bugün

bilimlerin ortaya koyduğu bilgi sorunlarını;bilen,bilinen ve bilme etkinliği arasındaki ilişkileri inceleyen felsefe dalı.
bilgi bilimi
(bkz: metaphysics)
felsefe dersinde duydugum fakat ne oldugunu hatırlamadıgım birşey.ama yanına demogoji getirince cok güzel durdugu aşikar.
(bkz: epistemolojik demogoji)
Bilgiyi ve onun kaynağını sorgulayan felsefe dalı
epistomoloji; her şeyden önce " bilgi nedir ? " sorusunu sorar. bütün bilimler ve felsefe arasında ortak olan bilgi bir fenomen dir ve bu fenomenin bir çok sorunu vardır.
bilim, bilgi fenomeninin kaynağı, olanaklılığı, sınırları, doğruluğu ile uğraşmaz. elde ettiği bilginin niteliği ile bu bilginin kazanıldığı şey üzerinde durmaz. bilim araştırmalar yapar,. felsefe ve felsefenin özellikle önemli bir alanı olan epistemoloji ise bilimin ve bilimlerin ele almadığı bütün bu konuları kendisine konu olarak alır.
bu çerçevede bütün bilimlerin epistemolojiyle bağlantıları vardır.
epistemolojinin ele aldığı sorunlar çerçevesinde çeşitli yaklaşımlar ortaya çıkmıştır; gerçekçilik, olguculuk, akılcılık, vb.
her epistemolojik yaklaşım bu sorunlara farklı yanıt verir.

(bkz: bilgi)
(bkz: bilgi felsefesi)
bilginin kaynağını araştıran ve onu derinleştiren, yapısalcılığa yön veren felsefe biçimi.
ana maddesi bilgi olan ve bilgiyi inceleyen felsefe dalı.
bilgi felsefesi olarak da adlandırılan bilginin doğası, kapsamı ve kaynağı ile ilgilenen felsefe dalı.
(bkz: gnoseoloji)
bilgi felsefesi olarak bilinmesine rağmen esasen bilimsel bilgi felsefesi diye anılmasında fayda vardır. bilginin doğasını, kaynağını, nedenlerini ve sonuçlarını, mantığını,gerçekliğini diğer bilgilerle olan bağlantılarını inceleyen bu felsefe kuramı bir çok felsefe akımının çıkış kaynağı olmuştur.
fakat epistemolojinin kendisinin bilimsel olup olmadığı da tartışılır zira epistomoloji birebir pozitif bilimlerle ilgilenirken aynı zamanda sosyolojiden faydalanır ve sosyoloji her zaman bilimsel bilgiyi vermez. dogmaların kemikleşerek kültürel bir yapı aldığı toplumlarda bilginin doğruluğu tartışmalara sebep olur. bu durumda kişilere göre değişkenlik arz eden bilgi görecelilik yani izafiyeti doğurur ki heisenberg in belirsizlik ilkesi var bir de tabi.
felsefenin alakalı olduğu alanlardan 'bilgi' ile ilgilenen kısmına filozofların verdiği isim.
(bkz: bilgi kuramı)
bilgi kuramı anlamına gelmektedir.
insan bilgisinin yapısını ve geçerliliğini inceleyen felsefe dalı.
(bkz: episteme)
1856 yılında işkoç filozof James F. Ferrier tarafından konulan isimle bilgi felsefesi olarakta bilinir. kökeni antik yunanca da epistemeden gelir bilgi demektir. (bkz: James Frederick Ferrier)
a priori ve a postriori için konuşacak olursak bu ikisi arasında çetin savaşların döndüğü arenaya ev sahipliği yapan felsefe dalıdır.
bilginin göreceliği ve bilginin ne olduğu konusunda iki kutup binlerce yıldır savlarını ortaya koymakta. bir taraf bilginin sadece deney ve gözlem yoluyla elde edilebileceğini savunurken (a posteriori) diğer bir tarafta bilginin insanda doğarken-doğmadan önce var olduğunus avunur (a priori), tabi bu ikisini de harmanlayıp bilginin özelliğine göre kategorilendiren taraf da mevcuttur.
burada dikkat edilmesi gereken asıl mesele bilginin tanımında yatmaktadır. bilgiyi sorguladığımızda cevap olarak edinilen bilgiye (sözde) göre mi yoksa bilginin aslında bir kere doğuştan geldiğine ve üzerine tuğla misali eklenerek mi edinildiğine yer vereceğiz. güdüler ve çeşitli motor hareketler kıstas alınabilir bunun yanında ise tecrübe ve gözleme dayalı nesnel bilgiler de elbette bilgi tarifine uyacaktır. burada da işe ontoloji ve fenomenoloji karışacaktır. varlığın tanımı dolaylı yoldan bilginin varlığına ve bilginin tanımına köprü kurabileceği gibi, bilginin doğası ve bilginin tanımlananın ve dilin sınırları üzerinde "var olduğu" gibi bir durum da yaratabilecektir.
yunanca "episteme" (bilgi) ve logos kelimelerinden türeyen bilgi felsefesine verilen addır. bu bilim dalı en yalın anlamıyla bilgi bilimi diye tanımlanabilir. pür doğru bilgi var mıdır, varsa bile nasıl elde edilir gibi sorularla doğrunun ve hakikatin doğasına yapılan bir keşif gezisidir.
bilmek bilene bağlıdır felsefesi.
proje dersin de dün anlattığım konular arasındaydı. insanların bildiği bilgilerin doğruluğunun sorgulanması sonucunda ortaya çıkan felsefedir. ben kitabın yalancısıyım.
en temelde ''bilginin kaynağı nedir?'' sorusuna yanıt arayan felsefe türüdür.
bilgi göreceli midir?
gerçek bilgiye ulaşılabilir mi?
varlık felsefesi ile birlikte en derinlemesine felsefi kafa yorma eylemlerindendir.
varlığa ve bilgiye yaklaşımız bizim en önemli çıkış noktalarımızdandır çünkü.
Fuzuli'ye sormuşlar "Sevmek mi daha güzeldir, sevilmek mi?" diye; "Hacı, sevişmiyorsan hepsi fuzuli" demiş. Seni epistemolojik çılgın seni..
finalinden ba alarak geçtiğim derstir.