bugün

DAVA, Almanca’da 'Çeşitlilik ve Uyanış için Demokratik ittifak' anlamına gelen 'Demokratischen Allianz für Vielfalt und Aufbruch' kelimelerinin kısaltması olarak kullanılıyor.
Ey iman edenler! Allah’a yardım ederseniz O da size yardım eder ve ayaklarınızı sağlam bastırır.

Muhammed Suresi 7. Ayet
Günde sadece 4 saat uyku.
Dört bir yanın hain dolu.
Yorgun bitkin ama pes etmeyen bir beden.
Hakkını ödeyemeyiz reis.
Yoruldun biliyoruz ama.
Bu dava sensiz olmaz reis !

Not : ağır ceza reisine ithaftır. *
Türkiyedeki özel hukuk davalarının çoğu, insanların birbirine güvenip işlemleri senede bağlamamasından kaynaklanır.
Kafka nın bir kitabıdır. Ben bu yazarı çok severim ama ne zaman kitaplarını okusam yazık psikolojisi bozuk adamın diyorum.
kafkaesk kavramını sonuna kadar hissettiriyor. fazlasıyla yaşanan zaman ve mekan kaymaları, başlarda garip gelen ve mantığa aykırı olduğunu düşündüğümüz olayları kitap ilerledikçe artık kaniksiyoruz, bir noktadan sonra suclamanin ne olduğunun da bir önemi kalmıyor sadece joseph k.'nın iç bunalımında kaybolmaya başlıyoruz. o noktadan itibaren mantığa aykırı olduğunu düşündüğümüz olayların aslında hayatın ta kendisi olduğunu fark etme kısmı başlıyor.

bir kafka eseridir. kült.
bir kafka romanı.

öncelikle kafka'nın eserlerindeki "varoluş korkusu" kavramına aşina değilseniz romanın size sıkıcı geleceğini söyleyebilirim. ki kafka kendini "korku" üzerinden ifade eden bir yazar ve eserlerinde de bu duyguya oldukça ağırlık verir, dava'da olduğu gibi.

kitapta nedenini bilmediğimiz bir davada yargılanan joseph k.'nın yaşadığı varoluş korkusuna tanık oluyoruz aslında. çabalarına, hırsına, kararsızlığına, yasaya inanmamasına rağmen davayı kazanmak istemesine.

soyut bir kitap olduğu için herkesin yorumu farklı olacaktır. benim yorumum ise herkesin kendi hapishanesinde yaşadığı ve davanın da vicdanımız olduğu yönünde. çünkü bu davada gerçek aklanma yok, tıpkı vicdanlarımızda olduğu gibi. ve biz ömür boyu yargılanıyoruz/yargılıyoruz kendimizi, davanın yani ömrümüzün sonunu bildiğimiz halde.

aslında bu giriyi yazarken bile kafam karışık ve cümleleri toparlayamıyorum. çünkü kitap öyle bir kitap. ben kendi davamız olarak değerlendirdim ancak bir başka yazar bu kitap üzerinden günümüz adalet sistemini eleştirirse, ona da sonuna kadar katılırım.

kitaptan sevdiğim bir söz ile bitireyim:
"zan altındaki insanların bir şeyler peşinde koşması tembellik etmesinden daha hayırlıdır çünkü tembellik eden kişi farkında bile olmadan kendini terazinin kefesinde günahlarıyla tartılırken bulabilir"
Dava bir tehdit değildir. Davayı tehdit olarak görüyorsanız malsınız demektir. Ayrıca sürekli bu uyarıyı alıyorsanız da kanun tanımaz bir malsınız demektir.
Bana çok ağır gelen bir franz kafka kitabı. Sanırım bir distopya anlatılmakta.

--spoiler--
Ortada bir dava var ama neden açıldığı asla bilinmiyor kitap boyunca. Ama sürekli davadan bahsediliyor bu da beni çok sıktı ve yordu açıkçası. Merak edilebilecek çok şey var ama hiçbiri açıklanmadan kitap sona eriyor. Kısacası sadece sonuçlar var nedenlere yer verilmemiş.
--spoiler--
--spoiler--
davalı ve davacı; josef k. ve toplum
--spoiler--

--spoiler--
'adaletin hareket etmemesi gerekiyor, aksi halde terazi sallanır ve doğru ölçmez'
--spoiler--
Josef k diye yazılır yürüyen taşak diye okunur.
amiyane tabirle al eline bir kaya nereye dayarsan daya tadında bir kafka eseri.

