bugün

islam Dini'ni anlatmak üzere Taif'e giden Peygamberimiz S.A.V.'in,orada kendisini taşlayan güruh için söylediği söz..üstelik Allah C.C. yeryüzüne Cebrail A.S.'ı göndermişti,"Resulümün tek damla kanı yere düşerse,yeryüzünde artık nebatat bitmez"buyurarak..

Cebrail A.S. , Efendimize"istersen şu dağları onların başına geçireyim"dediğinde,işte o cevap dökülür Efendimiz'in mübarek dudaklarından:"bilmiyorlar,bilselerdi,yapmazlardı.."

ayakkabısının içi tamamen kan dolan bir insan,anlattığı şey hak din,kendisi alemlerin Efendisi,yaratılanların en hayırlısı,ama taşlanıyor,istese dağları başlarına geçirtebilir,bir bedduasına bakar yerin yerinden oynaması,ama o alemlere rahmet,ama o eşsiz bir merhamet timsali,o anında bile ümmetinin selametini arzular halde..

ismet özel'in dizeleriyle bir parça da olsa anlatmak mümkün O'nu;

"söylemez kimse size dünyadaki ömrü boyunca
hiç bir insana yan bakışı olmayan kimdi
kimdi yan gözle bakmadı kır çiçeklerine bile"
tek kelime : merhamet ile acıklanacak söz.
bu söz, isa'nın çilesi filminde de geçiyordu. hz. isa, gördüğü işkencelerden sonra, tanrım onları affet, bilmiyorlar bilselerdi yapmazlardı der.
gerçekten kime ait bilemedim.
edit: bilemedim derken gerçek anlamda. bilen öğretsin diye. eksileyeceğine çak bir mesaj da öğreneyim.
peygamberimizin taif seferi sırasında yanına gelen cebrail'e (a.s)sarfettiği cümledir.
zaman zaman aklıma geldikçe insanlara daha az kızmama sebeb olan cümle.
hz muhammed efendimizin (s.a.v) peygamberlik ve merhamet duygusunun yanında ne kadar ulu bir lider ve vizyon sahibi olduğunuda açıkça gözler önüne seren topluma örnek oluşturabilecek sözü.
sivas, çorum, maraş, malatya katliamlarını yapanlara söylenen söz. yaptıklarının ne kadar hayvanca olduğunu bilseler elbette yapmazlardı. yada yaparlardı. neyse.
iyi niyettir, inanmak istemektir. bildiği halde yapmadığını bilmek can yakar..
her duyudugumda "keske onun merhametine layik olabilsek. onu bile hak etmiyoruz." dedigim peygamberimiz sav in merhametinde ezildigim duasi.
görmesini bilen için elbette resulullah'ın(sav) sadece eşsiz merhametini değil felsefesini de özetleyen bir kıssadır.
aslında kötülüğün, ahlaksızlığın cehaletten, bilgisizlikten doğduğuna vurgu yapan bir kıssadır. tıpkı eski entelektualist yunan filozoflarının dediği gibi kötülüklerin sadece bilgisizlikten doğduğunu vurgulayan bir kıssadır. ahlaklılığın bir doğru bilgi sorunu olduğunu, hiç kimsenin bilerek ve isteyerek kötülük yapmayacağını, ahlaksız insanın gerçekten de bilgisiz insandan başkası olmadığını söyleyen sokrates'i anımsatan kıssadır.

bu noktaya geldikten sonra geriye tüm kötülükleri yok etmek için doğru bilginin kaynağının ne olduğunu bulmak kalıyor insana. bu ise islam'a göre vahiy, akıl ve duyulardır... (#5506777)
Gündemdeki Haberler
güncel Önemli Başlıklar