bugün

chp mustafa kemal atatürk ün kurmuş olduğu bir partidir, diğeri değildir.
birisi halk partisidir, diğeri hareket.

edit: anlayana...
birisi c ile başlar birisi m ile. * *
chp ile mhp'ye sormuşlar,

- sizin farkınız nedir?
ikisi birden cevaplamış;
- denizden kum bizde fark aslanım... denizde kaç tane kum tanesi var biliyor musun?
- şey...
memleket elden giderken artık gözardı edilmesi gereken farklar.

(bkz: ulusal bütünleşme)
(bkz: türkiye ye chp-mhp koalisyonu lazım)
birinin bankası vardır... diğerinin var mı?...
chp muhalefet parti.
mhp hiç.
chp akp karşıtıdır..
mhp o da akp karşıtıdır..
gerçek bir haber için;

(bkz: mhp lilerin chp ye destegi)

seçim formülü belli olmuştur artık. her ne kadar istemiyoruz ayakları yapsalar da akp'yi bitirmek için recep tayyip erdoğan'ın çankayaya çıkışına ses çıkarmayacaklar. ardından meclise akp, mhp, dyp, ve chp girecek. üç'lü kualisyon kurarak akp'yi saf dışı bırakacaklar. ardından da devlet bahçeli'nin geçenlerde dediği gibi tayyip erdoğan'ı yüce divanda yargılayarak cumhurbaşkanlığı koltuğundan indirmeye çalışacaklar. tabii bütün bunlar olurken ülke her 10 yılda bir olduğu gibi 5-10 sene geriye gidecek. bunun önlenmesi için tayyip erdoğan'ın yapması gereken tek şey çankayaya çıkmayım, partisinin başında durmasıdır.

tanım: chp ile mhp hiçbir zaman aynı satırda yazılamaz. mhp milliyetçi bir partidir, chp nin inandığı ideolojide millet veya milliyet diye bir kavram yoktur. sadece atatürk'ün milliyetçilik diye bir ilkesi olduğu için göstermelik millet naraları atarlar.

chp gerektiği zaman pkk'nın siyasi temsilcilerini** meclise sokmuştur. mhp bu gibi hatalara oy kaygısıyla düşmeyecektir.

chp'nin atatürk'ün kurduğu chpp ile hiçbir alakası yokken, mhp'nin de başbuğ alparslan türkeş'in çizgisinden kaydığı gözlenmektedir.

ve son olarak, seçimden sonra olası bir mhp-chp kualisyonunun kokusu şimdiden çıkarsa meydana. mhp'ye oy atrmak yerine gidip akp'ye oy atacak birçok insan zuhur edecektir. dsp-mhp-anap kualisyonu henüz unutulmadı.
(bkz: hanım kos kaos ortamı yaratmıslar)
ideolojik olan farklardır. biri içinde sosyal demokrat kadroları bulundurur. diğeri ise türk-islam sentezcilerini. biri milliyetçilik uğruna adam öldürenlerin partisidir, diğeri ise kurtuluş savaşı sırasında devleti kurtarmışların partisidir. chp sistem içi olan sol görünümlü parti, mhp zaten sistemin sesi olan partidir.
birisi atatürk ü benimser..*
diğeri de alparslan türkeş i benimser..*
ikisinin de birbirinden farkının olmamasıdır..
mhp alparslan türkeş ten sonra bitmiştir
chp deniz baykal la geçen bilmem kaç senede kendi söylediklerine kendi bile inanmamıştır *
çook eskiden, uğurlarında ölen ve öldüren çocukların kılık kıyafetleri ve bıyıklarının şekliyle tezahür eden farklardı bunlar. sonra ölenler öldü, kalanların bir kısmı hücrelere konuldu, dışarda kalanlar çek-senet işlerine koşturuldular. şimdilerde meydanlarda hep birlikte aynı sloganları atarak, yanyana ortak eylem koymaya başladılar.