--spoiler--
hiç sebepsiz başına iş açılan bir adamın suçsuzluğunu ispat etmek için mahkeme, mahkeme dolaşmasını anlatır.
--spoiler--
Bir kafka kitabıdır. Daha yeni başladım ama burada da yazarın yargı sistemini eleştirdiğini bir gerizekalı bile anlar efendim. 20. yüzyılı korku imparatorluğu olarak adlandıran kafka bu dönemde insanların suçsuz yere bir türlü bir sonuca varılamayan davalarda yargılandıklarını anlatmış.
Franz kafka'nın başyapıtlarından biridir. Evet.
kafka'nın düşündüren öğreten kitabı.

"kuşku altında olan için hareket hareketsizlikten iyidir, çünkü hareketsiz duran kendisi de bilmeksizin, hep bir terazi kefesinde olabilir ve günahlarıyla tartılabilir."
mahkemelik olaylardan anlayanların mesaj atması dileği ile.
franz kafka'nın kafa yedirten romanı. insana '' lanet olsun sebebi neydi ki '' dedirtir. sevgili kafka nasıl bir zihnin var. bunu yazabilmek gerçekten inanılmaz. seninle tanışmak çok isterdim.
Varoluşçuluk felsefesi temeli üzerinde incelendiğinde doğuştan gelen suçluluk, sorumluluk gibi kavramların hikayesidir aslında dava. Öte yandan iletişimsizliğe, bürokrasiye ve hukuk sistemine yönelik ağır eleştirilerde bulunur. Baş karakter Josef K. yine bir sabah uyanır, ama bu kez "dönüşüm"de olduğu gibi dev bir böcek değil, bir suçludur, tutuklanır, bir davası vardır, ancak bu davanın ne olduğunu bilmez. Bu uyanışla beraber kafka absürdizmi bir kez daha yakalanmış olur.
Bir franz kafka kitabıdır. (bkz: franz kafka)
içerisinde pek çok soruyu barındıran, hukuk sistemini eleştiren zamanın ötesine geçmiş kült romandır.her okuduğunuzda yeni sorularla karşılaşırsınız ve yeni anlamlar çıkartmaya başlarsınız. Romanı okuduktan sonra Ntv çizgi roman klasiklerinden dava'yı okumanızı öneririm. Çizimleri gayet başarılı ve serinin en iyi çizimlerinden birine sahip. Josef k. çizimlerinde franz kafka kullanılmış.
türkler için hiç de yabancı olmayan bir konu barındırmakta. aslında cidden orjinal bir konusu var, ama bana çok tanıdık geldi. okuduktan sonra avukat, hakim ya da savcı olmak isteyenler bu kararlarını yeniden gözden geçirmek isteyebilir.

http://www.edebiyathaber....fkanin-davasi-yayimlandi/
kafkanın kapitalist hukuk sistemini ve toplumu eleştirdiği okunası modern öyküdür.
--spoiler--
josef k. ölmedi, yüreğimizde yaşıyor.
--spoiler--
--spoiler--
okunası kafka kitabı.
--spoiler--

josef k.'nın kendisini infaz edecek adamlardan neden kaçmaya çalışmadığını sorgulamışımdır.
halbuki Josef K. sebep belirtmeden kendisini yargılayanlara şöyle deseydi herşey çok daha güzel olabilirdi: çekerim emaneti skerim adaleti ulan!
tayyip'in sık sık kullandığı kavram. tayyip'in davası nedir?

a) makam
b) para
c) tarihsel kişilik olmak
d) türkiye'yi din devleti yapmak
e) toplumu dindarlaştırmak

cevap: tam hepsi değil, ama hepsinden var.

-her yere imam-hatip açıyor: toplum dindarlaşacak zannediyor, tam tersine yozlaşıyor.
-devleti din eksenine sokmaya çalışıyor: hangi yoruma göre? zorunlu bağışla (rüşvet?) yapılan yurttan (türgev?) hayır gelir mi? ihaleler...vs
-isviçre bankaları: ......
-halife-i ruy-i zemin: daha büyük makam yok.
-tarihe damga vurmak: tanzimattan beri süregelen yenilgiyi sonlandırma iddiası. (kendisi bizzat söyledi)