bugün

yalan söylemek

yalan gercekler arasindaki su veya bu sebepten dolayi olusmus boslugun, sadece lafta üretilmis, ama aslen varolmayan bir seyle doldurulmasi eylemidir. gercek´le yalan arasindaki fark "karsilik" konusudur. gercegin bir karsiligi vardir. yalanin yoktur, yalan karsiliksiz cek gibi birseydir. yalniz, karsiliksiz cek kadar somut bir durumu yoktur.

yalan söylememek icin gercekler arasinda bosluklar olmamasina dikkat etmek gerekir. ancak her ne kadar dikkat edilse de bu bosluklar olacaktir. ve insan, genellikle "digerlerinin hosuna gitmek, onlar tarafindan kücümsenmemek" amaciyla yalan söyler. demek ki burada bir tespit yapalim, ve diyelim ki, yalan "diger insanlar" i olmayan birseye inandirmak icin söylenir. hicbir insan tutupda kedisine yalan söylemez. ya da köpegine. ya da insan tek basina bir adada yasiyor olsa, ortada yalan yoktur. yalan demek ki, komunikasyonel bir seydir. mutlaka önyargilarla, birtakim politik duruslarla, sahsi cikarlarla da ilintisi vardir. ancak konunun o boyutu böyle basit bir entry´le gecistirilemeyecek kadar karmasiktir.

demek ki özetleyelim. mesela duvarda bir delik acilmistir, duvari örten duvar kagidini oraya delik görünmesin diye elimizden geldigince güzel bir sekilde yapistirir, deligi örteriz. aslinda delik aynen durur, ve birisi kazara elini o deligin oldugu yere koysa, haliyle duvar kagidi yirtilir. ama oraya kimse elini koymazsa duvarda delik oldugu farkedilmeyecek, "görünüs" kurtarilmis olacaktir.
yalan iste böyle birseydir.