bugün

orwell'ın bir diğer önemli yapıtı 1984'le pek çok benzerliği olan yapıttır.
george orwell ın önemli eserlerindendir.ilk bakışta hayvanlar olması gerekçesiyle çocuk kitabı gibi görünse de aksine tam anlamıyla bir politika eseridir.güzel göndermeler vardır.rus liderler konu edilmiştir.allegory hakimdir kitabın genelinde.almanya ve ingiltere durumunu da iyi şekilde ifade etmiştir yazar.kitaptaki -boxer-karakterine okurken dikkat edilmesi önemle rica olunur.çarpıcı bir anlatım söz konusudur.
'bir peri masalı' alt başlığına sahiptir bu güzel roman.
ancak yayın evleri çocuk kitabı olarak anlaşılmasından korktukları için pek basmazlar bu alt başlığı kitaplarında.
filmi de mevcut olan güzel bir siyasi-fabl* kitaptır. rus devrimini hayvanlar yönünden ele alır. napoleon, snowball gibi isimleri olan domuzlar da lenin, stalin gibi rus liderlerini simgeler.
rus devrimini hayvanlar yönünden ele almayan ancak alegorik (bkz: alegori) olarak nitelendirebileceğimiz romandır. oyunu da mevcuttur ve çukurova üniversitesi tiyatro kolu (çutik) tarafından 2006 akdeniz üniversitesi bahar şenlikleri kapsamında izlenme olanağı tarafımdan bulunmuştur. Orwell'in 1984'teki çarpıcı kara atmosferi bu romanda aslında üzeri bir kat ince masalsı katmanla zekice örtülmüş ve kanımca tarihi izdüşümünün dışında her çağda karşılığını bulabilecek ve nerdeyse tüm rejimlerin döngüsüne işaret eden bir anlatı olarak raflarda ve kimi belleklerde yerini almıştır.
lise 1 de ingilizce dersinin zorunlu ders kitabıdır. nefretle hatırlarım, hatta o döneme ait tüm rüyalarım domuzlar ve tavuklar üzerine gelişmekteydi. george orwell a olan nefretimi bile ingilizce dile getiriyodum.
(bkz: what the fuckin book)
(bkz: go the hell)
(bkz: i hate u corç) bööööyle gider.
" all animals are equals, but some animals are more equals than the others" mottosuna sahip, george orwell`in muhtesem yapitidir.
Orwell in ideolojiler hakkindaki elestirisi olarak da kabul edilir. Soyle ki, Hindistan da dogan bir ingiliz olmak onun hayatinda onemli bir rol oynamistir. Yazar, kendini sorgulamis ve somurge kavramina genclik yillarinda karsi cikmistir. Donemin siyasi olaylari goz onune alindiginda, komunizme sempati duymus olabilir zira sovyet destekli gonulluler hareketi ile ispanya ic savasina katilmistir. Orada bizzat komunizmin kalesi olan devletin * oteki yuzunu goren yazar, bu ideolojinin de kurtulus yolu olmadigini gormustur. ( kaynak : signet classic, preface of animal farm; george orwell. )
Bazi kaynaklar, bu kitabin yeni yeni ama hizli gelisen cift kutuplu dunyada, kapitalist ingiltere tarafindan psikolojik arac olarak yazdirildigini soylerler.
öncelikle kitap hakkında konuşmak gerekirse, eser elbette fark edildiği üzre anti-stalinisttir. ancak kesinlikle bir kapitalizm propoganda kitabı olarak algılanmamalıdır zira kitabın sonunda orwell'in ifadesine göre domuzlar(rus komünist parti üyeleri) insanlardan(batılı otorite sahipleri) farksız olmuşlardır. burada insanların iyi olduğu söylenmiyor, insanlar(kapitalistler) zaten felaket getirmişlerdir ancak ona bir 'anti' için yola çıkan sscb de aynı batağa saplanmıştır diyor kitap.

karakter eşleştirmelerini de yapalım faydamız dokunsun:

napolyon : stalin
snowball : troçki
squealer : molotov*
minimus : maxim gorky
old major : karl marx(lenin de olabiler)
mr jones : çar 2. nikolai
mr frederick : hitler
mr pilkington : churchill
boxer : proleterya
clover : eğitimli orta sınıf
mollie : burjuvazi
moses : kilise/din
muriel : entelektüeller
tavuklar : gulaglar
köpekler : kgb
koyunlar : stalin elindeki medya
kedi : (bence) gençlik

geldik efendim en enteresan karakter olan eşek benjamin'e... kitabı okurken benjamin'in temsil ettiği kitleyi anlamak çok zor. şahsen ilk bakışta bu devrime inanmayan karakterin entelektüelleri yahut nihilistleri temsil ettiğini düşünmüştüm. oysa tüm karakterler birebir sovyet dinamikleriyle örtüşürken benjamin açıkta kalıyordu. bende aramaya inandım çeşitli kaynaklardan bulabildiğim kadarıyla benjamin rusyadaki yahudileri temsil ediyormuş. hatta bir seferinde bahsettiği "hiç ölü bir eşek gördünüz mü siz" vari çıkışları ile de yahudi soykırımını işaret ettiği söyleniyor. şahsen bu çıkarımı yapmış olmasam da mantıklı geldiğini de belirtmeliyim. ki bu yahudi benzetmesine karşı olduğum noktalar da var zira, benjamin boxer ve clover ile yanyana yaşamakta, oysa rus yahudilerinin proleterya ve orta sınıf ile ne kadar içiçe olmadığı aşikar.
1984 kitabına göre komunizm eleştirisini daha iyi şekilde yapan george orwell eseri.
1984 ile birlikte okunması gereken kitap.orwell ın 47 yıllık hayatına sıkıştırdığı bu iki kült ölmeden önce okunacak kitaplardan.bu kitapları okuduktan sonra insan türkiyeden de karşılaştırmalar yapmadan edemiyor.(??)

