bugün

doğu akdeniz'in üç büyükşehiri.

gaziantep'te her ne kadar güneydoğu bölgesinde yer alsa da şanlıurfa, diyarbakır'dan ziyade adana, mersin'e yakındır doğu değil batının en doğusudur.

üçünün de yerli nüfusu türk'tür. çoğunlukları %70-75 oranlarında değişmek üzere türk'tür.

artan sanayileri neticesinde doğudan göç almışlardır. mersin'in ise sahil kenti olması sebebiyle aldığı göç oranı adana ve gaziantep'i sollamıştır.

şuanda ise adana'da sanayinin gelişmek yerine durağan duruma gelmesi adana'daki doğulu nüfusun bursa, antalya, gaziantep'e yönelmesine sebep olmuştur. ve hatta bu yüzden adana göç veren iller grubuna girmiştir son birkaç sene.

gaziantep'in ise artan sanayisinin gelişimi suriye olayları yüzünden kısa süreli durağan duruma gelmiştir. ancak doğulu nüfus kadar suriyeli nüfusa ev sahipliği yapmaktadır.

mersin ise bu iki şehre kıyasla doğudan hala aktif göç alan, doğulu oranının en yüksek olduğu şehrimizdir.

tüm doğuluların neredeyse tek bir partide buluştuğu haziran genel seçimlerinde malum partinin üç büyükşehirdeki oy oranları kısacası il nüfusuna oranları:

adana: %14.5 (azalma eğiliminde)
Gaziantep: %15.3 (kısa süreli durağan) suriyeliler dahil değil*
mersin: %17.9 (artış halinde)

bu üç şehirde siyasi olarak ise adana'da merkezde ve ilçelerinde milliyetçi bir kafa yapısı hakimdir. doğudan gelen nüfusla karışma oldukça azdır.

mersin'de ise merkez oldukça karmaşık bir durumda olmakla birlikte ilçeleri tıpkı adana gibi milliyetçi bir duruş sergilemektedir.

gaziantep'te ise bu iki ile nazaran modern muhafazakar bir görüntü hakimdir. milliyetçilik değil lakin devletçilik ön plandadır. türk, kürt, arap ayrımına çok gidilmez.
sırası ile dürüm tantuni ve baklavadır. karnım açıktı aklıma başka bir şey gelmiyor şu anda..

şakası bir yana 3 şehre de gitme şansım oldu her birisinin farklı güzelliği var. mersin in limanı enfes insanı misafir perver. adana keza aynı şekilde limanı yok elbette ancak güzel şehir tabi yerel halkın damarına basmazsanız basarsanız sıkıntı büyük * antepte sadece 1 gün kalabildiğim için çok fazla bir fikrim yok lakin şehir olarak hoşuma gitmişti.
Mersin ve adanayı anladık da antep ne alaka yani akdeniz bölgesinin 3 büyük şehri mersin antalya ve adanadır. antep ancak suriyenin halep ve rakka şehirleriyle üçlü oluşturabilir
Çukurova ile yanıbaşının, eski adları ile kilikya ve zeugma yörelerinin üç büyük şehri.

Üçü de türk'tür. Adana ve mersin türkleri son yörüklerdendir bu yüzden anadoluya kıyasen daha saftırlar. Türkmen kültürü ve türk milliyetçiliği bilinci anadolu ortalamasının üzerindedir. Gaziantep türkleri ise diğer anadolu türklerine paralellik gösterir.

Merkezleri ele alacak olursak gerek şehirlerin içine girildiğinde, gerek kağıt üzeri seçim sonuçları incelendiğinde en çok göçü mersin'in aldığı net görülebilir. Öyle ki nüfus olarak adana'nın yarısı kadar olmasına rağmen aşağı yukarı aynı nüfusta göç almıştır. Mersin'i ise gaziantep ile adana takip etmektedir.

Mersin ile adana'da göçle gelen nüfus şehrin milliyetçi yapısı yüzünden şehre entegre olamamış ve şehre girememiştir. Bu yüzden tek cepheden şehir dışına doğru getto yapılar varolmuştur. Mersin'de akdeniz'in kuzeyi ve doğusu, toroslar ve yenişehir'de muhtelif kesimler; Adana'da ise seyhan ve yüreğir'in güneyi göçle gelen nüfusu barındıran getto yerlerdir. Gaziantep'te ise milliyetçi bir duruş olmaması göçün tüm şehre yayılmasına sebep olmuştur. Şehrin batı, doğu, kuzey, güney her tarafında getto semtler görmek mümkündür.

Mersin'de mezitli, toroslar'ın merkezi ile adana'da çukurova, sarıçam ve seyhan'ın merkezi neredeyse tamamen türklerden oluşur. Göçe maruz kalmamıştır. Gaziantep'te ise şahinbey ile şehitkamil'in merkezleri ile memur semtleri göçten çok etkilenmemiştir.

Bu üç ilin ilçelerine bakacak olursak. Adana ve mersin ilçeleri yukarıda bahsettiğim gibi yörüktür ve milliyetçidir. Yerlisi tamamen türk'tür. Antep anadolu türklerine paraleldir. Küçük ilçeler göç almamıştır. Antep ilçelerinde önem teşkil etmeyecek boyutta 3-5 kürt köyü görülebilir.

Büyük ilçelere gelecek olursak mersin'de tarsus, erdemli, silifke, anamur; adana'da ceyhan, kozan; gaziantep'te nizip. Bu ilçelerden tarsus ve ceyhan'da sanayi geliştiği için doğudan merkezlerdeki orana paralel göç almışlardır. Nizip'te sanayi yeni yeni gelişmesine ve ekseriyetle tarım ilçesi olmasına rağmen urfa'ya yakınlığından ötürü az bir oranda göç almıştır. Erdemli, silifke ve kozan'da ise sanayinin ancak kendilerine yetiyor oluşu, ekonomilerinin turizm, tarım ve hizmet sektörüne dayalı oluşu, aşırı milliyetçi olmaları gibi sebeplerle 100.000 üzeri nüfuslarına rağmen göç almamışlardır.
Bir adana hatay mersin üçgeni değildir.
istanbul-tekirdağ-yalova-bursa-kocaeli-sakarya hinterland'inden sonra gelen türkiye'nin ikinci büyük hinterland'idir. biraz daha genişletirsek bu hinterland'i adana-mersin-niğde-kayseri-kahramanmaraş-gaziantep-kilis-osmaniye-hatay şeklinde tabir edebiliriz.
Türkiye'nin en sıcak illeridir.
mersin memleketin sigortasıdır
atatürkün bir lafı var gidip toroslara bakınız orda hala bir yörük çadırı var ise korkmayın bu memleketi kimse yıkamaz gibisin bir laf
o yörük çadırı halen orda onun için korkmayın
zaten atatürk kendiside mersinlidir.
insanından kesinlikle uzak durulması gereken 3 vasat ildir. gerçekten çok yazık..
insanları memleketine göre ayırmak çok yanlış ve ırkçı bir davranış her yerin iyisi kötüsü vardır nasıl olsa.