bugün

dicle ve orta fırat bölümü olmak üzere 2 bölümden oluşur.
karasal iklim gözükür.
türkiye'nin yüzölçümü bakımından en küçük bölgesidir.
amerika'nın bazı eyaletlerindeki haritalarında olmayan bir ülkenin sınırları içinde gösterilen bölge.
bir ili için (bkz: siirt)
türkiye'yi gezmek isteyenlerin başlangıç noktası olması gereken ve terör olayları nedeniyle önyargıyla bakılarak tüm güzelliğinin gölgede kalmasına sebep olan bölge.
toprağının renginden tutun, mimarisi ve kültürüyle büyülenmekten kendinizi alamayacağınız bir bölge.
ilkbahar aylarında düzenlenen gap turuyla görmeden bu dünyadan gitmeyin denilesi bölge.
uzun yıllar unutulan topraklar. oysa geçmişi çok görkemlidir. yukarı mezopotamya ovasının kuzey başlangıcıdır. asırlarca kavimleri ağırlamış, kervanları uğurlamış, dinleri ve kültürleri kaynaştırmış topraklardır.
(bkz: güneydoğu anadolu projesi)
alınan vergilere göre gideri en fazla olan; devlete en çok açık verdiren bölge.*
buna müteakip legal ve illegal durumlardan yılda yaklaşık 50 milyar doların döndüğü, marmara bölgesinden sonra para döngüsünde ikinci sıradaki bölgemiz.
Adıyaman
Batman
Diyarbakır
Gaziantep
Kilis
Mardin
Şanlıurfa
Siirt
Şırnak

illerinden olusur.
her sehrinde turk bayragi dalgalanmasina ragmen bazi ulkelerin kurdistan olarak tanitmaya calistigi bolgedir.
bazı ülkelerin haritalarında kendi topraklarında gösterdikleri bölge. medeniyetin beşiği, kültür mozaiği olan yer.
Ne kültür mozaiği ne medeniyet beşiği olan yer. 1. Dünya savaşı sonrası ingilizlerin, ileride türkiye'yi istediği kadar manupule etmek, gelişmesini engellemek için Türkiye'ye kitlediği "dandik" yer. Denize kıyısı var mı? Yok. Herhangi kayda değer bir yeraltı zenginliği var mı? Yok. Coğrafyası nasıl? Yazın sıcaktan insanlar damda yatar, kışın soğuktan 6 ay yollar kapanır, kurtlar ve ayılar şehre iner. Halkı çalışkan ve zengin mi? Nerdeee.. Halkı türk ve türkiye düşmanlığından başka bir şeyden anlamayan, bedeva elektrik ve suyu "hak" zanneden, aşiret ve köy kültürü içinde yaşayan bir yapıda.

Bu durumda kanımca yapılmış en büyük hatadır, bu bölgeyi sahiplenip de Batı Trakya'nın gitmesine göz yummak. Medeniyetin "m"sinin uğramadığı bir yer, Türkiye'nin afganistan'ı bir bölge. tez elden, isteyene uygun fiyata geçirilmesi, kurtulunması gerekir.
medeniyetten bahseden bazı insanların hakkında kurduğu medeniyet dışı cümleleri hak etmeyen bölge. bölgedeki tüm insanları aynı kefeye koyan zihniyetiyse anlamak mümkün değil.haksız eleştiri yapan arkadaşın güneydoğu anadolu bölgesini görmediğini ve oturduğu yerden aklına geleni yazdığını düşünmekteyim.marmara ne kadar türkiye'nin bir parçasıysa ve değerliyse güneydoğu da en az o kadar türkiye'nin bir parçasıdır ve değerlidir.
(bkz: güneydoğu anadolu projesi)
(bkz: gap)
Güneydoğu Anadolu Bölgesi, Türkiye'nin yedi coğrafi bölgesinden biridir.Güneydoğu Torosların güneyinden Suriye sınırına kadar olan yerleri kaplar. Bölgede etli ve baharatlı yiyeceklere sahip olan zengin bir mutfak kültürüne sahiptir.

