bugün

abd - air combat command'in eski komutanı hava orgeneral gilmary michael hostage'ın, türkiye'nin de alacak olduğu f 35a ile ilgili "it dalaşına girmiş bir f 35 pilotu hata yapmıştır", "f-22 olmadan bir hiç" ve "hava kuvvetlerine bunu almaktansa ölürüm" dediği uçak.

ve bazıları gelmiş "motoru şahane", "radarı ufolarda yok" gibi abuk subuk lâflar ediyorlar. şaka mısınız oğlum siz?

not: bu âletten iki tane alan kazığın büyüğünü yemiştir.

not-2: ruslar şu anda dünyanın en iyi jet motorlarını üretiyorlar.
abd'nin kendi masraflarını kısmak için konut projesi satan dolandırıcılar gibi takıldığı uçak.

türkiye üretici görünüyor ama kaynak kod alamıyor. milyar dolarlar döküp yüzlerce uçak alacaksın ama amerika'nın işine gelmeyen hedefleri vuramayacaksın. bir de matah bir şeymiş gibi bunu siyaset konusu yapacaksın.

bir de birileri %100 yerli uçak üretilmez diyenler olmuş. bi siktirip gitsinler!
şimdi olacakları yazıyorum, amerika bize uçaklarımızı vermediği için biz suriyede amerikadan kaçıp sınırlarımıza giren goebenov ve breslauyov isimli 2 rus uçağını kendi bünyemize kattığımızı ve isimlerini de yavuz ve midilli koyduğumuzu belirtiyoruz.

sonrasında bu yavuz ve midilli havalanıp suriye veya ırakta amerikan mevzilerini vuruyorlar.

tarih tekerrürden ibaret değil miydi?
ne halt etmeye alacağımızı anlamadığım uçak. bak adında joint yazıyor, müşterek diyor, senin benim vergilerimle alınacak, borcumuza borç eklenecek diyor.
adı joint, çünkü abd, bu uçağı donanma, hava kuvvetleri ve deniz piyadelerinin hepsinin kullanacağı bir makine olarak ısmarlamış. temelde bir donanma uçağı. en büyük özelliği kalkış ve iniş sistemleri.
peki bizim nasıl bir donanma stratejimiz var ki uçak gemilerine, helikopter gemilerine, deniz aşırı donanma filolarına ve küçük askeri üslere (yani sonuçta okyanus ötesi bir savaş gücüne) uygun bu uçaktan 100 tane ısmarlamışız? kısaca soruyorum, napıcaz lan biz bu uçakları?! bizim nasıl bir hava kuvvetleri stratejimiz var? deniz aşırı işgal ya da saldırı planımız mı var? ırak dağındaki iki üsse bomba atmak için iki sene dil döken ülkemde 100 tanesi 11 milyar dolara gelen bu uçakların ne işi var? hastanesine ilaç bulamayan bir devletin bu projede taşeron ve enayi müşteri olmasıyla gurur duymak nedir?
bir şey işe yarayacaksa alınır. bu uçakları almak isteyen hükümet ve bu uçaktaki payımızı öve öve bitiremeyenler, sonuçta bu 100 uçağın ne işe yarayacağını hiç düşünmüşler mi acaba? yunanlara veya pkk'ya karşı mı? kıbrıs'ı savunmak için mi? sırtımıza havucu bağlayanın yemek takımına özenmeyi bırakın.
lockheed martin'in jsf (joint strike fighter) projesi dahilinde geliştirdiği ilk bakışta f-22'leri andıran, yeni savaş uçagı(eski x-35). ilk uçuşunu 2006 sonlarında yapması, 2011 gibi de tanıtılması planlanıyor.

adını eski P-38 Lightning'lerden alan tek kişilik ve tek motorlu olan bu uçak BAE Systems ve Northrop Grumman'ın yardımı ile abd, ingiltere ve bir kaç müttefik ülkenin(içlerinde türkiye de var) fonlamasıyla üretilmiştir.

f-16'ların yerine geçmesi planlanan normal modelinin(F-35A) yanı sıra dikey iniş-kalkış yapabilen ingiliz harrier'ların ve amerikan hornet'ların yerini alacagı söylenen bir modeli de vardır(F-35B, eski x-32).

2002 yılında 175 milyon dolar ile jsf projesine, üçüncü dereceden ortak olan türkiye -yamulmuyorsam- 2012 gibi 120 tane f-35A'yı turk hava kuvvetleri filosuna katmayı planlıyor.
Bu saab da olduğu gibi bilmem ne haklarını bir kaç trilyon dolara alsak ya, hem araştırma geliştirme için bi 20 yıl zarar etmeyiz hem de bizim mühendisler daşak kebabı yapmaya devam eder*,
Adam akıllı bir teknik üniversitemiz yok ki amk, olan da zaten abdye Avrupa'ya mühendis yetiştiriyor, yurt içinde iş yapacak mühendis de gidip iskide sayaç okuma memuru oluyor,
AMK böyle ülkenin ben.
görsel

Bir de kamera olanı var. Muhteşemdir.

