bugün

kuzeyinde iskoçya, güneyinde ingiltere, batısında galler ve irlanda'yı barındıran üzerinde güneş batmayan, avrupa'nın batısında bulunan ada krallığı.
ingiltere, iskoçya, galler ve kuzey irlanda'dan oluşan, bir zamanlar dünyanın heryerinde toprağı olmasından ötürü "üzerinde güneş batmayan", başka bir mesaj kaygısı içeren bakış açısıyla "üzerinde güneş doğmayan" imparatorluk.
tarihinin hiç bir döneminde üzerinde güneş batmayacağı kadar çok toprağı olamamış olan imparatorluk.
plakasi "gb" dir. bu adayi olusturan ülkelerin kullandigi ortak dil ingilizcedir.

(bkz: great britain)
tarihte toprakları üzerinde güneş batmayan imparatorluk olarak adlandırılan ve bugün;

amerika kıtasında; abd, Belize, Jamaika, Dominica, Guyana, Trinidad ve Tobago, Falkland adaları, Bermuda Adaları,

afrika kıtasında; nijerya, güney afrika cumhuriyeti, sudan, mısır, kenya, uganda, zaire,

uzakdoğu, okyanusya ve asya kıtasında; hindistan, hong-kong, avustralya, yeni zellanda, fiji adalarını içerisine alan tarihin en büyük imparatorluğudur.
en geniş -toprak genişliği baabında- zamanında, günümüz britanya'sının 103 katı -evet toprak genişliği baabında- olan imparatorluk. ben bunu bir yerde daha yazdım da, hatırlamıyorum. evet.

edit: ahhahha başlık başa.

edit'in editi: ışınlanmayı keşfettim!
ilk olarak 1980'lerde ortaya atılan bir teoriye göre, buzul çağında meydana gelen sel sularının büyük bir kara parçasını ana kıtadan ayırmasıyla oluşan ada. ingiltere, iskoçya, galler ve kuzey irlanda'dan oluşur. irlanda cumhuriyeti ise bağımsızdır.
diger adiyla, birleşik krallık.
kanada, avustralya, güney afrika, hindistan gibi ülkeleri de dolaylı olarak kapsayan krallık, ya da kraliçelik.

(bkz: ingiliz milletler topluluğu)
camelot'un iktidarda söz sahibi olduğu krallıktır. baş büyücü merlin'dir.
Güneşin batmadığı imparatorluk olarak da bilinir. 16. ve 17. yüzyıllarda dünyanın en güçlü ordusu ve en fazla sömürgesine sahip ülke.
19. yüzyılın sonuna doğru Almanya ve Amerika Birleşik Devletleri'nin gelişmesi Britanya'nın iktisadî gücüne darbe vurdu. 1. ve 2. dünya savaşı Almanya ve Britanya arasındaki sömürge paylaşımı sebepleri ile patlak vermiştir. ikinci Dünya Savaşı'ndan galip çıkmasına karşın Britanya, savaş boyunca Güneydoğu Asya'daki toprakları Japonya tarafından işgâl edildi ve bu böylece Britanya'nın prestijine zarar verip imparatorluğunun dağılmasına hız verdi. Savaşın bitmesinden iki sene sonra Britanya, en yoğun nüfuslu ve en değerli sömürgesi olan Hindistan'a bağımsızlığını verdi.
20. yüzyılın geri kalanında Avrupa güçleri tarafından yapılan daha büyük bir küresel dekolonizasyon harekâtının bağlamında bulunarak imparatorluğun topraklarının çoğu bağımsız oldu; bu 1997'de Hong Kong'un Çin'e geri verilmesiyle bitti. 2. dünya savaşı sonunda Britanya süper güç olma durumunu ABD ve Rusyaya bıraktı.
Türkiye açısından ise Britanya sürekli isyanlar çıkartarak ve bizzat işgallerle Arabistanı Osm. imp.den söküp almıştır.
1922 yılındaki britanya imparatorluğu dünya tarihinin görmüş olduğu en büyük imparatorluktur.
buyuklugu ne kupa ne de $ampiyonluk buyuklugudur. oyle bir buyukluktur ki adi konulamaz.
yeniden hortlamıştır.
euro basket maç sonucu..büyük britanya:61 türkiye:90
bu ünvanı, en son ne zaman kullandıklarını ben hatırlayamadım.
almanya'nın yerini almıştır.

büyük britanya kazanınca, biz de kazanmış sayıldık.

çıkarın lan sandıktan britanya bayraklarını. vööööööööey.
ingiltere, iskoçya ve galler'den oluşan bölge. içinde kuzey irlanda bulunmadığı için resmi bir ülke adı değildir. asıl isim, ingiltere, iskoçya ve galler'in yanı sıra kuzey irlanda'yı da için de bulunduran birleşik krallık'tır.
türkiyeden ufak memleketin kendi kendine taktığı ad. 1.60 boylu büyük enişte gibi bişey.
nüfusunun %99'u lavuk olan ülke.
birleşik krallık ve ingiltere ile çokça karıştırılan bir kavram. sonuçta hepsi aynı bokun soyun ama genel kültür için farkı bilmekte fayda var.

http://www.youtube.com/watch?v=rNu8XDBSn10
1914 yılında dünyanın dörtte birine sahip olan bir imparatorlukken 2 dünya savaşından sonra bu gücünün tamamına yakınını kaybetmiştir. o dönemde ticaret hacmi 20 milyar dolar olan bir ülkeden bahsediyoruz. en yakın rakibi fransanın o dönemdeki ticaret hacmi 9 milyon dolar iken amerika bırakın dış ticareti dışa borçlu bir ülke.

görsel
o kadar da büyük olmadığını düşündüğüm britanya.
ingiltere tahtına bağlı olan ulusları ve ülkeleri anlatan terim.

Kaynak: http://www.yeniansikloped...aratorlugu/#ixzz2ORNvwqfT
kavmi aslınızı öne geçirdiğiniz zaman imparatorluk çöker. Bugün ingiliz imparatorluğu kendisini ingiliz diye tanıtmaz, Britanya denir. Britanya nedir? Hava, civa, ne demek olduğunu kimse bilmiyor. Herhalde oranın binlerce yıl önceki bir ahalisinin adı.
(bkz: Britanya imparatorluğu)
1815 ile 1914 yılları arasındaki dönemde yaklaşık 26,000,000 kilometrekarelik toprak ve yaklaşık 400 milyonluk nüfus imparatorluğun bir parçası haline geldi.