bugün

izmir metrosu

Kurallarına sıkı sıkıya bağlı olan bir işletmenin yönettiği izmirin en hızlı toplu taşıma aracı.

Şöyle ki, metro ilk seferini 06.00'da yapar ve son sefer de 24.00'dadır. Bunca itiraza rağmen bu saatler değişmez çünkü arada kalan altı saatte temizlik, bakım gibi işler yapılır ki normaldir.

istasyonlarda güvenlik gerekçesiyle tuvalet bulunmaz, bu yüzden bir ara millet asansörlere işemeye başlamıştı, hepsine kamera koydular şimdi.

Anons sistemi inanılmaz iyidir, yanlış trene binmeniz ve yanlış yerde inmeniz, eğer mal değilseniz mümkün değildir. Zira her istasyonda önce istasyon adı, sonra trenin gittiği yön söylenir ve kapılar kapanacak anonsundan sonra da bir sonraki istasyon söylenir. Bir de "Son istasyon, lütfen trenden ininiz" şeklinde bir kapanış cümlesi vardır ki evlere şenliktir. *

Güvenlik önlemleri hat safhadadır, hattaki trenler sürekli takip edilir ve hatta belirli bölümler oluşturularak bir tren çıkmadan diğerinin girmesine izin verilmez. Ayrıca elektriğini üç farklı özel santralden alan metronun asla elektriği kesilmez. Aylık 200 küsür bin tl fatura öderseniz sizin de kesilmez tabi.

Belki de eleştirilebilecek tek noktası istasyonların tasarımlarını bir ingiliz yaptığı için ve haliyle ingilterede de trafik neyim soldan aktığı için nerdeyse bütün istasyonlardaki turnikelerin giriş çıkışlarının ters olmasıdır ki bu durum özellikle yoğun saatlerde inmek ve binmek isteyenlerin birbirlerine ya allah deyip saldıran iki ordu gibi görünmesine yol açar.

Son bir not, gideceğiniz yer Atatürk Stadı ise kesinlikle stadyum değil halkapınar durağında inin, pişman olmazsınız, çünkü daha yakındır. Stadyum durağına o ismin verilmesinin tek nedeni durakta yukardan bakınca stadın kuşbakışı görünebilmesidir.