Sony f-35
F-35 Müşterek Taarruz Uçağı adı ile tanıtılan ve ismi Lightning II olacak olan 5. nesil savaş uçağıdır. üretimi türkiye ile birlikte amerika, ingiltere, italya, hollanda, kanada, avustralya, danimarka ve norveçin katıldığı tek motorlu en güçlü uçak ünvanının yanı sıra sesten hızlı uçması ve radarda görünmezlik gibi özellikleri olan uçaktır.
ülkemizde aselsan, havelsan va tai ile birlikte toplam sekiz firma üretimine yardımcı olacaktır.
Türkiye nin bu konudaki yaklaşımını şu şekilde özetleyeyim, 1998 de yani projenin başladığı zaman türkiye bu uçağa muhtaçtı natodaki yaklaşımındam ötürü de fiyata çok fazla takılamadan sadece projeye dahil üretici ülke olarak programa girdi. 20 yıl sonra ise işler değişti, uçak bekleneni veremedi, teknolojisi çalınarak benzer özelliklerde birkaç uçak üretildi. Şimdi de çin stolv olarak yeni bir modelini geliştiriyor. Kısaca türkiye uzayan sürecin ardından farklı alternatifleri kendince değerlendirdi. Hürkuş, hürjet ve insansız uçak teknolojisinde yol katetti. Şu an insansız süpersonik savaş uçağı üretebilecek bilgi birikim ve donanımı olan ülke bu ambargo ihtimali bulunan güvenilmez jetlerden caymak istiyor. Abd nin ağlamasına rağmen ki sessizlik bu yüzden. Kısaca türkiye parasını kendi projelerinde kullanabilmek için bu pahalı uçakları vermemesini istiyor. F35 gelmezse üzülmeyin, bir şekilde o da bize yarayacak. Gelirse üzülebilirsiniz.
Daha iyisi gelene kadar, en iyisi bu.
Selçuk bayraktar ekibinin f-35 muadili bir uçak yapmasının imkanı bulunmuyor.
Kendisi mit'te pervaneli iha yapmayı öğrendi. Türkiye'de geliştirip sihaya çevirdi.
ABD, jet motorlu dev hayalet predator siha yapıyor mesela.
Bizden 50 yıl ilerdeler.

Bu uçakların Stealth özelliği devlet sırrıdır.
Mit'te değil, imalatçı şirkette (Lockheed Martin) çalışan bilir.
ilki 2015'te türk hava kuvvetleri envanterine girecektir.

ayrıca, abd bizden yaklaşık 5 yıl evvel bu kuşa sahip olacaktır.

ilk uçuş denemesi yapılan prototipinin üzerindeki 10 ülkenin bayrakları içinde türk bayrağı da vardır.
kapı sesi toktur.
Avrupa birliği bile bir olup sıfırdan savaş uçağı üretemezken daha doğrusu eurofighter projesinde maliyetler, bakım gibi birçok konuda kafa üstü çakılmışken Türkiye'nin Sıfırdan savaş uçağı üretmesini bekleyenlerin eleştirdiği uçaktır.

Gençler Korkmasın Savumma sanayimiz AKPnin sikindirik politikalarıyla yönetilmez. Milgemden, Tank projelerine, oradan füze projelerine, helikopter projelerine her şey çok hızlı olmasa da emin adımlarla ilerlemektedir ve Türk sanayisine de yüksek katma değerli üretim kolu olarak can vermektedir. EN basiti bugün benim içerisinde bulunduğum gemi sektöründe Sektörü Türkiye çapında ayakta tutan yegane kalemlerden biri savunma sanayi kalemidir. o yüzden kimse Türk savunma sanayisini, yerli üretimi hafife almasın.

Bugün savunma gemisi sanayinde yerli malzeme oranı yüzde 80leri aşmıştır yanlış hatırlamıyorsam. bugün f16da yerli malzeme oranı sallıyorum yüzde 5 ise gelecekte f35lerde kimsenin kuşkusu olmasın ki bu artacaktır ve Türkiye Cumhuriyeti sağlam bir iktidarın da ülkeye gelişiyle En az amerika kadar savunma sanayisinde bağımsız olacaktır. AKP gibi iktidarlara rağmen Dünyada savunma sanayisinde çok güzel bir noktaya gelecektir.

ek: Lan arkadaş şu uçağın son insanlı savaş uçağı projesi olduğunu kim uydurdu onu da merak ediyorum.
amerikanların f 22 vermemek için itelediği uçak.