bugün

büyük britanya

Güneşin batmadığı imparatorluk olarak da bilinir. 16. ve 17. yüzyıllarda dünyanın en güçlü ordusu ve en fazla sömürgesine sahip ülke.
19. yüzyılın sonuna doğru Almanya ve Amerika Birleşik Devletleri'nin gelişmesi Britanya'nın iktisadî gücüne darbe vurdu. 1. ve 2. dünya savaşı Almanya ve Britanya arasındaki sömürge paylaşımı sebepleri ile patlak vermiştir. ikinci Dünya Savaşı'ndan galip çıkmasına karşın Britanya, savaş boyunca Güneydoğu Asya'daki toprakları Japonya tarafından işgâl edildi ve bu böylece Britanya'nın prestijine zarar verip imparatorluğunun dağılmasına hız verdi. Savaşın bitmesinden iki sene sonra Britanya, en yoğun nüfuslu ve en değerli sömürgesi olan Hindistan'a bağımsızlığını verdi.
20. yüzyılın geri kalanında Avrupa güçleri tarafından yapılan daha büyük bir küresel dekolonizasyon harekâtının bağlamında bulunarak imparatorluğun topraklarının çoğu bağımsız oldu; bu 1997'de Hong Kong'un Çin'e geri verilmesiyle bitti. 2. dünya savaşı sonunda Britanya süper güç olma durumunu ABD ve Rusyaya bıraktı.
Türkiye açısından ise Britanya sürekli isyanlar çıkartarak ve bizzat işgallerle Arabistanı Osm. imp.den söküp almıştır.