bugün

beş şehir

“beş şehir’in asıl konusu hayatımızda kaybolan şeylerin ardından duyulan üzüntü ile yeniye karşı beslenen iştiyaktır.” ahmet hamdi tanpınar

bursa, konya, erzurum, ankara ve istanbul
bu beş şehri anlatıyor tanpınar ama ne anlatmak.. tarihinden, mimarisinden, coğrafyasından dem vuruyor. özellikle tarihine ve sanatına derinlemesine bakışlar yapıyor ki o derinliğe ulaşabilmek için sağlam kültür birikimi ve tarih bilgisi gerekir. geçmişten başlayıp yazdığı döneme kadar gelen süreci özetlemiş bir şekilde. geçmişin ruhunu özümsemiş ve geleceğe not düşmüş. bir gezi kitabı olmadığını belirtmeye gerek kalmamıştır sanırım.

tüm şehirleri isimleriyle belirtmişken bursa bölümünün başlığı ''bursa'da zaman''dır. her şehiri anlatışı şahane ama bursa bölümüne ayrıca hayran kaldım. ve o dönemleri gözümde canlandırıp o dönemde yaşamayı hayal ettim.

yer yer cumhuriyet devrindeki değişimlerden yakınan yazar 2000lerin türkiyesini görse ne derdi diye düşünmeden edemedim.

yazarın anlatım gücünden etkilenmemek elde değil. Türkçeyi en güzel kullanan ve düşüncelerini en iyi şekilde işleyen yazarlardan biri olduğunu görmek ve artık var-olmayan güzellikleriyle bu beş şehrin mücevherlerine bakmak için bu kitabı okumalısınız.
*