bugün

george orwell'ın "1984" adlı kitabında geçen bir cümledir. merkezin halkı daima gozlediği paranoyası oluşturulur halk üzerinde ve halkın itaat etmesi sağlanmaya çalışılır. binevi matrix adlı filmin temelide buradan gelir kanımca. gunumuz insanıda zaman zaman tüm sistemin kendini izlediğini düşünmektedir açıkcası, zira modern hayata adapte olmuş bir kişi gün içerisinde belkide 50 yerde izini bırakıyordur internet, kredi kartı, güvenlik kameraları vb. yollarla. birde şu vardırki inançlı şahıs zaten 24 saat her an heryerde izlendiğini zaten bilmektedir.
bizi her daim gözetleyen büyük bir kardeşin varlığı olgusudur. buna kerdeş demek pek de doğru değildir bu kardeş gerekirse hakkımızda edindiği tüm bilgileri aleyhimizde kullanabilmektedir. dünya için her zaman bir paronoya konusu olmuştur bu durum.
gavurların bbg'sinin adı da burdan gelir.
yüzyılımızın paranoyalarından.

kendini güvende hisseden toplumun bir yandan da şüphe içinde yaşadığı ortamın başlıca sebebidir.
teknolojinin gelişmesi ile birlikte yaşanan bir paradokstur. insanın gelişen teknoloji ile birlikte özel hayatı diye bişeyi kalmamıştır. cep telefonları, dinleme sistemleri falan sayesinde hayatın boku çıkmıştır.
türkiye'de bbg versiyonu tv programı olarak düzenlenmiştir.
totaliter rejimlerin yarattığı paranoya tezahürü söz.
görsel
ülkemizde paranoya değil gerçek olan sözdür.
(bkz: kaset yağmuru)
(bkz: telefon dinleme rekoru)
kim ne yapabilir ? içinde bulunduğumuz süreci kim doğru dürüst ve objektif şekilde ayrıca cesurca tahlil edebilir? kullandığımız, içinde bulunduğumuz bütün sosyal medya ve paylaşım siteleri, google, aslında her şeyi kayıt altına alıp , bir veritabanı oluşturmuyor mu? evet.

ingiltere'de adliyelerde dava dosyaları kayboluyor sonra alakasız yerlerde bulunuyor. kişisel bilgilerimiz hatta fotoğraflarımız reklamlarda, orda - burda kullanılıyor ve bunlardan hiçbirimizin haberi yok. ya da umursamıyoruz artık kimbilir. facebook'a bile kaydolurken kullanım koşullarını gözümüz kapalı onaylıyoruz. içinde ne şartlar var?

tamam bu şirketler elbette suç işliyorlar ama suç biraz da bizde değil mi? hiçbir şeye tenezzül etmiyoruz. ilacın prospektüsünü okumazsan yan etkilerinden de sen mesulsun.
toplumdaki tüm bireylerin merkezi bir otorite (big brother) tarafından sürekli gözetlendiği oluşumun mottosudur.

(bkz: 1984)
(bkz: george orwell)
onuncu nesil yazar. hoş gelmiş.
george orwell'in kitabında geçen ütopik bir söz. her şeyin üzerinde; her şeyden haberi olan abimizin sloganı..

''fazla konuşmayın buradayım, her şeyden haberim var..''
george orwell'ın bbg sloganı.*
erzurumlu bir yazar. medeniymiş baya.
Biri bizi gözetliyor adlı tv şovunun orjinalidir.
1984 den alınmış gibidir.
(bkz: are we watching big brother too)
Kendini bile gözetleyemiyor artık big brother *
en kötüsü sizi izlemesi değil en kötüsü bunu yaparken size kendini sevidirmesi, büyük birader bana hep malum kişiyi hatırlatmıştır, "açlıktan ölsem de oyum teyibe".
Bir cümleden daha fazlası.
görsel
(bkz: 1984)

http://25.media.tumblr.co...4bw7BCJi1qgl8oco1_400.gif
yani diyor ki benim birader ile birlikte seni dikizliyoruz.
röntçülüğü ve röntçülüğün inceliklerini anlatan 1984 adlı eserin kilit cümlesidir.
(bkz: Büyük gözaltı 1984)
nah watching me! nereye watching me?!