Güneydoğu Anadolu Bölgesi iki bölüme ayrılmıştır. Bunlar, Orta Fırat Bölümü ve Dicle Bölümüdür. Bölgeyi bölümlere ayıran sınır Karacadağ volkan konisinden geçer. Bölgede yükseltisi fazla olmayan ova ve platolar geniş yer kaplarlar.

Bölgenin kuzey kesiminde Toros dağ sırasının güney yamaçları ile birlikte ikinci bir kıvrımlı dağ kuşağı uzanır. Bölgenin ortasında 1938 m yükseltiye sahip sönmüş Karacadağ Volkanı yer alır. Bölgenin batısında ise Gaziantep Platosu üzerinde yükselen "Kartal Dağları önemli yükseklik yapar.iç kesimlere gidildikçe iklim karasallaşır.

Karadağın batısında Harran, Suruç,Ceylanpınar ve Birecik ovaları yer alır. Dicle nehri ve kollarının toplandığı Diyarbakır Havzası geniş olmayan ancak çok verimli bir ovaya sahiptir.

Karacadağın batısındaki Şanlıurfa, Gaziantep, Adıyaman platoları Fırat ve kolları tarafından derin bir şekilde yarılmıştır. Karacadağın doğusu ise daha engebeli bir yapı gösterir. Bu bölümün güneyinde Mardin-Midyat Eşiği yer alır.

Bölgenin iki önemli akarsuyundan biri olan Fırat, kaynağını Doğu Anadolu Bölgesinden alır. Bölgede ise Toroslardan gelen Kahta ve Karadağdan gelen küçük akarsularla beslenir. Güneydoğu Torosların güneye bakan yamaçlarından birçok kol halinde çıkan Dicle Nehri ise bölgenin diğer önemli akarsuyudur. Her iki akarsu da Basra Körfezine sularını boşaltırlar.

Bölgede doğal oluşumlu göl yoktur. Ancak Fırat ve Dicle üzerinde kurulmuş baraj gölleri bulunmaktadır. Bölgenin ve ülkenin 2. baraj gölü olan Atatürk Barajı bu bölge sınırları içinde yer alır.

Coğrafi yönden GAP'ın (güney doğu anadolu projesi giriş kapısı, sanayisi ve ticari hacmi ile de GAP kalkınmasında temel teşkil eden Gaziantep, ekonomik yönden çevresindeki 18 ili etkisi altında tutmaktadır.

Bölge,Anadolu'nun en eski kültürel yerleşim merkezidir.Kısıtlı oranda yapılan turizm faaliyetleri daha çok tarihî kalıntılar ve inanç turizmi ile olmaktadır. Adıyaman ilinde Nemrut Dağı Millî Parkı,Diyarbakır kent surları ve özellikle son yıllarda büyük ilgi görmektedir.Son yıllarda Diyarbakır'a yerli ve yabancı binlerce turist gelmektedir. Peygamberler Şehri olarak adlandırılan Şanlıurfa başlıca turizm merkezleridir.

Gaziantep'te Zeugma Yesemek açık hava müzesi (islahiye), Dolmen mezar (Yavuzeli), Dülük harabeleri (Şehitkamil), Hasan süzer Etnografya Müzesi, Gaziantep Müzesi'dir.. NEMRUT DAĞI MiLLi PARKI Nemrut Dağı ve Kommagene Kralı Antiochos'a ait Tümülüs ve kutsal alanlar, Milli Park'ın ana özelliğidir.Antiochos'un tümülüsü ve dev heykelleri, Arsameia(Eskikale),Yenikale, Karakuş Tepe ve Cendere Köprüsü Milli Park içerisindekalır. Nemrut Dağı doruğundaki kalıntıları yerleşme yeri değildir.Antiochos'un Tümülüsü ve kutsal alanlardır. Tümülüs, 2150 metre yüksekliğindedir, Fırat Nehri geçitlerine ve ovalarına hakimdir.Tepe üzerinde bulunmaktadır. Kralın kemiklerinin ya da küllerinin ana kayaya oyulmuş odaya konulduğu ve 50 metre yüksekliğinde ve 150 metre çapındaki tümülüs ile örtüldüğü düşünülmektedir