1955 tarihli animasyonundan sonra
(http://www.youtube.com/wa...p;mode=related&search=)

2001 abd yapımlı bir de animasyon/filmiyapılmıştır.

http://www.youtube.com/wa...p;mode=related&search=
stalin rusyasına yapılmış şahane bir eleştiridir. orwell, kitabında çok sade bir dil kullanmış olup, olayları basit bir şekilde kurgulamış, okuyucunun canını sıkmayan kısa betimlemelerle olayı gayet net bir şekilde anlatmıştır. stalin'in rejimi ve sevilmeyişinin, kendi insanlarını katledip, bebeklerin yenildiği bir ortamı hayvanlar aracılığıyla çok güzel resmetmiştir. 1984'ten daha net olduğu gibi spesifik olarak daha da sert bir bakış açısıyla yazılmıştır.
bu kitaptaki hayvanların kurduğu felsefenin adı ise "animalizm" dir.
--spoiler--

abd yapımı olan filminin sonunda hayvan çiftliğindeki insanlar yeni liderlerini beklemektedirler. tam o esnada ileriden bir araba gözükür. Arabayı bill clinton kullanmaktadır.
uğur mumcu'nun liberal çiftlik adlı kitabında, asıl anlatmak istediğine geçmeden önce kısaltarak yer verdiği kitabın adıdır.
domuzların fazla elde edilen ürünlerin(yani lükslerin ki lüksler ve lükslere olan hayranlık(domuz molly bunu sembolize eder) kapitalizmin sembolü sayılmıştır) domuzlar tarafından harcanması ve diğer çiftlik ahalisinin bunu kabullenişi .

kendide eski bir sosyalist olan(rus sosyalisti değil ve ömrünün kalanında sosyalizmin eleştirmenidir) george orwell salt sosyalizmin kırılma noktasını üretilen lükslerin harcanması konusuna(alışkanlığına) ve kapitalizmin renkli dünyasının çekim gücüne bağlamıştır..

biz türkiye olarak kitaptaki moses in sözlerine kanan boxer gibi çalıştırılan bir molly karakteriyiz.murieli ağıla güdüyoruz cloverı ise çiftiliğin arkasına çoktan gömdük.
(bkz: bütün hayvanlar eşittir bazıları daha eşittir)
her çocuğun en az bir kez dinlemesi, okuması gereken hikaye.

çocukken kasedi vardı bende, şahane bir hikayeydi yani bilinçaltıma devrimi işletti o hayvani hikaye, bu çiftliği düzeltmek için her hikayeyi dinlediğimde saatlerimi harcardım, çiftliği kara geçirip domuzları iktidardan uzaklaştırmak birincil amaçlarım olurdur...
stalin dönemi sscb sine oldukça gerçekçi ve radikal eleştiriler getiren -george orwell'ın da trokçkist olduğu düşünülünce yadırganamayacak bir olgudur- önemli bir eser.
koyun olarak rol alma şansını yakaladığım tiyatro oyunu.yönetim sistemlerindeki arızaları ve başa gelenlerin çıkarları doğrultusunda zamanla farklılaştığını bir çiftlikte yaşayan hayvanların bakış açısından anlatan çok kaliteli bir text.
domuzların, stalin ve sscb bürokratlarını canlandırdığı, george orwell ın karakter seçimini isabetli yaptığı, müthiş kitap, peri masalı.
iyi kitaptır tamam, tamam olmasına ama orwell ın sipariş üzerine bu kitabı ve 1984 ü yazdığı ve bir ajan olduğu ciddi ciddi tartışılmıştır zamanında.
G. Orwell'ın yazdığı ve günümüzde gerçekleşmiş olan ütopyalardan biri. Bu eser ütopyaların gerçekşeme ihtimalinin olduğunun göstergesidir.
Rus ihtilali'ni ve sonrasındaki komünist yöntemi anlatan bir kitaptır. George Orwell, inanılmaz bir mizahla çok etkileyici olan bu kitabın yazarı. Napoleon, stalin'i; orjinal çeviride 'Karbeyaz' diye yanlış çevrilen Pamuk Prenses ise Kruschev'i simgeler. Mutlaka okumanız gereken bir kitap, günümüz Türkiye'sinde naslı gizli bir komünizm yaşandığını göreceksiniz.
stalin denen öküzün, güzelim sosyalist devrimi ne hale getirdiğini, halkın her grubunu, medyayı, diğer politik güçleri de harika biçimde anlatmış kitap.
snowball'un troçki olduğu, hayallerden bahseden ve başta ölen (büyük reis mi diyorlardı) domuzunda marx-lenin karışımı biri olduğu açıktır.
zaten bir yazar arkadaşımız çok güzel anlatmış bunları: (#1191573)
(bkz: alien ant farm) *