bugün

daha öncekilerden farklı olarak diyalektik materyalizm, tarihsel materyalizm gibi yöntem ve tarih felsefesi içeriğiyle marx ve engels tarafından icad edilmiş sosyalizm, sosyalizm ütopyası.
dialektik materyalizm le beslenen ütopik sosyalistlerin düşünlerini bilimsel ve somut temellere (temelinde das kapitalin içerdiği ekonomik açılımlar, toplum bilim vb) dayandırılarak yapılan sosyalizm idolüdür. olmayacak bir düşdeğildir ama olması da kolay değildir
bilimsel sosyalizmi diğer sosyalizm türlerinden ayıran kısmı diyalektik materyalizmi ve tarihsel materyalizmi siyasal,ekonomik mücadele alanında kullanmasıdır. Bu düşünceye göre devleti ve tarihi sınıf savaşları belirler ve ona göre şekillendirir. Kapitalizm döneminde tek çelişki emek-sermaye çelişkisidir. Buna göre artı-değer üreten işçiden geçinmektedir kapitalist burjuvazi. Sınıf mücadalesi saf bir ekonomik mücadele değildir,aynı zamanda siyasal bir mücadeledir düşüncesini ele almışlardır.Karşıtların birliği içinde olan kapitalizm emek-sermaye çelişkisi yüzünden emekçiler tarafından yenilecektir tıpkı daha evvel feodalizmin burjuvazi tarafından yenildiği gibi. Ayrıca sosyalizme prolerya diktatörlüğü yoluyla ulaşmayı hedeflerler ve emekçileri tek bir partide örgütlemeyi amaçlarlar. Proleterya diktası sayesinde emekçiler devlet mekanizmasını ele geçirecek ve burjuvaziyi tasfiye edebilecekti bu sayede. Ütopyacı sosyalistlerden ayıran en büyük özelliğiydi bu bilimsel sosyalistleri.
ihtilalci sosyalizmdir.

(bkz: marksizm)
doğru isminin "gözlemsel sosyalizm" veya "bilimsel-gibin* sosyalizm" olması gereken sosyalizm türü.
karl marx'ın marksizm tanımı.
terimi Friedrich Engels tarafından kullanılan, Karl Marx'ın öncülük ettiği sosyal-politik-ekonomik teoriyi tanımlar. Ütopik sosyalizme karşı, diyalektik materyalizme dayalı, eleştiren-yargılayan bilimsel olgular çerçevesinde evrensel tezler öne sürer.
19. yüzyıldaki adı marksizm, 20. yüzyıldaki adı ise marksizm leninizm olan sosyalist düşünce biçimi.
herkesin eşit olacağı söylemiyle yola çıkan, fakat bunun aksine insanların köleleşmesine sebep olan,artık modası geçmiş fikirler güruhu iki kelimecik.
"Bilimsel sosyalizm: Mit mi Gerçek mi" yazısından bir parça:
"Marksizm pozitif bilimler alanında pek çok önemli görüşe sahip olduğu için değil, sosyal bilimler ve özel olarak da siyaset alanında bilimsel (insanların öznel yorumları dışında nesnel doğruluğu olan) bir açılım getirdiği için bilimsel sosyalizm adını almıştır. ...
iddiaya göre sosyalizmin bilimseli olmazdı. Bilimsellik iddiası Marx ve Engels'in bir kuruntusuydu. Sosyalizm bir ideolojiydi ve ideoloji de bilimin karşısında yer alırdı. Ama hepsinden önemlisi zaten olamayacağı pratikte 'kanıtlanmıştı'. SSCB'deki sosyalizm deneyinin çökmesiyle birlikte bilimsellik iddiasının aslında Marksistler tarafından devrimci mücadeleye meşruiyet kazandırmak için uydurulduğu ortaya çıkmıştı!...
Sosyalizmin ya da sosyalizme geçiş aşaması olan proletarya diktatörlüğünün amacı üretim araçları üzerindeki bu boyunduruğu atmak ve bu araçların mevcut gelişimine uygun bir üretim biçimini hayata geçirmektir. Bu üretim biçimi de ancak kapitalizm altında çözülemeyen ulus-devletle uluslararasılaşma eğilimi arasındaki çelişkiyi çözecek bir dünya toplumu, uluslararası çapta merkezî olarak örgütlenmiş bir yapılanma olabilir. insanların ihtiyaçlarından katbekat fazlasının üretildiği, yani nesnel anlamda bolluğun hâkim olduğu bir dünyada en temel ihtiyaçlarını karşılayamadıklarından ötürü milyonlarca insanın ölmesine sebep olan bağımsız üreticilerin değişim (mübadele) için üretimine dayalı piyasa ekonomisi kaldırılmalı ve yerine birbirine bağlı üreticiler topluluğunun (ya da komününün) merkezî, planlı, ihtiyaca göre üretimini ifade eden dünya çapında örgütlenmiş bir üretim tarzı almalıdır: Bu toplumun adı sosyalizm, ya da aynı anlama gelmek üzere komünizmdir."
http://www.militan.net/?p=2063
bilimin putlaştırılması bakımından aydınlanma felsefesiyle ilişki kurulacak ideolojidir.
tarihsel akımları ve olayları sosyal, ekonomik ve nesnel koşullar çerçevesinde inceleyerek bugün için olası sonuçları ve gelişmeleri anlamak ve öngörmek için bilimsel bir metoda başvurur. Bu açıdan bilimsel sosyalistler sosyal ve politik gelişmeleri 'diyalektiğin en elemanter iki unsuru olan zaman ve mekân kavramlarını dikkate alarak' değerlendirirler.

Sosyalizm asıl nihai şeklini Karl Marx’ın bilimsel sosyalizmi ile almıştır. Bilimsel sosyalizm, marksizm olarak da ifade edilmektedir.