadım. i.i.b.f. mezunlarına konan kota kalktı.