bugün

osmanlı devleti

acaba bizden çok sonraki nesiller bizim zamanımıza bakıp da ismet inönü'yü, adnan menderesi, cemal gürsel'i, kenan evren'i görünce bizlerden de nefret edecek mi?

hiç değilse adamların müthiş bir dönemi var, eğitim kültür siyasi açıdan.
çağ açıp, çağ kapatmış yaptığı fetihlerle. ama biz kendi topraklarımızda kendi ellerimizle kurduğumuz kıçıkırık pkk diye bir örgütü bitiremiyoruz.

"hasta adam" diye nitelendirilirken bile batı'nın, sömürgecilerin çekindiği, yiyip de bitiremedikleri bir devletken, biz amerikanya abimizin sözünden dışarı çıkmıyoruz. götünden ayrılmıyoruz, ne derse onu yaparız.

şu padişah bunu yapmış, o bunu kesmiş. bu bunu öldürmüş de işte böyle olmuş. eleştirimiz bu kadar!
gören de osmanlı'yı padişahlar yönetiyor zannedecek. padişah sadece bir gösteriş kuklası. osmanlı'da sistem var, osmanlı'yı ayakta tutan tek etken oturmuş sistemi, yönetimiydi. deliyi bile oturtsan devlet yönetilirdi.

ama kaderin bir cilvesi işte sistem kendi kendini yok ettirdi. hain evlat ittihaat ve terakki batılıların yapamadığını yaptı. m.kemal de osmanlı'nın külleri üzerinde yeni bir devlet inşa etti. (bu arada m.kemal millete kaşıkla yemeyi öğretmedi, sallamayın. türkler orta asya'dan beri kaşıkla yemek yiyordu zaten.)

daha doğru dürüst bir sistemin, düzenin yok. demokrasi diyorsun, cumhuriyet diyorsun, halkın kendi kendini seçmesi diyorsun. ama yüzde 47 oy almış bir partiyi kapatmaya çalışıyorsun. yeri geldiğinde başbakan asıyorsun, yeri gelince hapishanede yatmış birini başbakan yapıyorsun. kendi kıçımız açıkta kalmışken milletin kıçına bakıp gülüyoruz. hey allahım ya!

yani demem o ki, eleştiriyi ibret-ders almak için değil de kendinizi tatmin etmek için yapıyorsanız hiç bi bok olmaz bu eleştiriden. osmanlı'yı sadece padişahlardan ibaret görüyorsan da bu sadece senin hıyarlığındır. sonra kalkıp, biz neden gelişemiyoruz, niye böyleyiz? deyu ağlayıp batının götünü yalamayın.