bugün

dördüncü nesil yazar.*

ayrıca; ferahfeza mevlevi ayini
müziğimizde bir makamdır , tanpınar'ın romanlarında sıkça adı geçer. mahur beste ile tanpınar romanlarında karakter tahlili yapılabilecek kadar fazla ve önemli derecede yer alır.
KLASiK TÜRK MUSiKiSiNDE YEGAH PERDESiNDE KARAR KILAN BiR MAKAM.
FERAHFEZA MAKAMI

Ferahfeza Makamı, Acemaşiran perdesindeki Çargah Makamı dizisi ve Yegah perdesindeki Buselik Makamı dizilerinin birlikte kullanılmasıyla meydana gelmiştir.

a. Durak: Yegah perdesidir
b. Seyir: inicidir
c. Güçlü: Dügah perdesidir (ikinci derecede Acem)
d. Yeden: Kaba Nim Hicaz perdesidir
e. Donanım: Si küçük mücennep bemol

Dizinin Seyri: Ferahfeza Makamı seyrine genellikle Acem perdesi civarından başlanır. Çargah perdesine kadar inilerek Çargah'lı ve Dügah perdesinde Kürdi'li kalışlar yapılır.
Genişleme sesleri fazlaca kullanılmaz. Bitiş sesleri ise Buselik dizisi ile olur. Yegah perdesindeki Buselik dizisinin sesleri kullanılarak yedeni olan Kaba Nim Hicaz perdesi de gösterilerek Yegah perdesinde karar verilir.

Bu Makamdaki Bazı Şarkılar:
* Bülbül-i hoş neva, lütfunu tut reva (Dede Efendi)
* Dinlendi başım dün gece bir parça dizinde http://www.youtube.com/watch?v=JlToWzH97G8 (Lemi Atlı)
* El benim'çün seni sarmış biliyor (Dede Efendi)
* Seyretmek için seyrini ey ruh-i revanım (izak Varon)
ferah artırıcı.
geniş geniş.
ayin... 4.selam.. nasıl bir eser bu böyle.. allah'ım... nasıl güzel.. bu gece yine ben bülbülleri hamûş edecek gibiyim. dedirten.
incesaz ile ete kemiğe bürünen makam.

hüzünlü bir sokak gibi, evrensel gülüşleri barındıran.

pencereden dışarıyı izleyen yaşlı bir teyzenin, yerde bulduğu açılmamış çikolataya bakan çocuğun, hatırlayamadığı şarkının sözüne duvarda rastyalayan gencin, beğendiği delikanlının mektubunu okuyan kızın gülüşleri...
18. yüzyılda ortaya çıkmış, dede efendi tarafından geliştirilmiş ve gerçekten insana ferahlık duygusu veren bir makam.
buna en iyi örnek teşkil edebilecek, dede efendi tarafından bestelenen ferahfeza mevlevi ayini de mutlaka dinlenmesi gereken bir başyapıttır. makamı, acemaşiran ve sultan-i yegah tan mürekkeptir

ferah feza nın kelime manası: "ferahlık artıran" dır. farsça bir kelimedir.(gerçekten de ferahlatır, eski zamanlara götürür insanı)
osmanlı döneminde kullanılan bir kadın ismi. artık pek rastlanmıyor.