bugün

fransız psikiyatr ve siyaset kuramcısı. cezayir devrimi'nin ideoloğu'dur. sömürgecilik aleyhtarı kuramcıların en önemlilerinden biriydi. 1961 yılında ölmüştür.

en önemli savları şu açıklamasıyla özetlenebilir:

"üçüncü dünya, avrupa'nın bazıları büyük başarıları kadar cinayetlerini de göz önüne alarak insanlık tarihine baştan başlamak zorunda; bu cinayetlerin en korkuncu, birey düzeyinde, insanın işlevlerinin hastalıklı bir biçimde bölünmesi ve birliğinin parçalanması; toplum düzeyinde kopukluklar, katmanlaşma, sınıfların körüklediği öldürücü gerginlikler ve (... ) nihayet insanlık düzeyinde, ırklar arası kin, kölelik, özellikle soykırımdır (... ). öyleyse arkadaşlar, avrupa'dan esinlenen devletler, kurumlar ve toplumlar kurarak avrupa'ya haraç ödemeyelim."
" eğer beyaz sömürgeci liderlerin yerine avrupa tarafından yetiştirilmiş siyah afrikalı burjuvalar getirilirse bu sömürgecilik sonrası afrika uluslarının sonu olur." demiştir bundan onlarca yıl önce. bu da fanon'un ne kadar kuvvetli bir öngörüye sahip olduğunu göstermiştir.
1925-1961 yılları arasında yaşamış meşhur afrikalı düşünür.

martinik adasındaki fransız antiller'inde doğup, eğitimini fransa'da yapan fanon, ikinci dünya savaşı sırasında, gerek kuzey afrika'da, gerekse avrupa'da fransız ordusuna hizmet etmiştir. lyon üniversitesi'nde psikiyatri tahsili yapmıştır.

sömürgeciliğin ve ırkçılığın doğası üzerine düşünen fanon'un siyaset felsefesinin en önemli konusu 3. dünya'nın kurtuluşuydu.
"Bir kölenin en büyük hayali bir köle sahibi olmaktır." sözünün sahibidir. ufku geniştir. öğrenilesidir.
ali şeriati'den okunmalıdır.

(bkz: kendini devrimci yetiştirmek)
sömürge insanın arınması için tek yolun sömürgeciye karşı şiddet olduğunu savunan düşünür, devrimcidir. cezayir devriminin bir anlamda babasıdır.
(bkz: frantz fanon un vasiyetnamesi)
Bir ırkın başka bir ırkı sömürmesini öngören sistemlerin kurbanı durumundaki insanların sorunudur yabancılaştırma , daha üstün olduğunu ileri süren bir uygarlığın
başka bir dünyaya bakış , dünyayı yorumlayış formu üzerindeki horgörüsüne hedef olan insanların sorunudur yabancılaşma . Entellektüel yabancılaşma burjuva toplumunun bir üründür.
Turkiyede yasayan bir takim kürtler icin mukemmel tespitler sunan dusunurdur. Ozellikle sozlukteki kürdümsü genclerin bu reisin kitaplarini okumalarini tavsiye ediyorum.