Bölgenin nüfusu 9.478.999 dur. (2007 adnks sonuçlarına göre il nufüsları toplamı) Doğum oranının yüksek, yüzölçümünün küçük olması nüfus yoğunluğunun fazla olmasına sebep olmuştur. Fırat bölümü ve özellikle Gaziantep Yöresi yoğun nüfuslanmıştır.Çünkü bütün sanayi burdadır.sanayi beraberinde nüfus artışınıda getirmiştir,ayrıca Gaziantep bölgesi dışında sanayi hemen hemen yoktur. Yağışın azaldığı düzlüklerde nüfus azalır. Bölge diğer bölgelere göç veren bir bölgedir. Ayrıca mevsimlik işçi göçleri de olmaktadır.
sıcaktır. kavurur.
'' yedirtmeyiz ulan kimseye ! '' denilen ; fakat altı-üstüne getirilen, hor görülen, bakılmayan , iradeli bir biçimde ihmal edilen bir bölgedir kendileri.
güneydoğu anadolunun ne suçu vardır, o da vatanımızın bir parçasıdır, üzerinde yaşayan mahlukları tehcir edelimdir.
(bkz: kürtler/#5058995)
türkiye haritasına baktığımızda sağ alt tarafta kalan bölgemizdir. gözden çıkarılamayacak olan, kaderine terk edilemeyecek olan, kutsal vatan toprağıdır. kürdistan'ı isteyenler için biraz güneye gitmeleri yeterli olacaktır. he tabi kabul edilirlerse... zira hiç bir ülke yoktur ki dünya üzerinde 5 milyonluk(!) bir toplumun 3 milyonu kadarına sağlık hizmetlerinden bedava yararlanma hakkı versin, ülkeye hiç bir katkı sağlamayan insanlara uzun yıllarca tahammül etsin. eğitimsizlikten, imkânsızlıktan kimse dem vurmasın efendim. hakları da yok kimselerin buna kanaatimce. devlet eli ile yapılmış okulları, fabrikaları, projeleri destekledikleri el ile yıkanlar, yakanlar, sabote edenler haketmiyorlar "ezildik", "cahil kaldık" demeyi. benim iç anadolu bölgesinde ziraat ile uğraşan vatandaşım en az güneydoğu'daki vatandaşım kadar zorluk çekmektedir. ki toprak verimliliği açısından iç anadolu ile güneydoğu anadolu kıyaslanmaz bile... ancak iç anadolu'da şehrin iş adamları tarafından güzelleştirilmiş, daha yaşanır hale getirilmiş bir kayseri var iken hiç mi iş adamı çıkmamıştır güneydoğu anadolu topraklarından? tey tey tey... ondan sonra verelim, kurtulalım demek kolay tabi. ancak; sırf o toprakları muhafaza etmek için canını ortaya koyacak o kadar çok evladı vardır ki bu vatanın kimilerinin aklı dahi almaz, hesapları dahi yetmez sayıları için...
bu bölgenin en güzel şehiri tartışmasız iskenderun'dur. havana havası vardır. onun dışında diyarbakır, mersin, adana, gaziantep ve urfa'ya gitmiş biri olaraktan, aralarında en büyüleyici şehir gözümde urfa olmuştur. kıyı bölgesi olan taraflar sıcak ve nemlidir. diyarbakır tarafı daha çok kuru sıcaktır.

ayrıca diyarbakır da, yazın gündüz sıcağında asla viski içmeyiniz. *
ensest olaylarının en fazla yaşandığı bölge. buna paralel olarak namus cinayetlerinin de en fazla işlendiği bölgedir.

hep söylerim bunu, ortada bir namussuzluk olmasa namus cinayeti de olmazdı.
iklim ve cografya dolayisiyla turkiye nin en sikinti verici bolgesidir.
gezilecek tarihi değeri olan bölgedir.
Osmanlının türkiye'ye attığı en büyük kazıktır. Gereksiz bir bölgedir. Türk insanına gereksiz şekilde pahalıya patlamaktadır. Bir referandum yapılıp, dehlenmesi gerekir.