'önce onur kaybolacak dünyadan' demişti babam; yanılmış. onur sadece güzel bir erkek ismi oldu olmasına ama önce ideolojinin kökü idea kayboldu dünyadan. fikri olmayanın onurundan sözetmek de, ancak bu parti liderlerine yakışır boş ve hamasi bir söylem olur. (bizim işimiz olmaz öyle şeylerle)
biri başında koyun olan aslandır. diğeri başında kimse olmayan kurt sürüsü... mhp de tek bir ideolji mevcuttur. bunu kullanarak başa geçmek ister ama, geçtiğinde bir şeyler yapacak kadrosu maalesefki yoktur. chp de populist yaklaşımlara uzak kalım sözkonusu olduğundan, bir türlü istediği başarıyı yakalayamamıştır. halbuki en donanımlı kadro da kendisindedir.
bugünlerde gündem bölücülük ve dincilik olduğu için farkedilemeyen farklardır. zaten bu konularda partiler arasında fark olması iyi değildir.
biri aşırı ırkçı, diğeri ise lafta demokrat..
değişen dengeler ve deniz baykal sayesinde aralarında ideolojik anlamda hiçbir fark kalmayan particikler.
chp'yi amerika ve avrupa hic sevmemistir, sevmez de. onlar icin her seye "evet emrin olur abim" diyecek partiler lazimdir.
mhp'yi ise eskiden sevmisler, amaclari ugrunda kullanmislar ve isleri bitince sevmemeye, irkci diye suclamaya baslamislardir. (bkz: gladyo)
secimden once eger umutları yoksa, hicbir farkları yoktur, fasizanlık ve ataturkculuk icicedir, kankalardır. ama eger birinci parti olabilme umutları varsa farklar saymakla bitmez, silahlar cekilir, kutuplar paylasılır..
coluga cocuga gore iki resim arasindaki yedi farka benzer. mesela biri irkci digeri asiri irkci gibi. e adama irkci ne ki, sen uzaydan mi dustun evrenimize demezler mi? ya da bu farklar iki harftir. evet evet bunadik biz. boyle bir espri anlayisimiz var. hatta bak bi tane de ben yapayim ortam senlensin.

- kofte ile mofte arasinda ne fark vardir benjamin?
- biri kiymadan biri kiyarak yapilir.

evet cok yol lazim cok. iki parti arasindaki en onemli farkın kemalist cizgi oldugunu soyleyip sussan olacak; ama nerde..
altı ok - dokuz ışık
chp atatürk'ü kullanarak siyaset yapar, mhp milli duyguları kullanarak.
ikisinin de ayrı ayrı iktidara gelmesi durumunda ufak bir karşılaştırmayla herkesin kolaylıkla idrak edebileceği farklardır.
bir çok fark vardır. örneğin chp tüm müslüman türk devletleri tek bir bayrak altında toplamak istemez. örneğin chp yurtta barış cihanda barış ilkesinden hareket ederek iç ve dış politikayı tayin eder. chp milliyetçiliği bütünleştiricidir. mhp milliyetçiliği ise ayrıştırıcıdır, milletler arasındaki farklılıkları ön plana çıkarır. mhp'ni cuntacı generaller kurdurmuştur. çizgilerini cuntacı paşalar belirlemiştir. atatürkün kurduğu parti ise cuntacı paşalar tarafından kapatılmıştır. 1990larda mustafa kemal çizgilerini biraz bilinçli biraz bilinçsiz göreceli olarak değiştirerek siviller tarafından yeniden kurulmuştur. chp sosyal demokrattır. politikalarını oluştururken halkın yararını halkın çıkarını düşünür. mhp de düşünür ancak mhp ideolojisi itibariyle sıfır noktasının sağında olduğu için halkı sağ görüşlere göre yönetmeyi amaçlar.
isimlerini bir kenara koyup seçmen kitlelerine göre değerlendirirsek:

chp burjuva kesimden oy alan bir merkez sağ partisidir.

mhp fanatik bir kitleye sahiptir. bu kitle toplumda fakir ya da orta gelirli olarak nitelendirilebilir. böyle bir kesimin ancak bir sol partiyi desteklemesi haklarını savunması için görevlendirmesi beklenebilir. bu durumda mhp de bir sol partidir. *