bugün

şeriat

''islam fıkıhına göre şetiat sarı çizmeli mehmet efendi zat ı muhteremlerinin islamı ve kuranı yorumlamalarına dayalı olarak şekil almıştır. oysa insan allame i cihan dahi olsa, beşeri ve şaşari bir varlıktır. islamın özü kuran'dır ve aslolan da o'dur. bilmem ne hazretlerinin görüşleri alınarak şeriat konulamaz.''

Kuran-ı kerim her devire hitap ettiğinden, icma , kıyas ve içtihat durumları unutulmamalıdır. Yukarıdaki tırnak içerisindeki yazıyı yazarken, bir müslüman olarak dikkat edilmeli, şirke girilmemelidir. Helal bir iş yaptığını zannederek haramın içerisine girilmemelidir. Allah'ın ayetleri açıktır. Ancak, sünnet unutulmamalıdır ki, islamın ikinci kaynağıdır. Diğerler kaynaklar ise icma ve kıyastır.

Mesela; basit bir ilmihal meselesinde, hanifi bir insan şerri hüküm olarak, abdestin bozulmasında imam hanifiye uyarken, diğeri imam şafiye uyar. Muhakkak ki ikisi de haktır. ikisininde kaynağı sünnettir. Kimse bu zatlara, '' sarı çizmeli mehmet ağa'' diyemez.

iş bu bakımdan islamın ana kaynağı teslimiyet ve itikat noktasında kur'an-ı kerim ken, biz o kuranın uygulamalarını sünnetten öğreniriz. icma ve kıyasla da her devirde uygularız.