bugün

tanım

okurun "lan acaba neymi$ bu?" sorusunu kar$ilayacak olan total soz dizimi.

sozluklerde ise genellikle ki$isel'i, forum tarzina yakin olan'i, boku pusuru bulunur bunun.. tanim'in, yazan ki$inin bireysel dokumlerinden ibaret olanina verilen adlandirmalardan biri de "aabijim hij olmamij yahu" ic sesine muteakiben yaki$ikli bir "hassiktir!"dir..

soyutun somuta uygulanmasi olarak kabul gordugunu varsayalim tanim denen nosyonun. muhayyile dagarciginin "yetersiz disk alani" uyarisi verdigi, ki$inin de, sadece yazilan $eyi okudugunda ve alimladiginda anlamlanacak bir $ey olduğunu, bu $ey'in de aslinda ki$ilerin her birinin kendi algi seviyeleriyle ko$ut bir cozumle-n-me katsayisina sahip oldugunu da lemma'ya ekleyelim..

ekledik mi?
hah, sinematografik bir oge gibi kabul edemiyorsaniz eger okudugunuzu, okudugunuz bir kitabin ya da bir mecmua, dergi, gazete yazisinin icindekileri kafanizda canlandiramiyor ve salt kor baki$lariyla, sadece bilincli tuketici olmak adina okuyorsaniz yazilanlari, o zaman i$iniz zor diye du$unmekteyim. jean baptiste grenouille'in kurbanlarina yakla$irken ya$adigi karaorgazmin tanim'ini patrick suskind, "kadinlari gordugunde onlari oldurebilecek kadar buyuk bir $ehvetle yuklenmesi ve bununla dolup ta$masi" diye tanim'lasaydi ne olurdu merak etmekteyim.. tanim'in tanimsalligina hakaret olmuyor mu bu? ozgunlugu, bireysel fikrin aktarimini baltalamiyor mu? mantik sinirlarinda ba$ka argumani varmola?

yuksek cozunurluklu bir algiya sahip degilseniz ve tanim'i sadece tanimlanabilmi$ oldugunu gormek icin okuyorsaniz, ozgunlugu, hurlugu yerle yeksan edebilecek bir kontragelenekciliginiz varsa, ve bu duce destekli duzenleme regulasyonu, kisacasi moderasyon sozlukte de kar$iniza cikiyor ve sizi "entrydeki ilk cumlenin tanim olmasi zorunlulugu"* gibi $artlandirma ile kisitlamaya kalkiyor ve bunu da kendisine verilmi$ ya da kendisinin ba$kalarina verdigi yonetici/moderator/gammaz/admin gibi titr'lerle uygulamaya kalkiyorsa yapacaklarinizin ne oldugunu du$unmek zorunda kalabiliyorsunuz.

henuz ba$ima gelmemi$ olsa da,
ceviz agaci olarak sozlukte tanim yapilmasi zorunluluguna degil, sozlugun tedekala$tirilmasina kar$iyim..

ilk cumlenin tanim olmasinin ben de yanindayım elbette; okur ki$inin "bu ne zirvalami$ lan gene?" dememesini saglamanin ve anla$ilmanin en onemli kriteri, kistasidir ba$langicta sade, makyajdan ve abartidan uzak ve herkese hitap edecek bir tarzda yazmak!
amaaaa; "entryler tanim olacak, sikertirim haa, sozluk burasi, biz tdk'dan ozerk olamayiz" tandansina selam duran tavirlardan oldum olasi korkmu$; kacmi$, tuymu$, fiymi$imdir.

baktim da ilk cumlem tanim olmu$. sonra da kararli bir uslupla yazmaya ba$ladigim entry, sonlara dogru giderek yumu$ami$. te$ekkurler ay$e teyze, te$ekkurler por coz.