bugün

ilk görüşte mi yoksa zamanla mı aşık olunur

stefan zweig ilkin seçim vardır der. yani insan ilk görüşte aşık olmaz fakat aşık olacağı kişiyi ilk gördüğü anda belirler diyor. fakat bu seçimin farkında olmaz diye de ekliyor. çünkü bu bizim farkında olmadığımız bilinç altı/ötesi düzeyde gerçekleşiyor. bir nevi hissikablelvuku durumu yani.

şöyle ki; biz farklı bir ortama girdiğimizde veya farklı insanlarla tanıştığımızda, tüm yaşantılarımız, anılarımız ve deneyimlerimiz sonucu zihnimizde idealize ettiğimiz kadın veya erkeğe en çok benzeyen kişiyi, farkında olmadan zihinsel bir süzgeçten geçiriyoruz aslında. yüzünü, saçlarını, gözlerini, gülüşünü, ses tonunu...bir insanı tanımlayabilme konusunda aklımıza gelebilecek tüm özelliklerini tahayyül ederek idealize ettiğimiz, karaktere en çok benzeyen kişiyi seçiyor ve onu tanıma sürecinde farklı bir değerlendirmeden geçiriyoruz. ve bu süreçte bilinçaltımızdaki erkeğe/kadına ne kadar çok benziyorsa o denli aşık oluyoruz. evet aslında biz, bu değerlendirme sürecindeki benze(t)me, örtüşme gücüne aşk diyoruz. üstelik bu benze(t)me süreci karşılıklı ve etkileşimlidir. yani hem benzetir, hem benzersiniz. böylelikle örtüşür ve tamamlanırsınız.

ve bu sürecin farkındalık düzeyi yüksek bazı insanlarda veya sanatçılarda, veyahut biyografisini yazdığı bazı yazarlarda nadir de olsa bilinç düzeyinde gerçekleşebildiğini iddia ediyor.

velhasıl, benim anladığım zweig; ilk görüş, aslında hiçbir zaman ilk görüş değildir demek istemiş.