bugün

hugo chavez

şair, yazar Hakan ALBAYRAK'ın hakkında şu satırları yazdığı anti-emperyalist.

En son, ABD Başkanı Bush'a "şeytan" diyerek ve islam'a hakaret eden Papa 16. Benedikt'i yangının üstüne körükle gitmekle suçlayarak Haçlı / Siyonist koalisyonunu çileden çıkaran, Müslümanların ise takdirini kazanan- Venezüela Cumhurbaşkanı Hugo Chavez, bunu öteden beri yapıyor.

Hatırlayalım:

New York'taki ikiz Kuleler'e düzenlenen saldırı üzerine bütün dünyada sıkı yönetim ilan eden Amerika Birleşik Devletleri, Ortaçağ'daki "cadı avı"na benzeyen bir Müslüman avı başlattı.

Bütün hükümetler, ülkelerindeki "terör potansiyeli"ni Washington'a bildirmek ve Washington'un talimatı doğrultusunda bu potansiyele karşı mücadele etmekle "görevlendirildi".

ilan edilen Haçlı Seferi ve engizisyon çerçevesinde, Hugo Chavez'den, ilk iş olarak, ülkesinde yaşayan Müslümanların kimlik bilgilerini Washington'a iletmesi istendi.

Chavez Venezüela'nın haysiyet ve şerefine bir kasıt olarak gördüğü bu talebi hiç düşünmeden geri çevirdi.

Dahası, ABD'nin Afganistan ve Irak'ı işgalini "katliam" olarak niteledi.

"Latin Amerika ve Arap dünyasındaki medeniyetlerin (Endülüs mirasına dayanan) akrabalığını ihya etmek" için Arap-Latin Amerika Zirvesi'nin toplanmasına önayak oldu.

ABD'nin 1 numaralı düşman ilan ettiği iran'la stratejik öneme sahip 20'den fazla anlaşma imzaladı ve "iran ve Venezüela emperyalizmden kurtulma azminde iki kardeş ülkedir" dedi.

Hizbullah-israil savaşı sırasında israil'deki Venezüela elçisini geri çekerek, Hizbullah ve Lübnan halkına sembolik değeri fevkalade yüksek bir destek verdi.

Bir El-Cezire yorumcusu geçen Ağustos ayında şöyle diyordu:

"Harcanan milyonlarca dolar, hayatlarını kaybeden onbinlerce insan, yüzlerce saat televizyon konuşması ve basın toplantısı, olağanüstü diplomatik çabalar, siyasi ve askeri planlar, Irak'ta geçen yıllar vs, vs, vs. Hiçbiri, ABD Başkanı'nın ilan ettiği "Arapların kalplerini ve beyinlerini kazanmak" amacının gerçekleşmesini temin edemedi. George Bush, geçmişte ABD'nin Ortadoğu ile ilgili planlarına sıcak bakan pek çok Arap'ın kalplerini ve beyinlerini de kaybetti. Görünüşe bakılırsa mezkûr amaca ulaşmanın gizli formülü Amerika kıtasında bir başkasının elinde. Üstelik bu formülle çok daha hızlı sonuç alınıyor ve maliyeti de çok daha düşük. Venezüela Cumhurbaşkanı Hugo Chavez, israil'deki en yüksek diplomatını geri çektiğini duyurduğunda, kendini birdenbire Ortadoğu siyasetinin göbeğinde buluverdi. Chavez'in bu hareketi, israil'in Venezüela'ya yaptığı bir fenalıktan değil, israil'in Venezüela'ya binlerce mil uzaklıktaki Filistinlilere ve Lübnanlılara yaptığı fenalıklardan kaynaklanıyordu. Chavez, bu hareketinden önce, israil'i, defaatle, Lübnan topraklarına "saldırmak" ve Lübnan halkını "soykırım"dan geçirmekle suçlamıştı. israil-Lübnan sınırında geçen ay yükselen şiddet üzerine israil'e karşı bu kadar sert kelimeler kullanan ilk devlet başkanı, Chavez oldu. Chavez, bu konuda Arap ve Müslüman ülkelerin bile önüne geçti."

Ve ?

Bugün Hugo Chavez, Arap dünyasında (rejimler hariç) milli kahraman muamelesi görüyor.

Filistin'de Arafat, Şeyh Yasin ve Che Guevara posterleri basan matbaacılar, artan talep üzerine, bol miktarda Chavez posteri de basıyor.

internetteki Arap sohbet odalarında "Ben Filistinliyim, ama başkanım Ebu Mazen (Mahmud Abbas) değil, CHAVEZ!", "Araplıktan istifa ediyorum. Bundan böyle Venezüelalıyım!", "Halife seçimi yapılsa oyumu Chavez'e veririm.", "Emret, ey Chavez!" gibi cümleler kuruluyor.

Bir gayrimüslimi halife seçmeyi hiç kimse ciddi olarak düşünmez, fakat islam ülkelerinin kahir ekseriyetinde hüküm süren basiretsiz liderlerle dalga geçmek için Chavez'i halife adayı ilan edenlerin öfkesi çok ciddi.

Hayal kırıklığı ve öfke...

Gayrimüslim Venezüela Cumhurbaşkanı'nın Müslümanlarla dayanışma adına sergilediği asil duruşun Müslüman ülkelerin başkanları ve başbakanları tarafından sergilenmeyişine isyan...

"Bu ne yaman çelişki anne!" feryadı...

Budur hadise.

Hugo Chavez'e buradan hayali karanfiller gönderiyorum.

Keşke Caracas'a gidip, Ümmet-i Muhammed'in bu esaslı müttefikine gerçek karanfiller sunabilseydim.