bugün

major depresyon

tedavisi mümkün olan bir hastalıktır. ekt uygulamasının bilim dünyasında çokça adı geçen, en çok etki ettiği rahatsızlıktır major depresyon. düzenli bir takip gerekir. her depresif hal major depresyon ile karıştırılmamalıdır. major depresyon, en az iki haftalık bir süreç boyunca neredeyse her gün, çökkün bir ruh hali, uyku problemleri (sık görülenler çok uyuma ya da çok az uyuma), işlevsellikte büyük bir azalma. örneğin, işe gidemeyecek kadar güçsüz, bitkin olma. işlevsel bir şeyler yapamama. net kararlar verememe, yoğun bir zihin bulanıklığı. vücut yorgunluğu. intihar düşünceleri.

düşünün ki hiçbir şey yapmıyorsunuz, kafanızda dönüp dolaşan spesifik bir mesele yok, karmaşa var ve çok yorgunsunuz. hatta major depresyon hastaları o kadar enerjisiz olurlar ki intihar girişimine kalkaşamazlar bile. çünkü bir karar verebilecek güçleri bile yoktur. yapmaları gereken işleri, sorumlulukları yerine getiremezler. özbakımları düşer. durgunlardır. major depresyonda dikkat edilmesi gereken önemli şey, iyileşme sürecinde kendisini iyi hissetmeye başladığında intihar düşüncelerini eyleme geçirebilme gücü bulacak olmasıdır. bu yüzden takibi şarttır.

bir olaya bağlı olarak ortaya çıkan depresif hal, örneğin kayıp, ölüm, yas, ayrılık major depresyonla karıştırılmamalıdır. depresyonu hafif, orta, ağır olmak üzere üç seviyede incelersek ağır olanı major depresyondur. hafif dereceli olan mutsuzdur, keyif almaz ama gider işine. zorlayarak da olsa sosyal yaşantısı, iletişimi, özbakımı bir şekilde gider. halleder. major depresyonda inancı, gücü kendisinde bulamayarak hiçbir şey yapamayarak her şeyden büyük bir bitkinlikle elini ayağını çeker. genellikle çok uyur, normal hali 8 saatlik uykuysa bu dönemde uykuya ihtiyacı hiçbir şey yapmadığı halde artar.

ilacın ve psikoterapinin eşit götürülmesi gereken bir rahatsızlıktır. düşük ve orta dereceli depresyonlarda hastasına göre yalnızca psikoterapi yeterli olabilir. fakat major depresyon tedavisinde önce beynin işlevleri normalleştirilmeli, bu sırada da psikoterapide ilerlenilmelidir.

yakınınız varsa yanında olunmalı, ilaç kullanılırken bir yandan da işlevselliği yavaş yavaş artırılması için çalışılmalıdır. her depresyon türü gibi bunda da keyif alınmayacak, istenmeyecek, zorlanılacak aktiviterlerde. sosyal, hobi, akademik, aklınıza gelen alanlarda işlevselliğini artırabilmek için yine de yanında olun. mutlu olunmaması, istenilmemesi çok normaldir en başta. bunun doğal bir süreç olduğunu söylemekte fayda var.

düşünün, beyin mekanizması bozulmuş, her organımıza olabileceği gibi. örneğin bağırsak bozulduğunda ne yapıyoruz, gönderdiğimiz yemekler onda sıkıntı yaratıyor ilaç kullanabiliyoruz. ona bir madde gönderiyoruz. sonra yürüyüşe çıkıyoruz, spor yapıyoruz, sıcak kalıyoruz, ona destek oluyoruz. sonra normale dönüyor bağırsaklarımız. sürekli oluşundan utanmak çekinmek de şeker hastası olup ondan utanmakla aynıdır esasında. hayat boyu her gün iğne oluyoruz şeker hastası olunca. bunda da her gün dikkat etmemiz gereken şeyler oluyor, depresyona yatkınsak tehlikeli bir seviyeye gelmemesi adına ilaç kullanıyoruz. kullanmalıyız, çünkü böyleyiz. genlerimiz, yaşadıklarımız, insan olmamız. türlü sebepleri olabilir. ama böyleyiz. ve her insanın dikkat etmesi gereken hassasiyetleri vardır, saçları dökülmeye çok meyillidir ömür boyu bunun için özel ürünler kullanır. annesi şeker hastasıdır, kendisi de 20 yaşında risk altındadır buna dikkat eder. birisi de beyaz tenlidir ve cildi çok hassastır, kışın bile her gün güneş kremi kullanır.

seçmediğimiz şeylerle dolu olduğumuz doğru, ama onunla savaşmak bizim seçeceğimiz şeydir. birimizin hassasiyeti sorunu a ise diğerimizinki b. bunlara neden, ah vah demek çok da mantıklı değil. neden senin sorunun b değil de a diyen insanları değil, evet sen b hassasiyetine ya da b hastalığına sahipsin ve şuna dikkat etmeye çabalayalım diyenleri hayatınızda tutun. major depresyon ile savaşmaya bir yardım almaya giderek başlayın. herkesin savaş verdiği şeyler var, herkes bir şeylerle savaşmak istiyor ama bazen o gücü bulamıyor. ve en önemlisi herkes hasta oluyor. psikiyatrik hastalıklardan çekinmeden araştırdığınızda ve özkabul gösterdiğinizde çok daha mutlu olduğunuz, kendiniz olduğunuz ve bizi de mutlu ettiğiniz zamanlara.